Η «απολογία» των μετεωρολόγων για το χιόνι που δεν έπεσε στην Αττική: Να μάθουμε να παίρνουμε πάνω μας το σφάλμα

File Photo Χιονισμένο τοπίο στην Αττική ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Αλλεπάλληλες αναρτήσεις για την πορεία της κακοκαιρίας Avgi έκαναν την Τρίτη μετεωρολόγοι, στον απόηχο των επικρίσεων για λάθος προγνώσεις όσον αφορά τα χιόνια και τη σφοδρότητα του φαινομένου στην Αττική.

Την αρχή έκανε ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, ο οποίος μίλησε για «αστοχίες» που δεν μπορεί να αποφευχθούν και προσθέτει ότι «δεν μπορεί ο κλάδος μας να γίνεται σάκος του box κάθε φορά που δεν το έστρωσε 200 μέτρα πιο κάτω που χιόνισε κιόλας (τόσα ήταν στην Αττική)».

«Ενημερώστε τον κόσμο για τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε επίγειους σταθμούς και μετεωρολογικά ραντάρ. Ενημερώστε τον κόσμο ότι δεν παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις για το κλείσιμο των σχολείων, των δρόμων και των καταστημάτων» τονίζει.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:

«Καλημέρα! Συνάδελφοι βγείτε μπροστά και εξηγείστε στο κόσμο ότι στα πλαίσια της αριθμητικής πρόγνωσης οι αστοχίες δεν μπορεί να αποφευχθούν. Δεν μπορεί ο κλάδος μας να γίνεται σάκος του box κάθε φορά που δεν το έστρωσε 200 μέτρα πιο κάτω που χιόνισε κιόλας (τόσα ήταν στην Αττική). Πρέπει να λέμε την αλήθεια στον κόσμο και να τον κοιτάμε στα μάτια. Αντί να αναλωνόμαστε για το ποιος έπεσε πιο πολύ μέσα, πάμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε από την πολιτεία περισσότερα μέσα για να μπορούμε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας. Ενημερώστε τον κόσμο για τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε επίγειους σταθμούς και μετεωρολογικά ραντάρ.

Ενημερώστε τον κόσμο ότι δεν παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις για το κλείσιμο των σχολείων, των δρόμων και των καταστημάτων. Μιλήστε με την αλήθεια σας. Σε όλο τον κόσμο η επιστήμη της Μετεωρολογίας καλείται να δαμάσει το χάος! Το ζητούμενο είναι να γίνονται αστοχίες για κάτι που δεν ήρθε και όχι για κάτι που ήρθε και μιας έπιασε απροετοίμαστους. Σε ένα περιβάλλον που τα ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά μόνο η συνεργασία, η αλήθεια, η εκπαίδευση και τα κατάλληλα μέσα θα θωρακίσουν περισσότερο την κοινωνία μας. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας».




Στο θέμα επανήλθε στο βράδυ της Τρίτης -πέραν μιας πρωινής ανάρτησης, στην οποία έγραφε ότι «είχαμε προειδοποιήσει για τους παράγοντες που δεν βοηθάνε να δει χιόνια η Αττική χαμηλά»- και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε μία ανάρτησή του στο Facebook με τίτλο: «Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ, Ο ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ».

Εκεί γράφει:

«Μετά από μία αστοχία στην πρόγνωση οι περισσότεροι ψάχνουν να βρουν με ποιον να τα βάλουν. Η πολιτεία θα πει “οι μετεωρολόγοι αυτά τα στοιχεία μας έδωσαν”. Οι πολίτες θα πουν “η πολιτεία είναι υπεύθυνη για τα μέτρα που πάρθηκαν και τις οδηγίες που δόθηκαν”. Οι μετεωρολόγοι θα πουν ” τα μοντέλα αυτά τα στοιχεία μας έδωσαν”. Η κλιμάκωση των τριών παραπάνω πού καταλήγει; Ότι τελικά τα μοντέλα φταίνε και πάμε παρακάτω… Είναι όμως αυτή η αλήθεια;» αναρωτιέται αρχικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, παραθέτοντας κάποια στοιχεία και μερικούς χάρτες, τονίζοντας ότι «σφάλματα και αστοχίες στην πρόγνωση του καιρού υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν».

«Ας μάθουμε σαν επιστήμονες να παίρνουμε επάνω μας το σφάλμα από το να κατηγορούμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε. Δε νομίζετε ότι είναι παράλογο στις επιτυχίες να πανηγυρίζουμε για προσωπική επιτυχία και στις αποτυχίες να λέμε “δεν φταίω εγώ, αλλά το μοντέλο”; Εμείς φταίμε, γιατί και τα μοντέλα εμείς τα φτιάξαμε, εμείς τα τρέχουμε, εμείς τα τροφοδοτούμε με δεδομένα» καταλήγει στη μακροσκελή του δημοσίευση στο Facebook, εξηγώντας πως «η Αττική εμφανίζει τιμές μεγαλύτερες των 700 μέτρων και από τα βορειότερα της Αττικής και πιο πάνω άνω των 500 μέτρων. Αυτή ήταν και η πραγματικότητα και γι’ αυτή την εξέλιξη προσωπικά είχα αναφερθεί δύο ημέρες σχεδόν πριν».

Κολυδάς: Γιατί τα χιόνια δεν έφτασαν στην Αθήνα 

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς μιλώντας την Τρίτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εξήγησε γιατί δεν σημειώθηκαν οι χιονοπτώσεις από το Μαρούσι και πάνω, όπως είχαν ανακοινώσει χθες οι μετεωρολόγοι, αλλά και γιατί ενώ υπήρχε αρκετή ποσότητα υετού, δε μετατράπηκε σε χιόνι, που υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσε προβλήματα στην πρωτεύουσα.

Όπως ανέφερε ο Θ. Κολυδάς, παρότι όλα τα στοιχεία της ανώτερης ατμόσφαιρας επιβεβαιώθηκαν, δηλαδή είχαμε την πολύ ψυχρή μάζα που προκάλεσε τις χιονοκαταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, εν τούτοις δύο βαθμοί Κελσίου στην κατώτερη ατμόσφαιρα έκαναν την διαφορά. Οι -6 βαθμοί που υπήρχαν στις κατώτερες στάθμες σε ύψος 1.500 μέτρων, μέχρι το μεσημέρι έγιναν -4 , δηλαδή είχαμε άνοδο κατά 2 βαθμούς Κελσίου. Οι 2 βαθμοί έκαναν την διαφορά, καθώς πρακτικά τα υψόμετρα ανέβηκαν κατά 200 με 250 μέτρα.




 

«Οι αποκλίσεις αυτές μας ήταν γνωστές από τις προγνώσεις, δηλαδή τα στοιχεία όλα έδειχναν ότι η ακρίβειά τους παρουσιάζει αυτές τις αποκλίσεις» διευκρίνισε ο μετεωρολόγος.

Τα σχόλια στο Twitter για την κακοκαιρία Avgi

Πολλοί ήταν εκείνοι που περίμεναν η Αττική να ντυθεί στα λευκά και να ξυπνήσουν σε ένα χιονισμένο τοπίο. Οι προσδοκίες τους έπεσαν στο κενό αφού, παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες παραμένουν απο χθες το βράδυ σε πολύ χαμηλά επίπεδα και οι προβλέψεις των ειδικών μας προετοίμαζαν για «λευκές ημέρες». Φυσικά, αυτό δεν θα μπορούσε να μην σχολιαστεί στον Twitter όπου κάποιος έγραψε χαρακτηριστικά: «Πάλι κουβά οι μετεωρολόγοι για την κακοκαιρία και τα χιόνια στην Αττική. Θα την πάθουμε σαν τον Πέτρο με τον λύκο καμιά φορά έτσι όπως πάει το πράγμα…».

Άρθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην Εθνική Οδό

Με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και των κατά τόπο αρμόδιων Διευθύνσεων Αστυνομίας, άρθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού, λόγω ύφεσης των καιρικών φαινόμενων.

Ωστόσο όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση εφοδιασμού των παραπάνω οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα.

Με πληροφορίες από Facebook, Twitter, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κακοκαιρία Avgi: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: