Συναγερμός για κακοκαιρία-εξπρές την Παρασκευή: Νερό τριών μηνών μέσα σε 20 ώρες απειλεί Λάρισα, Μαγνησία* Τι λένε οι μετεωρολόγοι

FILE PHOTO: Πυροσβέστες επιχειρούν σε πλημμυρισμένο δρόμο σε περιοχή του Ναυπλίου την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Ενδείξεις για μεγάλους όγκους νερού, σε Λάρισα και Μαγνησία καταγράφουν τα νεότερα μετεωρολογικά δεδομένα σύμφωνα με όσα αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας.

Σε ανάρτησή του υποστηρίζει ότι μέσα σε 20 ώρες, από το απόγευμα της Παρασκευής έως το πρωί του Σαββάτου, αναμένεται να πέσει νερό ισόποσο με αυτό τριών μηνών.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς μιλώντας στο NEWS 24/7 ανέφερε πως τα φαινόμενα θα είναι έντονα, όμως όχι απαραίτητα και επικίνδυνα, με σαφέστερη εικόνα να υπάρχει αύριο, Παρασκευή, οπότε και θα εκδηλωθούν τα πρώτα φαινόμενα, με τον ίδιο να κρατά χαμηλούς τόνους όσον αφορά τα ύψη βροχής που αναμένεται να σημειωθούν στις ήδη πληγείσες περιοχές, όπως αυτή της Θεσσαλίας.

  • Βάσει των στατιστικών στοιχείων της ΕΜΥ, κατά μέσο όρο τον μήνα Απρίλιο σημειώνονται 30 χιλιοστά βροχής, ενώ στον χάρτη του υετού 24ωρου από το μεσημέρι της Παρασκευής έως το μεσημέρι του Σαββάτου, στη συγκεκριμένη περιοχή εμφανίζονται 90.4 χιλιοστά βροχής. Ο διευθυντής της ΕΜΥ ανέφερε πως πρόκειται πράγματι για μία σημαντική ποσότητα βροχής σε ένα 24ωρο, όμως τόνισε πως «έχουν υπάρξει πολλές χρονιές που έχουν φτάσει και έχουμε ξεπεράσει αυτά τα ύψη βροχής. Ενδεικτικά το 1998 σημειώθηκαν 131 χιλιοστά βροχής».

 

«Εάν αυτή η βροχή πέσει μοιρασμένη, λογικά δεν δημιουργεί προβλήματα. Η ΕΜΥ αύριο θα επαναξιολογήσει αυτά τα στοιχεία και θα εκτιμήσει αν θα χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα ή αναβάθμιση του υπάρχοντος έκτακτου δελτίου» σχολίασε ο Θοδωρής Κολυδάς, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι «όσο βαίνουμε προς το καλοκαίρι οι βροχές ανά μήνα μειώνονται σημαντικά. Οπότε είναι καλό να αποφεύγεται η σύγκριση μίας καταιγίδας με τη βροχή που πέφτει όλο το μήνα γιατί δημιουργεί λάθος εντυπώσεις στον κόσμο».

Σημειώνεται ότι η Εθνική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού στο οποίο αναφέρεται:

Αύριο Παρασκευή (19-04-24) βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα, θα κινηθεί ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (20-04-24) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και αργότερα στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή (19-04-24)

α. Από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

β. Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο (κυρίως στα δυτικά τμήματά της).

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

δ. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Το Σάββατο (20-04-24)

α. Μέχρι τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, σε περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια -παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τόπους την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

β. Από νωρίς το πρωί και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα.

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, συχνοί κεραυνοί, χαλάζι Παρασκευή έως Σάββατο μεσημέρι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: