Μήνας εξελίξεων για τον Ακάμα ο Φεβρουάριος: Στις 14/2 η συζήτηση των δύο αναφορών στο Ευρωκοινοβούλιο

File photo: Αεροφωτογραφία του ακρωτηρίου του Ακάμα. photo: ΚΥΠΕ




Μήνας σημαντικών εξελίξεων για τον Ακάμα προδιαγράφεται ο Φεβρουάριος όπου αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσειςσε εθνικό επίπεδό σε σχέση με τα υφιστάμενα έργα στο οδικό δίκτυο της χερσονήσου, αλλά και σε ευρωπαϊκό όπου θα τεθούν υπό συζήτηση δύο αναφορές που υποβλήθηκαν από μη κυβερνητικές οργανώσεις στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 14/2/2024 στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Άγγελου Νικολάου στον «Φιλελεύθερο» η πρώτη αναφορά υποβλήθηκε από τους Φίλους της Γης και έχει να κάνει με εικαζόμενες παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ στη χερσόνησο του Ακάμα.

Η δεύτερη αναφορά υποβλήθηκε εκ μέρους του Terra Cypria σχετικά με τα αναπτυξιακά έργα στη χερσόνησο του Ακάμα.

Σε εθνικό επίπεδο εξελίξεις αναμένονται σε δύο επίπεδα και καθοριστική θα είναι η πρόταση που θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου από την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στα μέσα Φεβρουαρίου και ενδεχομένως την ίδια ακριβώς ημέρα όπου θα συζητούνται στις Βρυξέλλες οι δύο σχετικές αναφορές.

Η πρώτη αφορά την έγκριση της υφιστάμενης σύμβασης αφού αξιολογηθούν κάποια στοιχεία της και διαφοροποιηθεί ανάλογα και σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες.

Προς το σκοπό αυτό έχει συγκληθεί η Ad -Hoc Επιτροπή για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) στις 31 Ιανουαρίου 2024 με σκοπό να αξιολογήσει την Ειδική Έκθεση των Εμπειρογνωμόνων.

Στην Επιτροπή αυτή συμμετέχουν επτά μέλη, που εκπροσωπούν τέσσερις Αρχές και τρία που εκπροσωπούν περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Την προηγούμενη της συνεδρίασης της Ad- Hoc, δηλαδή αύριο, θα πραγματοποιηθεί άτυπη προσύσκεψη της Περιβαλλοντικής Αρχής με τις συναρμόδιες Αρχες που συμμετέχουν ως μέλη στην Ad- Hoc Επιτροπή για την ΕΟΑ.

Μετά τη συνεδρίαση της Ad-Hoc θα υποβληθούν οι αιτιολογημένες εισηγήσεις των μελών και ακολούθως η Περιβαλλοντική Αρχή θα εκδώσει Έκθεση ΕΟΑ για συμπερίληψη ή τροποποίηση όρων της αρχικής δέουσας εκτίμησης.

Η δεύτερη έχει να κάνει με τη διοικητική έρευνα η οποία έχει ολοκληρωθεί και έχει υποβληθεί στην Υπουργό Γεωργίας.

Εκκρεμεί η ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου με την υποβολή του πορίσματος και των βασικών ευρημάτων.

Αναμένεται η διοικητική έρευνα να αποσταλεί στα μέλη της Ad-Hoc Επιτροπής, καθώς και στην Ελεγκτική Υπηρεσία η οποία την αναμένει για να προχωρήσει στην ολοκλήρωση σχετικού διαχειριστικού ελέγχου/ ελέγχου συμμόρφωσης.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα εκκρεμούν τρεις διαδικασίες παράβασης του ενωσιακού δικαίου για την προστασία και διαχείριση της φύσης εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρώτη αφορά τον ανεπαρκή καθορισμό του Δικτύου Natura 2000, η δεύτερη αφορά τη μη έκδοση των αναγκαίων διαταγμάτων προστασίας και διαχείρισης των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στα οποία να καθορίζονται συγκεκριμένοι στόχοι διατήρησης και μέτρα διαχείρισης.

Η τρίτη αφορά την ανεπαρκή υποβολή δεκάδων έργων και σχεδίων σε δέουσα εκτίμηση στους στόχους διατήρησης και την ακεραιότητα των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000.

Οι δύο αναφορές ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οι δύο αναφορές θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών στις 14/2/2024 στις Βρυξέλλες.

Στην πρώτη αναφορά σημειώνεται ότι η περιοχή αντιμετωπίζει πιέσεις και απειλές σε σημαντικούς οικοτόπους και απειλούμενα είδη εδώ και δεκαετίες.

Τονίζεται ότι δεν έχουν ακόμη θεσπιστεί αποτελεσματικά και νομικώς δεσμευτικά μέτρα για την προστασία της και ότι τα πλέον πρόσφατα κυβερνητικά σχέδια αναμένεται να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Η δεύτερη αναφορά έχει να κάνει με τα σχεδιαζόμενα έργα εντός του Εθνικού Πάρκου Ακάμα.

Τονίζεται ότι τα έργα (αναψυκτήρια, εστιατόρια, χώροι στάθμευσης, δρόμοι κλπ.) θα αυξήσουν την ανθρώπινη παρουσία και συνεπώς την πίεση και ενόχληση σε διάφορα προστατευόμενα είδη και οικοτόπους καθορισμού της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΕ, όπως θαλάσσιες χελώνες και πουλιά, και θα έχουν σοβαρές, αρνητικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην περιοχή Natura 2000.

Η Κομισιόν στην απάντησή της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει πως δεν θα διστάσει να λάβει τα δέοντα μέτρα κατά της Κύπρου, περιλαμβανομένης, της παραπομπής των ισχύουσων διαδικασιών παράβασης στο Δικαστήριο της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Ας πιούνε ξύδι (για να τους περάσει): Ενοχλήθηκαν σφόδρα οι Αττίλες με τη σειρά του Mega, η Famagusta είναι γροθιά στο στομάχι της κατοχικής Τουρκίας (video)

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: