Από τις ξεχασμένες ελληνικές καινοτομίες του 1980 στις σημερινές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων: Το στοίχημα του Κέντρου Ανάπτυξης και Καινοτομίας

Το υπουργείο Εθνικής άμυνας έχει ζητήσει ενημέρωση για την εξέλιξη του προγράμματος του οπλισμένου Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους “Γρύπας” το οποίο είναι αποτέλεσμα έρευνας, εξέλιξης και ανάπτυξης της ΕΑΒ σε συνεργασία με πέντε πανεπιστήμια της χώρας. ΠΗΓΗ: ΗELLAS JOURNAL




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL, Aθήνα

Σαράντα χρόνια μετά την καινοτόμα δεκαετία του 1980, τότε που η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία είχε δημιουργήσει το «οικοσύστημα» των πρώτων σημαντικών επιτευγμάτων, όπως των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών «Πήγασος», των επίγειων σταθμών ραντάρ, κ.ο.κ., έρχεται η στιγμή της διαπίστωσης, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ότι η έρευνα, η καινοτομία, η ανάπτυξη ιδεών κτλ, έμειναν στο «χρονοντούλαπο».

Σαράντα χρόνια πριν, η Ελλάδα ξεκινούσε να κάνει δειλά αλλά ουσιαστικά βήματα καινοτομίας τα οποία όμως χάθηκαν υπέρ τρίτων, που ήρθαν ώστε να καλύψουν το κενό των αναγκών.

Και κάπως έτσι οι δεκαετίες κύλησαν έως σήμερα, με την απαξίωση των δυνατοτήτων, το γύρισμα της πλάτης σε «καθαρά μυαλά», να βαραίνει τις εκάστοτε κυβερνήσεις που πέρασαν και δεν ασχολήθηκαν.

Τα lesson learned από το μέτωπο της Ουκρανίας αλλά από το μέτωπο στη Μ. Ανατολή δεν είναι λίγα. Κι έχουν δείξει ότι εκτός των παραδοσιακών μεθόδων άμυνας- επίθεσης, η τεχνολογία δημιουργεί όλες εκείνες τις συνθήκες ώστε οι μονάδες κρούσης να είναι ευάλωτοι στόχοι.

  • Ύστερα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανική γη και ύστερα από σχεδόν πέντε μήνες πολέμου στη Μέση Ανατολή, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιστρέψει δυναμικά, στρέφοντας την προσοχή τους σε μια δεύτερη, θα μπορούσε να πει κάνεις, γραμμή άμυνας, κυρίως απέναντι στις απειλές της Ρωσίας. Και με αυτό ως δεδομένο ακόμη και η Ελλάδα ως κράτος της Συμμαχίας, θεωρεί ότι είναι σχεδόν υποχρεωτική η στροφή στην ισχυροποίηση της χώρας, ως τμήμα και της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Αρκετά όμως ήταν και τα συμπεράσματα που είχαν καταγραφεί και κατά την κρίσιμη ελληνοτουρκική περίοδο του 2020. Από τότε τα επιτελεία είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για μια αναθεωρητική Τουρκία, η οποία θα έρθει ξανά η περίοδος όπου θα ορθώσει και πάλι ανάστημα.

Άρα την ώρα που η γείτων  έχει προχωρήσει σε τεράστια τεχνολογικά άλματα, με την ισχυροποίηση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, η Ελλάδα ξυπνά από έναν μακροχρόνιο λήθαργο και καλείται να τρέξει, χωρίς προπόνηση έναν υπέρ-μαραθώνιο, όχι για να φτάσει τα τεχνολογικά επιτεύγματα, αλλά για να μπορεί στοιχειωδώς ν’ ανταπεξέλθει σ’ ένα σύγχρονο πεδίο.

Με «εχθρό» τον χρόνο…

Αν το στοίχημα που μπαίνει μέσω του Κέντρου Ανάπτυξης Καινοτομίας θα επιφέρει καρπούς ή όχι, είναι κάτι που τώρα δεν μπορεί να το απαντήσει κανείς. Αν μέσα από τις Ένοπλες Δυνάμεις οι επιχειρησιακές ανάγκες αναζητηθούν στην εσωτερικής ανάπτυξης κι έτσι φτάσει η στιγμή της «εκτόξευσης» των αποτρεπτικών δυνατοτήτων τους, είναι ένα από τα ζητούμενα, στο οποίο όμως πρέπει να τοποθετηθεί ο χρονικός ορίζοντας.

Η καινοτομία, σύμφωνα με τον πολιτικό προϊστάμενο των Ενόπλων Δυνάμεων, Νίκο Δένδια, έχει ως στόχο να «ενώσει τις ανάγκες τους με την τεχνολογία». Και σε αυτό θα συνδράμει το λεγόμενο από τον υπουργό «οικοσύστημα» των αμυντικών επιχειρήσεων της Ελλάδας.

  • Υπάρχουν επιχειρήσεις στην χώρα μας -μικρές ή μεσαίες- με αντικείμενο τα αμυντικά συστημάτων που αναπτύσσουν τεχνολογίες και χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από στρατούς στο εξωτερικό. Πολλές από αυτές, άγνωστες δεν είναι στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Αλλά σίγουρα ουδείς έχει ασχοληθεί μαζί τους ιδιαίτερα, ακολουθώντας την πεπατημένη οδό του «ραφιού» από ένα market place του εξωτερικού.

Παράλληλα υπάρχουν και σχέδια στις παραγωγικές σχολές, ιδέες που δεν υλοποιήθηκαν και που προέρχονται από τα ίδια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των καθηγητών των σχολών. Μήπως δεν υπήρξαν ιδέες για την ανάπτυξη Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών; Ή μήπως έλειψαν οι σχεδιάσεις για το λεγόμενο και «εθνικό πολεμικό πλοίο»;

Όλα διαχρονικά παραμερίστηκαν… Άρα το Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας, εφόσον έρχεται, σίγουρα θα πάρει χρόνο για να «χτιστεί», αλλά δεν μπορεί να μην έχει χρονοδιαγράμματα απόδοσης έργου.

Ανώνυμη Εταιρεία…

Επιπλέον ο εξ ορθολογισμός των εξοπλιστικών προγραμμάτων, η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και η διεύρυνση συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας τίθενται ως στόχοι από το υπουργείο Εθνικής άμυνας για τον επερχόμενο κλάδο.

Από τον 6ου Κλάδο του ΓΕΕΘΑ, που θα είναι ο «καινοτόμος», θα καθορίζονται οι ανάγκες και οι προτεραιότητες σε βάθος χρόνου. Απ’ εκεί θα εκκινεί η καινοτομία στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης.

Οι αξιωματικοί που θα στελεχώσουν τον 6ο κλάδο είναι αυτοί που πρόκειται να μετασχηματίσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις σε τρία επίπεδα, διοικητικό, στρατηγικό και επιχειρησιακό.

Οι ίδιοι άνθρωποι θα πρέπει να παρακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις που αφορούν τα σύγχρονα πεδία, τα όπλα που κάνουν σε αυτά την διαφορά και βεβαίως ν’ απαντούν με εισηγήσεις, πως θα ήταν εφικτή η εφαρμογή στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα στελέχη αυτά πρόκειται να συγκεντρώνουν κι όλες εκείνες τις απαιτήσεις ανά όπλο ώστε ν’ αναζητούν την καλύτερη δυνατή λύση μέσω της εξεύρεσης εταιριών που θα μπορούν να υποστηρίξουν τις νέες ανάγκες.

Το Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, όπως έχει παρουσιαστεί, θα είναι μια «ανώνυμη εταιρεία» εντός του υπουργείου Εθνικής άμυνας. Και ως ανώνυμη εταιρία ίσως έχει νομικά τη δυνατότητα, αφού εντοπίσει εταιρείες που θα είναι ικανές να υποστηρίξουν τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, να προχωρά ακόμη και σε μικτές παραγωγές των νέων συστημάτων που αφορούν την άμυνα της χώρας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ 

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Απέπλευσε και από τη Σούδα η φρεγάτα Ύδρα για τα νερά της Ερυθράς: Δοκιμές νέων όπλων εν πλω – Τι συνέβη με τη γερμανική φρεγάτα και το UAV των ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: