Νέους προέδρους και μέλη ΔΣ σε 18 ημικρατικούς οργανισμούς διόρισε η κυβέρνηση της Κύπρου

FILE PHOTO: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προβαίνει σε ενημέρωση των ΜΜΕ. Πηγή pio / Ανδρέας Λουκαΐδης




Τον διορισμό Προέδρων ή/και Μελών σε συνολικά 18 ημικρατικούς οργανισμούς, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Κυβέρνηση δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως πρόκειται για τον διορισμό Προέδρου και Μελών για 10 ημικρατικούς οργανισμούς μέσα από τη διαδικασία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου (ΑΤΗΚ, ΑΗΚ, Αρχή Λιμένων, ΡΙΚ, ΚΟΑΓ, Αρχή Αδειών, Πολεοδομικό Συμβούλιο, ΚΟΑ, Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών, Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων και ΘΟΚ).

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος και το ΔΣ της ΔΕΦΑ (επίσης μέσα από τη διαδικασία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου) ανακοινώθηκαν στις 4 Ιανουαρίου.

Επιπρόσθετα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε τον διορισμό Προέδρου και Μελών ΔΣ για επιπλέον 8 ημικρατικούς οργανισμούς (που δεν εμπίπτουν στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο), συγκεκριμένα, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων, ΤΕΠΑΚ, Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας.

  • «Υλοποιούμε σήμερα ακόμη μια σημαντική μεταρρύθμιση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της ανασύνταξης του κράτους και στην προώθηση της συμμετοχικής δημοκρατία», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «για πρώτη φόρα συμπολίτες και συμπολίτισσες μας είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στα ΔΣ αυτών των οργανισμών μέσα από μια ανοιχτή, διάφανη, αξιοκρατική διαδικασία».

Διαδικασία που, όπως πρόσθεσε, όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα σε ικανά άτομα που υπό άλλες περιστάσεις δεν θα είχαν την ευκαιρία να υπηρετήσουν σε αυτές τις θέσεις, αλλά και που θα συμβάλει στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του σημαντικού έργου που επιτελούν οι οργανισμοί αυτοί και στην επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος διακυβέρνησής.

Σημείωσε παράλληλα πως η εμπιστοσύνη της κοινωνίας σε μια διαδικασία ίσων ευκαιριών και διαφανών διαδικασιών αποδεικνύεται και από το αυξημένο ενδιαφέρον κατά  τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τις συνολικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τους 11 αυτούς οργανισμούς να ανέρχονται στις 1078, εκ των οποίων, όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος 815 ή ποσοστό 76% ήταν από άνδρες και 263 ή ποσοστό 24% από γυναίκες.

  • Όπως εξήγησε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ,το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο πρότεινε προς το Υπουργικό Συμβούλιο συνολικά 338 άτομα, 72%-172 άνδρες, 28%-66 γυναίκες, μέσω των καταλόγων εισηγήσεων που κατήρτισε. Ακολούθως οι κατάλογοι εισηγήσεων του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου καταρτίστηκαν στη βάση αντικειμενικής αξιολόγησης που έτυχαν όλοι και όλες οι υποψήφιοι με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του κάθε οργανισμού.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, πρόσθεσε, ασκώντας τις συνταγματικές του εξουσίες αποφάσισε τον διορισμό των ΔΣ των 11 οργανισμών -10 οργανισμών σήμερα και το ΔΣ της ΔΕΦΑ την 4η Ιανουαρίου 2024-,  συνολικά 85 ατόμων, εκ των οποίων 34% γυναίκες, ενώ ειδικά στις θέσεις Προέδρων των ΔΣ των οργανισμών το 40% είναι γυναίκες, ίδιο ποσοστό συμμετοχής γυναικών επίσης και στις θέσεις Αντιπροέδρων.

Ο κ. Λετυμπιώτης ευχήθηκε εκ μέρους της Κυβέρνησης καλή και παραγωγική θητεία στα νέα Διοικητικά Συμβούλια, υποδεικνύοντας ότι η Κυβέρνηση προσβλέπει σε στενή και ωφέλιμη συνεργασία για να εκπληρωθούν οι φιλόδοξοι στόχοι των οργανισμών και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν. Επεσήμανε δε πως το φιλόδοξο πρόγραμμα διακυβέρνησής και το Κοινωνικό Συμβόλαιο της Κυβέρνησης με τον κυπριακό λαό θα υλοποιηθεί και οι ημικρατικοί οργανισμοί είναι ασφαλώς σημαντικοί εταίροι και βραχίονες σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια «θα πετύχουμε την αναβάθμιση της χώρας μας, ούτως ώστε να καταστεί ένα ακόμα πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό και πιο φιλικό προς τον πολίτη κράτος».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ευχαρίστησε τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την εξαιρετική, όπως είπε, δουλειά που έχουν κάνει ως προς την αξιολόγηση των εκδηλώσεων ενδιαφέροντος και στον τελικό καταρτισμό των εισηγήσεων τους και την καταλυτική συμβολή τους την επιτυχή υλοποίηση αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης, αναφέροντας πως το αμέσως επόμενο διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για να αξιολογηθεί αυτή η πρώτη διαδικασία όπως έχει εφαρμοστεί και για ανταλλαγή απόψεων και τυχόν εισηγήσεων ως προς την περαιτέρω βελτίωση της.

Υπενθύμισε, τέλος, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, από τις 12 Ιανουαρίου, η διαδικασία που αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας. Όπως ανέφερε, οι δηλώσεις ενδιαφέροντος θα είναι αναρτημένες στο gnomodotiko.gov.cy και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιανουαρίου στις 8 το πρωί, καλώντας για άλλη μια φορά, τους πολίτες που ενδιαφέρονται να συμβάλουν στο έργο αυτών των οργανισμών να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Ερωτηθείς αν όλα τα πρόσωπα που έχουν διοριστεί στα ΔΣ των οργανισμών έχουν επιλεγεί από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι από τα 85 άτομα που έχουν επιλεγεί τα 80 επιλέγηκαν σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, ενώ οι πέντε περιπτώσεις των οποίων ο διορισμός δεν έγινε σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Συμβουλίου, αφορούν εκείνους τους οργανισμούς για του οποίους το Γνωμοδοτικό δεν έχει επιλέξει ούτε και ένα από τα υφιστάμενα μέλη του ΔΣ του οργανισμού εξ ου και το Υπουργικό Συμβούλιο για λόγους ομαλής μετάβασης στη λειτουργία και συνέχεια του οργανισμού επέλεξε να διοριστούν άτομα που έχουν διατελέσει στο προηγούμενο ΔΣ ακριβώς για να υπάρχει αυτή η ομαλή μετάβαση.

  • Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι η πλειοψηφία των μελών των ΔΣ είναι νέα μέλη (που διορίζονται για πρώτη φορά), εξηγώντας ωστόσο πως η παράμετρος την οποία το Υπουργικό Συμβούλιο έθεσε ως βασική προϋπόθεση για όλους τους οργανισμούς ήταν να υπάρχουν και κάποια μέλη τα οποία διετέλεσαν σε προηγούμενο ΔΣ ακριβώς για να μπορέσει να συνεχίσει το έργο του o κάθε οργανισμός.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ)- ΥΠΟΙΚ διορίστηκαν οι Τσιάκκα Μαρία – Πρόεδρος, Χημικός Μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος ιδιωτικής εταιρείας, Πετούσης Σπύρος – Αντιπρόεδρος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Δράκου-Κληρίδου Ανθή, Ζήνωνος Ζήνων, Λουκά Κύπρος, Νεοφύτου Κωνσταντίνος, Προκοπίου Ανδρέας, Φωκάς Μάριος, Αντωνίου Χάματσου Μαρία.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) – ΥΠΕΣ, διορίστηκαν οι Γεωργιάδης Σταύρος – Πρόεδρος, Ακαδημαϊκός/ Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Frederick, Σαρρή Χριστίνα – Αντιπρόεδρος, Δικηγόρος, Αγαπίου Ηλίας, Γαβριηλίδου Κατερίνα, Ηλία Ελένη, Κώστας Κώστα, Μαρκίδης Σοφοκλής, Σταματίου Γεώργιος, Σταύρου Έλενα.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ) – ΥΠΕΣ διορίστηκαν οι Κούσιου Χατζηδημητρίου Έλενα, Πρόεδρος, Δικηγόρος, Ιωάννου Θησέας, Αντιπρόεδρος, Δημοσιογράφος, Βαβλίτης Παύλος, Βαρθολομαίου Ελευθερία, Καολή Ευαγγελία, Κτωρίδης Σωτήρης, Παχωμίου Παναγιώτης, Σαββίδης Ιωάννης, Χατζηγεωργίου Παναγιώτα.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολεοδομικού Συμβουλίου – ΥΠΕΣ διορίστηκαν οι Χαραλαμπίδου Μαρία – Πρόεδρος, Αρχιτέκτονας, Κοσμάς Μιχάλης, Αρχιτέκτονας –Αντιπρόεδρος, Αντωνιάδου Κοκκίνου Πολίνα,  Ορφανός Μάριος

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) – ΥΠΠΑΝ, ανακοινώθηκαν οι Ιωάννου Γιάννης – Πρόεδρος, Διευθυντής σε ιδιωτική εταιρεία, Χατζηιωσήφ Καλλισθένη, Τέως Επιθεωρήτρια Φυσικής Αγωγής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης– Αντιπρόεδρος, Γαλατόπουλος Άλκης, Καυκαρίδης Θεόδωρος, Παπαλλής Ανδρέας, Παττίχης Ρίκκος, Παφίτη Κωνσταντίνα, Μιρής Χαράλαμπος, Μιχαηλίδης Σταύρος.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) – ΥΠΜΕΕ, διορίστηκαν οι Αποστόλου Ζήνωνας, Διευθύνων Σύμβουλος σε Ιδιωτική Εταιρεία – Πρόεδρος, Ιακωβίδου Χριστιάνα – Αντιπρόεδρος, Γενική Διευθύντρια ξενοδοχείου, Ευριπίδου Λουκία, Ιωάννου Στέλιος, Κλεάνθους ‘Ανθος, Κλεοβούλου Κωνσταντίνος, Παναγή Χαριδήμου Στυλιάνα, Σκορδής Μιχάλης, Χατζηθεοδοσίου Μαρία.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Αδειών– ΥΠΜΕΕ ανακοινώθηκαν οι Αμερικάνου Δέσπω, Δικηγόρος – Πρόεδρος, Γιασουμή Λένος, Γεωπόνος – Αντιπρόεδρος, Αγαθοκλέους Ανδρέας, Αγγελίδης Θεόδωρος, Δημητριάδης Χρίστος, Ζαπούνης Πιέρος, Μουλλωτού Ισαβέλλα, Παναγιωτίδης Παντελής, Σπανάχης Αναστάσης.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών, Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων – ΥΠΜΕΕ διορίστηκαν ως Μέλη μέσω της διαδικασίας του Γνωμοδοτικού: Νεάρχου Σωτήρης – κάτοχος πτυχίου Νομικής (άτομα μέσω της διαδικασίας του Γνωμοδοτικού), Ποντίκης Μάριος – πρόσωπο που κατέχει δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού ή Αρχιτέκτονα ή Δίπλωμα σε συναφή ειδίκευση (άτομα μέσω της διαδικασίας του Γνωμοδοτικού)

Εχ οfficio: Θέκλα Καδή στη θέση του Προέδρου ΔΣ που έχει διοριστεί από τη Δημόσια Υπηρεσία, Ειρήνη Νεοφύτου στη θέση Αντιπροέδρου ΔΣ που έχει υποδειχθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα και Μέλη που  υποδεικνύονται από τη Δημόσια Υπηρεσία ο Αλέξης Αυγουστή, Αλέξανδροs Πελεγκάρη.

Μέλη που υποδείχθηκαν από την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών: Αναστάσης Χατζητοφής, Χάρης Ιωάννου, Νίκος Κάππελλος

Στο Διοικητικό Συμβούλιο Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) – ΥΠΕΕΒ διορίστηκαν οι Πέτρου Γεώργιος – Πρόεδρος, Μηχανολόγος Μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος σε ιδιωτική Εταιρεία, Τουλούρας Πάνος, Αντιπρόεδρος – Δικηγόρος, Ηλιάδου Στέλλα, Λιμνατίτης Χρίστος, Λοΐζου Γιάννα Μαρία, Μαυροκέφαλος Στέφανος, Σιαμπλέττου  Λουκία, Χαραλαμπίδης Αλέξανδρος, Χατζηβασίλη Μαρία, Λογιστής / Αναλυτής.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) – ΥΦ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, διορίστηκαν οι Βουτουρής Παντελής – Πρόεδρος, Ακαδημαικός/ Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αντωνιάδου Ανθή – Αντιπρόεδρος, Εκπαιδευτικός Λειτουργός στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Ευαγγέλου Ελλάδα, Θεοδοσίου Γιώργος, Κλείτου Κλείτος, Κυριακίδης Ξενάκης, Οδοντίατρος, Ξένου Ελένη, Παπαφιλίππου Ζήνων, Χαμάλη Μαρία.

Στη Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών – ΥΠΟΙΚ, οι Ανδρούλλα Πούγιουρου – Πρόεδρος, πρώην Δικαστής, Γεωργιάδη Κάρεν, Αρχιτέκτονας, Κακογιάννης Κυριάκος, Δικηγόρος, Καρύδης Αντρέας, Οικονομικός Αναλυτής, Δημοσιογράφος, Κωνσταντινίδης Πάρις, Δημόσια Διοίκηση, Οικονομικά.

Στο  Δημοσιονομικό Συμβούλιο – ΥΠΟΙΚ, Ζαχαριάδης Μάριος, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στο Συμβούλιο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) οι Γαλαταριώτης Κώστας –  Εκτελεστικός Πρόεδρος Συγκροτήματος εταιρειών, Διονυσίου Μελίνα – Δικηγόρος, Καρακατσάνης Ανδρέας – Πολιτικός μηχανικός, Κωσταλιάς Κωνσταντίνος – Διευθυντής ιδιωτικής εταιρείας, Νικολάου Μαρίνα – Γενική Διευθύντρια ξενοδοχείου, Ταλιώτης Αλέξανδρος – Στέλεχος διοίκησης σε ιδιωτικό σχολείο, Χριστοδουλίδης Λουκάς – Eκπαιδευτικός/ Μαθηματικός.

Στο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου οι Αναστασίου Τάσος, επιχειρηματίας, Μυλωνάς Ανδρέας, δικηγόρος, Οικονομίδης Νικόλας , επιχειρηματίας, Ράσπα Μικαέλλα, ορκωτός λογιστής.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κύπρου – ΥΠΠΑΝ, Γεωργίου Γεώργιος, Επαγγελματίας στη βιομηχανία των υπολογιστών.

Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου (ΙΣΟΚ) – ΥΦ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, οι Χατζηαναστασίου Γαστών, Δικηγόρος – Πρόεδρος, Κυθρεώτου  Αθηνά, Εκπαιδευτικός, Σχολή Τυφλών, Κωνσταντίνου Ευγενία, Διοικητική Λειτουργός, Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικού Ελέγχου, Υπουργείο Οικονομικών, Μιχαηλίδης Λοίζος,  Μουσικός παραγωγός, Πατζηνάκος Χρίστος, Ορκωτός λογιστής, Περικλέους Έλενα, Συγγραφέας, Διευθύντρια Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΥΠΑΝ, Ρουσουνίδου Χριστιάνα, Ανώτερη Λειτουργός Υφυπουργείου Πολιτισμού, Τσιγαρίδου Μελίνα, Επιχειρηματίας, Χριστοφή Ολύμπιος, Δικηγόρος.

Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου οι Βάκχος Παναγιώτης και Τσολάκη Ευγενία.

Σε ό,τι αφορά τον διορισμό πρόσθετου Μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Καταστατικό του Οργανισμού, είναι το ίδιο το ΔΣ του Οργανισμού που έχει την αρμοδιότητα να διορίσει πρόσθετα Μέλη. Συνεπώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου, το όνομα του νέου Μέλους θα ανακοινωθεί αφού ληφθεί μια τέτοια απόφαση από τα υφιστάμενα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΗΜΑ/ΓΒΑ

Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια της Κύπρου από τους Χούθι από τον Βρετανό ΥΠΑΜ στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: