Ο Μακρόν είναι ο ηγέτης της Ευρώπης, λόγω ανυπαρξίας του… λογιστή Σολτς: Η τοποθέτηση του στο Νταβός για την «ευρωπαϊκή κυριαρχία»

epa11085563 French President Emmanuel Macron speaks during a plenary session in the Congress Hall as part of the 54th annual meeting of the World Economic Forum (WEF), in Davos, Switzerland, 17 January 2024. The meeting brings together entrepreneurs, scientists, corporate and political leaders in Davos under the topic ‘Rebuilding Trust’ from 15 to 19 January. EPA/GIAN EHRENZELLER




Η παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, αποτελεί κομβικό σημείο αναφοράς στα δημοσιεύματα των παγκόσμιων ΜΜΕ για τις εργασίες του.

Αυτό που επισημαίνεται κυρίως είναι η πρότασή του για επανεκκίνηση του κοινού ευρωπαϊκού χρέους για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, που συμβάλλουν στην κυριαρχία της ηπείρου.

Ειδικότερα στην ανταπόκρισή τους στην Les Echos  οι Nicolas Barré, Jean-Marc Vittori, σημειώνουν

Υπογραμμίζοντας τα λόγια του Κλάους Σουάμπ, ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, με τα οποία παρουσίασε τον πρόεδρο Μακρόν -«ένας ηγέτης που ενσαρκώνει το πνεύμα της μεταρρύθμισης» και ένας άνθρωπος του οποίου «η καρδιά χτυπά για την Ευρώπη»- οι υπογράφοντες το άρθρο σημειώνουν, ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θέλησε ακριβώς να δείξει αυτές τις δύο πτυχές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη διασφάλισης της ευρωπαϊκής κυριαρχίας.

  • «Τα έτη 2024-2025 θα είναι εκείνα, που η Ευρώπη θα είναι κυρίαρχη ή όχι», επέμεινε, προσθέτοντας, ότι για να γίνει αυτό, θα χρειαστούν μαζικές επενδύσεις,  προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση των Ευρωπαίων από κρίσιμες τεχνολογίες, ως προς το οποίο και ανέφερε δύο βασικούς μοχλούς. Πρώτον, σωστή κατανομή των αποταμιεύσεων, οι οποίες, όπως ανέφερε, στην Ευρώπη, είναι τεράστιες, αλλά «πηγαίνουν σε λάθος τομείς», με «εμβάθυνση της ένωσης κεφαλαιαγορών», προσθέτοντας στη συνέχεια: «Ίσως θα έπρεπε να τολμήσουμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά ευρωομόλογα».

«Η όλη ιδέα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος είναι να μην εξαρτάται», εξήγησε ο Μακρόν. «Βλέπουμε πόσο μας κόστισε κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid», υπενθύμισε, υπαινισσόμενος τις μάσκες και τα φάρμακα. Ακόμη και να περιορίσει την εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ο κόσμος ανοικοδομείται με πλήρη ταχύτητα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες να ακολουθήσει το ρυθμό,  η τεχνητή νοημοσύνη, για παράδειγμα, αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και έχουμε ένα τεράστιο ζήτημα με την τιμή της ενέργειας. Όλα αυτά συνεπάγονται τεράστιες επενδύσεις»,ανέφερε.

Όπως σημειώνεται, ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε επανειλημμένα τις γαλλικές φιλοδοξίες στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, κάτι που επιτρέπει στη Γαλλία να έχει ηλεκτρική ενέργεια χωρίς άνθρακα, ελεγχόμενη και φθηνή, ενώ υπενθύμισε την απόφαση να κατασκευαστούν έξι νέοι αντιδραστήρες, οι οποίοι θα ολοκληρωθούν έως τον Ιούνιο με την έναρξη λειτουργίας άλλων οκτώ,  επισημαίνοντας τις προσπάθειες για την ανάπτυξη άλλων πυρηνικών τεχνολογιών, όπως οι μικροί αντιδραστήρες και η σύντηξη.

Η κυριαρχία θα επιτρέψει επίσης την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε ευρωπαϊκό έδαφος. «Η δημοκρατική κρίση που περνάνε πολλές χώρες στην Ευρώπη προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι δεν έχουμε αρκετές καλές, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Η απάντηση δεν εξαρτάται μόνο από την πολιτική ηγεσία, αλλά και από τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο Emmanuel Macron και απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες τόνισε: «Βοηθήστε μας να δώσουμε ελπίδα στα μεσαία στρώματα.»

Ωστόσο, όπως σημειώνεται,  αυτή η κυριαρχία δεν μπορεί να είναι μόνο οικονομική, εξ ου και η υπενθύμιση από τον Emmanuel Macron των δύο γεωπολιτικών ζητημάτων, στα οποία η Ευρώπη πρέπει οπωσδήποτε να δράσει, με πρώτο το ουκρανικό, ως προς το οποίο τόνισε, ότι «η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει στην Ουκρανία, ό,τι κι αν συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες». Στη συνέχεια, στη Μέση Ανατολή, όπου η σύγκρουση απειλεί όχι μόνο την ασφάλεια αλλά και το παγκόσμιο εμπόριο με επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου, σύμφωνα με τον ίδιον, η Ευρώπη πρέπει εδώ να ενθαρρύνει την ανθρωπιστική βοήθεια και στη συνέχεια μια πολιτική λύση δύο κρατών.

Κατά τους δημοσιογράφους, ο Γάλλος πρόεδρος ήρθε επίσης στο Νταβός για να επαινέσει τις μεταρρυθμίσεις του, από τις φορολογικές περικοπές έως την απαλλαγή της οικονομίας από ανθρακούχες εκπομπές, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού της αγοράς εργασίας και των επενδύσεων στην εκπαίδευση. «Η Γαλλία δημιούργησε 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέσα σε έξι χρόνια, αρχίζουμε να επαναβιομηχανοποιούμαστε και είμαστε η πιο ελκυστική χώρα στην Ευρώπη για τέταρτη συνεχή χρονιά», ανέφερε, και τελειώνοντας με μία  θετική νότα, τόνισε: «Να είστε αισιόδοξοι. Οι αποφάσεις που έχουν σημασία είναι στα χέρια μας, πάμε! »

Les Echos [A Davos, Emmanuel Macron se pose en chantre de la souveraineté européenne]

Μια άλλη πτυχή της ομιλίας του Μακρόν ανέδειξε η οικονομική εφημερίδα La Tribune. Σε ανάλογο δημοσίευμα της με τίτλο: «Emmanuel Macron: Η Ευρώπη έχει πολλές αποταμιεύσεις, αλλά αυτές κατανέμονται κακώς», υπογραμμίζει, ότι ο Γάλλος πρόεδρος, κατά την ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, «ζωγράφισε» την εικόνα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και της οικολογικής μετάβασης, ενώ σύμφωνα με τον ίδιον, η Γηραιά Ήπειρος κινδυνεύει να ξεπεραστεί από τις ΗΠΑ και την Κίνα, εξ ου και η έκκλησή του προς τους 27 να αντιδράσουν, επενδύοντας μαζικά με τη σειρά τους.

Ο πρόεδρος Μακρόν εκμεταλλεύτηκε το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός για να χτυπήσει «καμπανάκι»  στους Ευρωπαίους ομολόγους του, σημειώνει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας την δήλωσή του, «Πρέπει να κρατήσουμε μαζί μια ατζέντα επανεκβιομηχάνισης, μια μεταβατική ατζέντα και μια ατζέντα κυριαρχίας», τρία θέματα που, όπως σημείωσε, πρέπει να αντιμετωπιστούν πάνω από όλα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παραθέτοντας την δήλωσή του,  «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπερ-επενδύσει στην οικολογική μετάβαση, χωρίς απαραίτητα να σέβονται τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου και η Κίνα υπερ επενδύει επίσης στην οικολογική μετάβαση», η ε/φ παρατηρεί, ότι μπορεί ο Emmanuel Macron να μην είναι ο μόνος που κατήγγειλε τον IRA, καθώς πολλοί ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου προειδοποιούν εδώ και αρκετούς μήνες για τους κινδύνους των βιομηχανικών μετεγκαταστάσεων, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλει τη μη τήρηση των κανόνων του ΠΟΕ από την κυβέρνηση του Joe Biden.

Τέλος σημειώνει, ότι ως απάντηση στις κοινωνικές διαμαρτυρίες που αυξάνονται στην Ευρώπη, απέναντι στον πληθωρισμό και την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των Ευρωπαίων, ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε τη διατήρηση των συνθηκών διαβίωσης της μεσαίας τάξης, τονίζοντας: «Χρειαζόμαστε καλές δουλειές (…) αυτό είναι το κλειδί για την κοινωνική Ευρώπη»

La Tribune [Emmanuel Macron : « L’Europe a beaucoup d’épargne, mais cette épargne est mal allouée »]

Η Φινλανδία μέσα, πλέον, από την αγκαλιά του ΝΑΤΟ ψηφίζει τον επόμενο πρόεδρο και αρχιστράτηγό της: Ευτυχώς ο ακροδεξιός είναι τρίτος στις δημοσκοπήσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: