Ο πόλεμος παραπληροφόρησης και προπαγάνδας με συνταγή Κρεμλίνου: 50.000 ψεύτικους φιλορωσικούς λογαριασμούς στο Χ ανακάλυψε η Γερμανία

FILE PHOTO: An illustration pictures shows a user holding a mobile phone displaying the ‘X’ logo in front of Elon Musk’s page in Los Angeles, California, USA, 27 July 2023. EPA, ETIENNE LAURENT




Η Γερμανία αποκάλυψε μια μεγάλη εκστρατεία παραπληροφόρησης υπέρ της Ρωσίας με χρήση χιλιάδων ψεύτικων λογαριασμών στο Χ [πρώην Twitter]. Σκοπός της εκστρατείας ήταν να προκληθεί οργή για την υποστήριξη του Βερολίνου προς την Ουκρανία.

Οι αποκαλύψεις, που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στο Der Spiegel , έρχονται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν σε μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων σε κρατίδια της Γερμανίας αλλά και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου  οι ολοένα και πιο εξελιγμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης.

Εμπειρογνώμονες που ανέλαβαν ερευνητική δράση από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών χρησιμοποίησαν εξειδικευμένο λογισμικό για να παρακολουθούν αναρτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα X , μεταξύ 20 Δεκεμβρίου και 20 Ιανουαρίου, έγραψε το Der Spiegel.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, βρήκαν πάνω από 50.000 ψεύτικους λογαριασμούς χρηστών που στο σύνολό τους άντλησαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο tweets στη γερμανική γλώσσα. 

Κοινό σημείο των προβοκατόρικων αναρτήσεων  ήταν η κατηγορία ότι η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς παραμελεί τους Γερμανούς για να βοηθήσει την Ουκρανία στον πόλεμο της εναντίον της Ρωσίας , σύμφωνα με το Spiegel, το οποίο αναφέρει ότι έχει δει  αποσπάσματα του κειμένου της ανάλυσης.

Οι λογαριασμοί συχνά συνδέονται επίσης με ψευδείς ειδήσεις σε ιστότοπους σχεδιασμένους να μοιάζουν με αυτούς των γνήσιων μέσων ενημέρωσης, λέει το Spiegel, γεγονός που οδηγεί τους αναλυτές να τους συνδέσουν με την ήδη γνωστή στις αρχές εκστρατεία «doppelganger» που συνδέεται με τη Ρωσία.

Οι ανακαλύψεις έρχονται σε μια περίοδο αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την επίδραση που θα μπορούσαν να έχουν στις εκλογές οι \εκστρατείες παραπληροφόρησης. Τρεις περιφερειακές εκλογές διεξάγονται φέτος στην ανατολική Γερμανία, όπου το ακροδεξιό κόμμα AfD βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις.

Επίσης, τον Ιούνιο, 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το 2024 θα είναι ένα κρίσιμο έτος για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης από τη Ρωσία και άλλες χώρες. Οι εκλογές θα γίνουν «ο πρωταρχικός στόχος για κακοήθεις ξένους παράγοντες», τόνισε.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ από την πλευρά του κατέταξε την παραπληροφόρηση ως την Νο 1 απειλή για τα επόμενα δύο χρόνια.

Με πληροφορίες από The Guardian

Το «φεγγάρι του λύκου»: Η πρώτη πανσέληνος του 2024 χρωστά το όνομα της στα απόμακρα ουρλιαχτά από ανήσυχες αγέλες [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: