Το σκοτεινό κέντρο των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, της MI6 του Τζέιμς Μποντ, μπαίνει στο Χρηματιστήριο: Αυστραλός επιχειρηματίας θέλει να το κάνει τουριστικό αξιοθέατο [videos]

Μακέτα για την μετατροπή του μπαρ στις Σήραγγες του Λονδίνου photo The London Tunnels




Κάποτε υπήρχε ένα μυστικό κέντρο επικοινωνίας για κατασκόπους: ένας επιχειρηματίας θέλει να μετατρέψει τις σήραγγες του Λονδίνου σε τουριστικό αξιοθέατο ικανό να υποδεχτεί εκατομμύρια επισκέπτες, προς μεγάλη απογοήτευση ορισμένων κατοίκων αυτής της πολυτελούς γειτονιάς.

Ο Angus Murray, επικεφαλής ενός αυστραλιανού ομίλου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, θέλει να αναπτύξει εκ νέου τα «Kingsway Exchange Tunnels», τα οποία εκτείνονται για σχεδόν 1,6 km κάτω από την περιοχή Holborn, στην καρδιά του Λονδίνου.

Ο χρηματοδότης θέλει να οργανώσει εκεί καθηλωτικές εμπειρίες παρουσιάζοντας το παρελθόν του τόπου, που αρχικά χτίστηκε για να χρησιμεύσει ως καταφύγιο κατά των αεροπορικών βομβαρδισμών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πριν στεγάσει τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων, ένα κλάδο της MI6, την υπηρεσία πληροφοριών που θα χρησίμευε ως έμπνευση για τον Ian Flemming για το έπος του James Bond.

Μια «μοναδική στον κόσμο» πολιτιστική εμπειρία

Ελπίζει να υποδέχεται 2 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως από το 2027, οι οποίοι θα έρθουν επίσης να απολαύσουν το σε μεγαλύτερο βάθος μπαρ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θέλουμε οι σήραγγες του Λονδίνου να γίνουν τόσο θρυλικές όσο το London Eye», αυτή η απέραντη ρόδα που έχει εγκατασταθεί στη νότια όχθη του Τάμεση στο κέντρο του Λονδίνου, υπόσχεται ο Angus Murray, στο ενημερωτικό δελτίο που ανακοίνωσε στις αρχές Ιανουαρίου την πρόθεσή του να εισάγει την εταιρεία  στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η κυβέρνηση επέκτεινε τις αρχικές σήραγγες, που βρίσκονταν περίπου 30 μέτρα κάτω από το έδαφος, για να εγκαταστήσει ένα μυστικό κέντρο τηλεπικοινωνιών μεγάλων αποστάσεων. Εκεί χρησιμοποιήθηκε το πρώτο υπερατλαντικό καλώδιο τηλεπικοινωνιών, το οποίο έγινε βασικό γρανάζι στο «κόκκινο τηλέφωνο», την απευθείας τηλεφωνική γραμμή που συνδέει τον Λευκό Οίκο και το Κρεμλίνο. Το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού αυτής της εποχής θα διατηρηθεί, σύμφωνα με τους επικεφαλής του έργου.

Όμως, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, με την ανάπτυξη πιο σύγχρονων τεχνικών επικοινωνίας, ο χώρος, έκτασης 8.000 m2, έχασε τον λόγο ύπαρξης του και μεταφέρθηκε στον εθνικό φορέα British Telecom, ο οποίος το έβαλε προς πώληση το 2008.

Επί χρόνια, οι σήραγγες δεν βρήκαν αγοραστές έως ότου ο Angus Murray αγόρασε το μέρος το 2022. Υποσχόμενος να επενδύσει 220 εκατομμύρια λίρες (256 εκατομμύρια ευρώ), «η ιδέα είναι να μετατραπούν οι σήραγγες σε μια από τις πιο μοναδικές πολιτιστικές εμπειρίες στον κόσμο».

“Εντελώς απαράδεκτο”

Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, οι κάτοικοι αυτής της πλούσιας γειτονιάς, ανησυχώντας για αυτή την αναμενόμενη εισροή τουριστών στους μάλλον ήσυχους δρόμους τους, έχουν κάνει τη δυσαρέσκειά τους να ακουστεί. «Έχω αντίρρηση εξαιτίας μιας τέτοιας ριζικής αλλαγής ταυτότητας (που θα είχε αυτό το έργο) σε μια τέτοια κατοικημένη περιοχή», διαμαρτυρήθηκε ο κάτοικος James Keay στο τοπικό συμβούλιο του Camden και στις τοπικές αρχές του Λονδίνου, οι οποίες πρέπει να λάβουν απόφαση για το έργο.

Για τον John Krebs, βουλευτή στη Βουλή των Λόρδων που έχει ένα διαμέρισμα στην περιοχή, οι κάτοικοι ανησυχούν για τα πλήθη και την κίνηση που θα προκαλέσει το έργο σε «ένα ήσυχο και στενό δρόμο». «Η επιμελητεία του έργου και ο αντίκτυπός του στο δρόμο φαίνονται πολύ κακώς μελετημένα», εξηγεί. Σε μια ντουζίνα υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, οι κάτοικοι θεωρούν το έργο «εντελώς απαράδεκτο» και «επιζήμιο» για τη γειτονιά.

«Απέτυχε να πείσει ότι η περιοχή θα επωφεληθεί από ένα τέτοιο τουριστικό αξιοθέατο, ούτε ότι υπήρχε ζήτηση για μια τέτοια ιστορική εμπειρία», γράφει ο Walter Scott, ένας από τους υπογράφοντες

Η εταιρεία λέει ότι έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 10 εκατομμύρια λίρες (11,7 εκατομμύρια ευρώ) από ενδιαφερόμενους επενδυτές και εξακολουθεί να αναζητά άλλα 30 εκατομμύρια, τα οποία ελπίζει να προσελκύσει μέσω της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Το ξέσπασμα της Dua Lipa: Οι φαν δεν θέλουν τις σταρ της ποπ να είναι πολιτικοποιημένες ή έξυπνες – Ενοχλητικοί οι καλλιτέχνες της Britpop

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: