«Οδεύει» προς το Χρηματιστήριο το «Ελ. Βενιζέλος»: – Στη Βουλή οι διατάξεις για τον διεθνή αερολιμένα και τη συμφωνία με Aegean

FILE PHOTO: The Athens International Airport. ANA – MPA/PANTELIS SAITAS




Κατατέθηκαν προς κύρωση στη Βουλή, η από 7.12.2023 τροποποίηση της από 31.7.1995 Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίου μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.»» και  το από 4.1.2024 Ιδιωτικό Συμφωνητικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Αεροπορία Αιγαίου Ανώνυμη Αεροπορική Εταιρεία»

 

Με το υπόψη σχέδιο νόμου, προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου η από 7.12.2023 τροποποίηση της από 31.7.1995 Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίου μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» και το συνημμένο σε αυτή Παράρτημα, τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ των ανωτέρω μερών στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2023. Οι σχετικές τροποποιήσεις ρυθμίσεων αφορούν, μεταξύ άλλων, στον ορισμό της «Εισαγωγής στο Χρηματιστήριο» καθώς και στο «Ανώτατο όριο κατοχής μετοχών με δικαίωμα ψήφου», που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση Ανάπτυξης Αεροδρομίου. (άρθρο Πρώτο)

2.α. Κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου το από 04.01.2024 ιδιωτικό συμφωνητικό, το οποίο υπεγράφη μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Αεροπορία Αιγαίου Ανώνυμη Αεροπορική Εταιρεία».

β. Οι σχετικές διατάξεις βεβαιώνουν, την καταβολή του προβλεπόμενου σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν.4772/2021 ποσού στο Ελληνικό Δημόσιο, έπειτα από την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης από την ανωτέρω ανώνυμη εταιρεία, για την εξαγορά του συνόλου των τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου επί αυτής.

γ. Επιβεβαιώνεται η παραίτηση της ανωτέρω ανώνυμης εταιρείας από οποιαδήποτε απαίτησή της έναντι του Ελληνικού Δημοσίου. (άρθρο Δεύτερο)

 

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις προτεινόμενες διατάξεις, προκαλούνται επί του κρατικού προϋπολογισμού τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:

1. Αύξηση εσόδων, σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, από την πώληση και μεταβίβαση των αναφερόμενων μετοχών της ανώνυμης εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.», στο πλαίσιο της κυρούμενης τροποποιητικής Σύμβασης. (άρθρο Πρώτο)

2. Αύξηση εσόδων, σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, από την καταβολή ποσού ύψους 85,4 εκ. ευρώ περίπου από την «Αεροπορία Αιγαίου Ανώνυμη Αεροπορική Εταιρεία» στο Ελληνικό Δημόσιο, για την εξαγορά του συνόλου των τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου επί αυτής. (άρθρο Δεύτερο).

Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω δύο συναλλαγές είναι χρηματοοικονομικής φύσης.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, που περιλαμβάνει τις δύο παραπάνω κυρώσεις, εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, την ερχόμενη Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2023.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Αρειος Πάγος: Οριστικό το πρόστιμο των 297.000 ευρώ σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ που πωλούσε «μαϊμού» προϊόν πασίγνωστου απορρυπαντικού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: