Ο Michael Rubin ζητά από τον Μπάιντεν να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν μόνον με «μαστίγιο» και όχι με «καρότα»: Να μην ξαναπατήσει ποτέ στο Λευκό Οίκο

FILE PHOTO: Turkish President Recep Tayyip Erdogan during his visit, at the Federal Chancellery in Berlin, Germany, 17 November 2023. Turkish President Recep Tayyip Erdogan is on a one-day visit to Germany for talks with Chancellor Scholz and President Steinmeier. EPA/FILIP SINGER




Με τίτλο: «Νo, Erdogan should never again step foot in the White House» το περιοδικό Washington Examiner δημοσιεύει άρθρο του Michael Rubin στο οποίο επικρίνεται η στάση που κρατούν οι ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας, ενώ υποστηρίζεται η άποψη ότι είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρώπης να διαμορφώσουν μία στρατηγική απομόνωσης της Τουρκίας, και ενδεχόμενης εκδίωξής της, έστω και εάν αυτό σημαίνει ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα καθυστερήσει.

  • Το άρθρο στηλιτεύει μια σειρά από ενέργειες του Erdogan όπως η βοήθεια προς τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις, η υποκίνηση της εθνοκάθαρσης της χριστιανικής Αρμένικης κοινότητας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η καταστροφή της κουρδικής οικονομικής υποδομής στη Συρία τη στιγμή που η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στον πόλεμο Ισραήλ–Hamas, καθώς και η ανοιχτή υποστήριξη του προς την Hamas.

Αναφορικά με την πρόσφατη συνάντηση Blinken–Erdogan, επικρίνεται η στάση των ΗΠΑ οι οποίες προσφέρουν ως ανταλλάγματα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τόσο τα F-16 όσο και μια πιθανή επίσκεψη Erdogan στο Λευκό Οίκο. Όπως αναφέρεται, τα F-16 θα χρησιμοποιηθούν για τους αλυτρωτικούς σκοπούς του Erdogan και όχι για να βελτιωθεί η ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Ο Erdogan εμπαίζει τον Blinken όπως ενέπαιζε τον Colin Powell πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003. Τότε, όπως και τώρα, ο Erdogan είχε υποσχεθεί να υποβάλει την πρόταση στο Κοινοβούλιο, μόνο και μόνο για να προσποιηθεί την έκπληξή του όταν το τελευταίο την απέρριψε.

  • Αναφορικά με την πιθανή επίσκεψη Erdogan στον Λευκό Οίκο, υπενθυμίζει ότι το 2017 ο Erdogan διέταξε τους σωματοφύλακές του να επιτεθούν σε διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν ειρηνικά στην καρδιά της Ουάσιγκτον. Ενώ το State Department προσπάθησε να προστατεύει πολλούς από το περιβάλλον του Erdogan, η αμερικανική Δικαιοσύνη έχει επανειλημμένα απορρίψει το επιχείρημα ότι, τόσο ο Erdogan όσο και οι σωματοφύλακές του, χαίρουν ασυλίας. Με άλλα λόγια, ο Erdogan θα πρέπει να αποζημιώσει τα θύματά του προτού πατήσει το πόδι του στην Ουάσιγκτον.

Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας ότι η επιβράβευση της Τουρκίας για κάτι που όλες οι υπεύθυνες κυβερνήσεις κάνουν χωρίς ανταλλάγματα, απλώς και μόνο επειδή είναι το σωστό, στην ουσία ενθαρρύνει την άσκηση εκβιασμού. Θεωρεί, ότι θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι το πρόβλημα είναι o Erdogan, και ότι του αξίζει το μαστίγιο και όχι το καρότο.

Όπως αναφέρει, η Σουηδία περίμενε σχεδόν 75 χρόνια για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η μελλοντική ασφάλεια του ΝΑΤΟ υπαγορεύει να περιμένει λίγο ακόμα (σ.σ. η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ), έως ότου οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ μπορέσουν να διαμορφώσουν μια καλύτερη πολιτική για την απομόνωση και την απομάκρυνση της Τουρκίας.

Πηγή Washington Examiner [Νo, Erdogan should never again step foot in the White House]

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Ελλάδα για το θάνατο Σύριου πρόσφυγα, το 2015, από πυροβολισμό λιμενικών σε καταδίωξη: Αποζημίωση 80.000 στην οικογένειά του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: