Ο «χρησμός» Δένδια στη Σχολή Ικάρων, οι 3.800 ώρες πτήσης του «κουρσάρου» και το κλειστό club του F-35 για το οποίο προετοιμάζει την Aεροπορία ο νέος Αρχηγός

Ο υπουργός Εθνικής άμυνας ενώ επιθεωρεί το άγημα των Ικάρων κατά την άφηξή του στη Σχολή, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ και τους Αρχηγούς- απερχόμενο και νυν, του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Πηγή: ΥΠΕΘΑ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Aθήνα

{…} θα υποστηρίξω και θα προωθήσω με κάθε δυνατό τρόπο οποιαδήποτε καινοτόμα ιδέα και προσπάθεια που θα αναβαθμίζει και θα επαυξάνει τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας σε οποιονδήποτε τομέα {…}

Αυτή ήταν μια από τις προτάσεις που θα μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει από την ημερήσια διαταγή του νέου Α/ΓΕΑ, Αντιπτεράρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη, ο οποίος κρατά πλέον στα δικά του χέρια το «stick» της πολεμικής αεροπορίας και καλείται να διατηρήσει ή και να αυξήσει την αποτρεπτική ισχύ του κλάδου.

Οι υψηλού συμβολισμού διελεύσεις των Rafale F-3R πάνω από την Σχολή Ικάρων στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας στο Τατόι, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης- παραλαβής του Α/ΓΕΑ, είχαν και ουσιαστική σημασία αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι εντός του 2024 η 332 θα έχει και τα 24 αεροσκάφη της διαθέσιμα.

Ο νέος Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης. Πηγή: ΥΠΕΘΑ

Επιπλέον, ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας, συνομιλώντας με τον απερχόμενο Α/ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, σημείωσε ότι «βλέποντας τα Rafale να πετούν σήμερα από πάνω μας, μπορείτε να πείτε ότι παραδώσατε μια πιο ισχυρή Πολεμική Αεροπορία»

Και ο καθένας αντιλαμβάνεται την «κληρονομιά» που κρατά ο νέος Αρχηγός, διότι τα επόμενα βήματα αφορούν τόσο την αποτροπή, όσο και την ενίσχυση της αεροπορίας, η οποία μπορεί να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο ανεπτυγμένες και ισχυρές της Γηραιάς Ηπείρου, πλην όμως παραμένει ένας κλάδος με πολλά και χρόνια προβλήματα.

Rafale F3R πέταξαν πάνω από τη Σχολή Ικάρων κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής. Πηγή: ΥΠΕΘΑ

«Στόχος μου είναι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια με εντατικότερους πλέον ρυθμούς για να εξασφαλίσουμε στην Πολεμική Αεροπορία τα μέσα και τις δυνατότητες εκείνες που θα την καταστήσουν ικανή να εγγυηθεί την αποτροπή και να δώσει στην πολιτική Ηγεσία του τόπου ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στην προσπάθεια να καταστήσει τη Χώρα μας σημαντικό δρώντα στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών F-16 στην έκδοση VIPER, θα ολοκληρωθεί η παραλαβή των αεροσκαφών RAFALE με την άφιξη 6 νέων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και θα προωθηθεί ο εκσυγχρονισμός ή η προμήθεια, όπου απαιτείται, νέων συστημάτων.

Παράλληλα, θα πρέπει να σχεδιάσουμε και να προετοιμαστούμε για την επόμενη ημέρα και την εποχή που θα περάσουμε στην 5η γενιά αεροσκαφών. Επιβάλλεται και θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε η Πολεμική Αεροπορία, ως κατ’ εξοχήν τεχνολογικό όπλο, να παρακολουθεί και να πρωταγωνιστεί στις τεχνολογικές εξελίξεις.».

Μέσα από αυτές τις 150 λέξεις, ο Αντιπτέραρχος Γρηγοριάδης, έδωσε τις βασικές παραμέτρους που θέτει για την επόμενη μέρα της αεροπορίας και σε αυτές μέσα δεν θα μπορούσε να λείψει το αεροπορικό κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα αλλά και η μοίρα με τους εξομοιωτές στην Ανδραβίδα.

Ο «χρησμός» Δένδια…

Πάντως στη Σχολή Ικάρων εκείνο που θα μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει είναι τα όσα είπε ο υπουργός Εθνικής άμυνας, για το «μέλλον» του απερχόμενου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Ο Νίκος Δένδιας θέλησε να τοποθετηθεί προς τον Πτέραρχο Μπουρολιά, λέγοντας πως τον χαρακτηρίζει η εγγύτητα, η προσήνεια και η γλυκύτητα κι αυτό δεν συνηθίζεται για κάποιον στρατιωτικό…

Και θέλησε στη συνέχεια ο υπουργός, να διαφωνήσει ανοιχτά με τον απερχόμενο αρχηγό για την φράση που είπε στην τελευταία ημερήσια διαταγή του, «στη Σχολή Ικάρων ξεκίνησαν κι εδώ τελειώνουν όλα»…

Μέσα από την τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής άμυνας θα μπορούσε κανείς να πει ότι υπάρχουν οι σκέψεις για την αξιοποίηση του Πτεράρχου Μπουρολιά, πιθανά σε κάποια θέση που άπτεται του γνωστικού του αντικειμένου.

Πολλά μέτωπα είναι ανοιχτά, οι «μνηστήρες» δεν σταματούν να επισκέπτονται το υπουργείο και τα επιτελεία, ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλά προβλήματα που απαιτούν σχέδιο και αλλαγή σελίδας ή και προσώπων. Ο Νίκος Δένδιας ήδη έχει δείξει ότι κάνει μια επανεκκίνηση σε πολλά θέματα που αφορούν το υπουργείο και τα επιτελεία.

Ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας την στιγμή που δίνει τον θυρεό του υπουργείου στον απερχόμενο Αρχηγό. ΠΗΓΗ: ΓΕΘΑ

«Θα μου επιτρέψει και αυτός και η σύζυγός του να μεταβάλω την φράση διότι κυρίες και κύριοι είμαστε μία πολύ μικρή χώρα και ένας μικρός λαός. Είμαστε δεν είμαστε 11 εκατομμύρια, το ανθρώπινο ταλέντο δεν περισσεύει και οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν δυνατότητες να υπηρετήσουν την πατρίδα και το κοινωνικό γίγνεσθαι καλούνται να την υπηρετήσουν, όχι μόνο από μία θέση κι από έναν κύκλο δραστηριότητας.

Θα μου επιτρέψει λοιπόν κυρίως η σύζυγος και υπόλοιπη οικογένεια του Πτέραρχου Μπουρολιά να μην του ευχηθώ «καλή σύνταξη»…{…} να του πω ότι ολοκληρώνει έναν κύκλο δραστηριότητας, ένα λαμπρό κύκλο δραστηριότητας, ηγούμενος της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. {…} θα ανοίξει ένας νέος κύκλος προσφοράς, θα του δώσουμε λίγο καιρό να ξεκουραστεί, όπως σε όλους τους αρχηγούς, αλλά η ζωή με κανέναν τρόπο δεν ολοκληρώνεται εδώ και νέοι άνθρωποι στην ακμή των δυνατοτήτων τους και της ηλικίας τους, διότι έχουν αλλάξει πλήρως τα ηλικιακά δεδομένα, δεν δικαιούνται απέναντι στην πατρίδα να πηγαίνουν στο σπίτι τους να ψαρεύουν και να κοιτούν τη θάλασσα αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Θα δώσω στον Πτέραρχο τον θυρεό του υπουργείου, σηματοδοτώντας μόνο την ολοκλήρωση ενός ιδιαίτερα επιτυχημένο κύκλου, αλλά και την έναρξη μίας ιδιαίτερα χρήσιμης περιόδου.»

3.800 ώρες πτήσεων…

43,5 χρόνια ζωής μέσα στα cockpit του Α-7 Corsair και του F-16 Block 52 plus. Στον «κουρσάρο» με τις 3800 ώρες πτήσης, θα του στοιχίσει ένα πράγμα και το αποκάλυψε ο ίδιος στην τελευταία ημερήσια διαταγή που ανέγνωσε στη Σχολή Ικάρων. «Οδυνηρό αποχωριζόμενος τη φόρμα πτήσης» !

Ο Πτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς πέρασε στη Σχολή Ικάρων, είχε περάσει τις εξετάσεις για την Σχολή Ικάρων, μόλις δυο μήνες αφού είχε χάσει τον αεροπόρο πατέρα του. Και όπως είχε υποσχεθεί κρατώντας το ξίφος του γονιού του, έφτασε πιο ψηλά. Κατάφερε και έφτασε στο ύπατο αξίωμα του κλάδου και κράτησε το τιμόνι της πολεμικής αεροπορίας για δυο χρόνια, ενώ νωρίτερα κατά την ελληνοτουρκική κρίση του 2020 ήταν ο τακτικός αρχηγός.

O απερχόμενος Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς. Πηγή ΓΕΕΘΑ

Κατά την ομιλία του εύλογο ήταν ότι έκανε τον δικό του σύντομο απολογισμό όλων αυτών των ετών σε θέσεις ευθύνης.

«Όλοι μαζί δουλέψαμε συντονισμένα και συγκροτημένα για να εξασφαλίσουμε μία Αεροπορία κατάλληλα εξοπλισμένη, οργανωμένη και εκπαιδευμένη, με σύγχρονο διακλαδικό και διαλειτουργικό πνεύμα, σαφή επιχειρησιακή κατεύθυνση και ενεργό γεωστρατηγικό προσανατολισμό, εξασφαλίζοντας τη ζητούμενη αποτροπή αλλά και υποστηρίζοντας τα εθνικά συμφέροντα στην περιοχή. {…}

Επωμιζόμενος την ευθύνη εκτέλεσης των αεροπορικών επιχειρήσεων, ειδικότερα σε τέτοιες τεταμένες περιόδους, και έχοντας γνώση των αποτελεσμάτων από τα σύγχρονα πεδία των μαχών, αντιλαμβάνεται κάποιος πλήρως την τεράστια σημασία που διαχρονικά εξακολουθεί να έχει η εξασφάλιση της Αεροπορικής Υπεροχής, αλλά και τις οδυνηρές συνέπειες που αναμένεται να υποστεί αυτός που δεν είναι σε θέση να την πετύχει.»

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Πρώτο αποτύπωμα νέας εποχής από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δημήτριο Χούπη με τις high tech γνώσεις: Οι απειλές πολλές, τα περιθώρια στενά και η στροφή στην τεχνολογία το Α και το Ω για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: