Aντίστροφη μέτρηση για τους «έξυπνους μετρητές» ρεύματος: Ανακοινώνεται ο ανάδοχος για την προμήθεια των πρώτων 360.000

Φωτογραφία από Pixelharvester από το Pixabay




Έως τις 9 Φεβρουαρίου πρόκειται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του… μικρού διαγωνισμού που «τρέχει» ο ΔΕΔΔΗΕ και αφορά τους πρώτους 360.000 «έξυπνους» μετρητές που θα εγκατασταθούν εντός του έτους σε δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις και μεγάλους καταναλωτές.

Όπως εξηγούν πηγές στο ypodomes.com, «τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναμένεται να βγουν μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας ενώ η συγκεκριμένη φουρνιά αφορά την εγκατάσταση σε δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις και μεγάλους καταναλωτές».

Πρόκειται δηλαδή για τον «μικρό» διαγωνισμό, για τον οποίο ζητήθηκε από τα τέσσερα σχήματα Itron, Elster, Iskraemeco και Protasis του μεγάλου διαγωνισμού των 7,3 εκ. μετρητών, να καταθέσουν χωριστές προσφορές.

Στο διαδικαστικό κομμάτι, μετά την επιλογή των αναδόχων του μικρού διαγωνισμού, θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η ανάθεση στους μειοδότες ώστε να αρχίσει άμεσα η εγκατάσταση.

Παράλληλα και σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και ο μεγάλος διαγωνισμός για τον οποίο τα τέσσερα σχήματα έχουν υποβάλει τις τεχνικές και οικονομικές τους προφορές από τις 7/12/2023 και αφορούσαν το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση συνολικά 7,3 εκατ. «έξυπνων» μετρητών χαμηλής τάσης.

Σκοπός του ΔΕΔΔΗΕ είναι μέχρι το 2030 όλα τα νοικοκυριά να διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή και για αυτό τον λόγο δεν αποκλείεται στον μεγάλο διαγωνισμό να συμμετάσχουν και τα τέσσερα σχήματα στο project.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, είναι τέτοιος ο όγκος του διαγωνισμού που πιθανά να χρειαστούν και στην πράξη όλα τα σχήματα που πέρασαν στην 2η φάση.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζουν πως ο μεγάλος διαγωνισμός θα «σπάσει» σε μικρότερους. Έτσι, οι εταιρείες θα κληθούν να υποβάλουν στην πορεία του διαγωνισμού ξεχωριστά για κάθε παρτίδα μετρητών οικονομικές προσφορές και από το πόσο ανταγωνιστική οικονομική προσφορά θα καταθέσουν, θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των μετρητών που τελικά θα αναλάβουν να εγκαταστήσουν.

Να σημειωθεί ότι το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030, η τοποθέτηση τους θα γίνεται σταδιακά και περιλαμβάνει συνολικά την εγκατάσταση 5,2 εκατ. μονοφασικών και 2,1 εκατ. τριφασικών «έξυπνων» μετρητών σε πελάτες χαμηλής τάσης.

Το ύψος του έργου είναι περί στα 1,2 δις. ευρώ και προβλέπει την αντικατάσταση των σημερινών «ρολογιών» με σύγχρονα έξυπνα συστήματα μέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι τέσσερις εταιρείες

Οι τέσσερις εταιρίες που έχουν προκριθεί και κατέθεσαν τεχνοοικονομική προσφορά για τους έξυπνους μετρητές είναι:
– Η ισπανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας κατασκευής μετρητών ItronSpain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL.
– Η ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας παραγωγής μετρητών ElsterRometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA TelecomSolutions και ElsterGmbh.
– Η σλοβενική εταιρία κατασκευής μετρητών Iskraemecod.d., από κοινού με την γαλλική OracleFrance SAS.
– Η ελληνική Protasis AE, από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy &Telecom SAS.

ΠΗΓΗ: ypodomes.com

Χαμηλότερες τιμές τον Φεβρουάριο για το ηλεκτρικό ρεύμα από τους παρόχους στο πράσινο τιμολόγιο: Aπό 11 λεπτά το κόστος της κιλοβατώρας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: