Πρώτο αποτύπωμα νέας εποχής από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δημήτριο Χούπη με τις high tech γνώσεις: Οι απειλές πολλές, τα περιθώρια στενά και η στροφή στην τεχνολογία το Α και το Ω για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης δίπλα στον υπουργό Εθνικής άμυνας Νίκο Δένδια και τον απερχόμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κων/νο Φλώρο.




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Σφραγίδα διοίκησης και μετεξέλιξης έδωσε ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα σύντομης ανάγνωσης της πρώτης ημερήσιας διαταγής του, κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, που έγινε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Ο Στρατηγός Δημήτριος Χούπης έστειλε το δικό του μήνυμα, που αφορά τον τρόπο διοίκησης, ο οποίος έχει μεγάλη διαφορά όταν ο έχων τη διοίκηση αισθάνεται «άρχοντας» και δεν είναι «ηγέτης»…

Η προτροπή του νέου Αρχηγού αφορά ιδιαίτερα τους σπουδαστές των παραγωγικών σχολών που ήταν στη Σχολή Ευελπίδων.

Ωστόσο Αξιωματικοί που ήταν στην εκεί σημείωναν ότι με τα λόγια αυτά ο Στρατηγός Χούπης, τάχθηκε απέναντι στο μοντέλο της λεγόμενης «κάθετης διοίκησης» που κι αυτή έχει δοκιμαστεί, αφήνοντας πικρή γεύση στο πέρασμα του χρόνου.

«Θα ήθελα από όλους να θέσετε ως ιδεολογικό ανάχωμα, την ενσυνείδητη πειθαρχία και οι ασκούντες Διοίκηση, να χαρακτηρίζεστε από μεγαλοψυχία, ενθυμούμενοι, άπαντες ότι η συγκράτηση του Στρατεύματος δια τιμωριών ήταν ανέκαθεν επιβλαβής, καθότι υποδηλώνει ότι υπάρχει ΆΡΧΩΝ και όχι ΗΓΕΤΗΣ.»

  • Ο νέος Αρχηγός ξεκαθάρισε ότι το αποτρεπτικό δόγμα της χώρας είναι σαφές και σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει. Το μεγάλο στοίχημα όμως για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αφορά την μετεξέλιξή τους όπως σημείωσε εμφατικά ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ, ο οποίος υπενθυμίζουμε ότι κατέχει Διδακτορικό τίτλο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Η τεχνολογική μετεξέλιξη επιχειρείται να τοποθετηθεί, ίσως και να αφήσει στην άκρη, παραδοσιακούς στρατιωτικούς τρόπους δράσης, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται, πχ. Μη Επανδρωμένα αλλά δεν χρειάζονται καινούρια πλοία.

Ήδη εκείνο που έχει σημειωθεί και από την πολιτική ηγεσία είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί το «οικοσύστημα» εκείνο που θα αλλάξει πολλά στις Ένοπλες Δυνάμεις και θα τις ωθήσει τεχνολογικά σε άλλες οδούς που έως τώρα δεν έχουν βαδίσει.

«Οι διαμορφωθείσες γεωπολιτικές εξελίξεις, το γεωστρατηγικό περιβάλλον ρευστότητας, τα διδάγματα των σύγχρονων συγκρούσεων, η καταλυτική διείσδυση της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς διεξαγωγής των επιχειρήσεων, οι αναδυόμενες νέες απειλές με υβριδικά, μη συμβατικά και μη παραδοσιακά χαρακτηριστικά, ενίοτε κάτω από το κατώφλι του πολέμου, επιβάλλουν την αδήριτη ανάγκη και την αξιωματική επιταγή, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, να μετασχηματιστούν και να προσαρμοστούν επιχειρησιακά και οργανωτικά, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες της Χώρας. Είμαστε υποχρεωμένοι να εξελιχθούμε. Να αλλάξουμε και να προσαρμοστούμε στα σύγχρονα δεδομένα, τα οποία αφορούν στη διεύρυνση και ανανέωση της προσέγγισης στην Εθνική Ασφάλεια.»

Με τα παραπάνω ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ ομιλεί για όλα εκείνα τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα σύγχρονα πολεμικά πεδία, τα οποία βεβαίως είναι σαφές ότι δεν είναι τα ίδια με την ελληνική επικράτεια, όπου όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, το βασικότερο ίσως πεδίο είναι αεροναυτικό.

Και για τον λόγο αυτό εκεί που εστιάζουν οι Αξιωματικοί είναι στην περαιτέρω ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας, κυρίως με σύγχρονα όπλα που κάνουν τη μεγάλη διαφορά, διότι από αεροπορικές μαχητικές πλατφόρμες, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια η χώρα μας συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνες με τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη, ιδίως με την αναβάθμιση των F-16 Viper αλλά και την προσθήκη των Rafale F-3R.

Πέραν των μεταφορικών αεροσκαφών, που είναι μια «κόκκινη γραμμή» την οποία καλείται η νέα ηγεσία να της αλλάξει χρώμα, εκεί που καταγράφεται ιστορικό έλλειμα είναι ο τομέας των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, τα οποία δίνουν σαφή εικόνα και την αρχική, πολύτιμη πληροφορία στο κέντρο επιχειρήσεων, ενώ φέρουν και όπλα.

Στην πληροφορία μάλιστα ο νέος Αρχηγός θέλησε να αναφερθεί ξεχωριστά λέγοντας ότι,

«Αυτό επιβάλλει έτι περαιτέρω την επαύξηση των δυνατοτήτων μας, με διεύρυνση του στρατηγικού ορίζοντα στη ξηρά, θάλασσα, αέρα, κυβερνοχώρο και διάστημα, προκειμένου να επικεντρωθούμε εμφατικά στην αποτροπή κάθε δυνητικής επιβουλής πρόκλησης και απειλής που αναφύεται στην ευρύτερη περιοχή μας αλλά και αυτών που αναδεικνύονται από την χρήση των νέων τεχνολογιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου η κυριαρχία και η ταχύτητα διακίνησης της πληροφορίας, επιβάλλει απαρέγκλιτα για όλους μας, τον σαφή διαχωρισμό και τη μη σύγχυση, της γνώμης με τη γνώση.»

Ο Στρατηγός Χούπης, μόλις ένα 24ωρο μετά τα όσα είπε στην εφημερίδα Καθημερινή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας για το νέο μοντέλο θητείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά το λεγόμενο «Φινλανδικό», δεν παρέλειψε να δείξει ότι στον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ συμπεριλαμβάνονται αυτές οι αλλαγές που θα επιδιωχθούν από την πολιτική ηγεσία.

«{…}την καλλιέργεια της πρωτοβουλίας, την αναβάθμιση της θητείας μέσω της αναβίωσης της έννοιας του ΟΠΛΙΤΗ-ΠΟΛΙΤΗ, αλλά και την ταχεία κινητοποίηση και διακλαδική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω του διττού τους ρόλου, προκειμένου να υποστηριχθεί με τις δυνατότητές τους, το σύνολο των λοιπών κυβερνητικών έργων, προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας, παντού στην ξηρά, αέρα και στη θάλασσα. Σε μια περιοχή όπου η γεωγραφία παράγει ιστορία, δεν είναι ανεκτή ουδεμία διολίσθηση σε οτιδήποτε αφορά στην εθνική μας κυριαρχία, στην εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της χώρας. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.{…}»

Με την φράση «Αποστολή Εξετελέσθη» ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έβαλε τους τίτλους τέλους στην 43 ετών καριέρα του ως Αξιωματικός, ο οποίος έφτασε ως το ύπατο αξίωμα στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτό του Α/ΓΕΕΘΑ.

Ο απερχόμενος Αρχηγός στην περίπου τριάντα λεπτών ομιλία έκανε μια σύντομη αναδρομή στα όσα συνέβησαν και κλήθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, υπό τις διαταγές του, ν’ αντιμετωπίσουν. Από την υβριδική απειλή στον Έβρο με τους περίπου 150.000 μετανάστες, την ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο την ίδια χρονιά, έως το κοινωνικό έργο των ΕΔ.

«Δεν ήταν μόνο το 2020 δύσκολο. Και τα επόμενα χρόνια μέχρι πριν από μερικούς μήνες, η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη, οι προκλήσεις πολλές και υψηλής έντασης, ένας ακήρυχτος πόλεμος κυρίως στον αέρα, αλλά και στη θάλασσα και στην χερσαία οριογραμμή, με το αναπάντεχο να καραδοκεί κάθε λεπτό, ημέρα και νύχτα.» , είπε σ’ ένα σημείο της ομιλίας του ο κ. Φλώρος.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Επιχείρηση «Φύλακας Ευημερίας»: Ανοιχτή πρόσκληση από το Αρχηγείο Στόλου για τη στελέχωση της ελληνικής φρεγάτας που θα καταπλεύσει στην Ερυθρά Θάλασσα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: