Στην κατανάλωση οφείλεται η ταχύτερη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας σε σχέση με την Ευρώπη: Μεγάλες οι επιπτώσεις του ενεργειακού κόστους

FILE PHOTO: Χρηματιστές εργάζονται στο ισόγειο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. HΠΑ. EPA, JUSTIN LANEEPA, JUSTIN LANE




Οι αιτίες που οδηγούν την ανάπτυξη στις ΗΠΑ να είναι υψηλότερη από την Ευρώπη μετά την πανδημία εποχή βρέθηκαν στο επίκεντρο πάνελ στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που είναι σε εξέλιξη από χθες.

Στο πάνελ συμμετείχαν ο Marco Buti, Tommaso Padoa-Schioppa Chair in Economic and Monetary Integration, EUI, ο Γκίκας Χαρδούβελης πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας και η Megan Greene, Monetary Policy Committee, Bank of England

Όπως επισήμανε η Megan Greene ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί την οικονομία των ΗΠΑ σε υψηλότερους αναπτυξιακής ρυθμούς από την Ευρώπη είναι η κατανάλωση, που διεθνώς συμβάλει κατά τα 2/3 περίπου στο συνολικό ποσοστό της ανάπτυξης.

Η κατανάλωση στις ΗΠΑ μετά την πανδημία κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδο από ό,τι στην Ευρώπη.

Οι Αμερικάνοι δαπανούν όλες σχεδόν τις αποταμιεύσεις τους με αποτέλεσμα η κατανάλωση να κινείται με 105% αυξητικούς ρυθμούς μετά την πανδημία, σε αντίθεση με την Ευρώπη που σημειώνει οριακή άνοδο πρόσθεσε η Megan Green.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης αναφέρθηκε σε ακόμη έναν παράγοντα που επηρεάζει την ευρωπαϊκή οικονομία μετά την πανδημία και σχετίζεται με την ενέργεια.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία η ευρωπαϊκή οικονομία επηρεάστηκε σοβαρά καθώς έχει ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό, είπε ο κ.Χαρδούβελης, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο ζήτημα ενεργειακής εξάρτησης από την Ρωσία.

Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε επίσης στην ταχύτητα αντίδρασης και λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ που διαφέρει.

Καθώς στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις, οργανισμοί και κέντρα λήψης αποφάσεων απαιτείται περισσότερος χρόνος σε σχέση με τις ΗΠΑ, γεγονός που έχει ρόλο σε εποχές προκλήσεων είπε ο κ.Χαρδούβελης.

Έδωσε επίσης έμφαση σε θέματα παραγωγικότητας καθώς και επιμέρους ζητήματα που αφορούν την αγορά εργασίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη και διαφοροποιούν τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο Marco Buti αναφέρθηκε επισήμανε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει έμφαση σε μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες που θα ενδυναμώσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικες σε τομείς όπως η βιομηχανία κλπ.

Επίσης αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν την χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, προκειμένου οι ευρωπαικοί ρυθμοί ανάπτυξης να ενισχυθούν, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό.

Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθήνα, Ελλάδα

Τουρισμός η ατμομηχανή της οικονομίας: Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του με 28,5 δισ. ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: