Μετά την Γερμανία και στην Αυστρία ξεκινούν διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς και των νεοναζί: Με σύνθημα «υπερασπίσου τη Δημοκρατία»

FILE PHOTO: Εικόνα από τις διαδηλώσεις κατά ακροδεξιάς και νεοναζί στη Γερμανία, με διαδηλωτή να κρατά πλακάτ που γράφει «έξω οι ναζί». EPA/CLEMENS BILAN




Χιλιάδες Αυστριακοί αναμένεται να βγουν στους δρόμους των τριών μεγαλύτερων πόλεων της χώρας απόψε το βράδυ, με τις διαδηλώσεις κατά του ακροδεξιού κινδύνου να έχουν περάσει πλέον τα σύνορα της γειτονικής Γερμανίας.

Υπό το σύνθημα «υπερασπίσου τη δημοκρατία», έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν από μια ευρεία συμμαχία οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ΜΚΟ, πολιτικές οργανώσεις, εκκλησιαστικές κοινότητες και συνδικαλιστικές οργανώσεις στο Ίνσμπρουκ, το Σάλτσμπουργκ και μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου στη Βιέννη.

Η ανακοίνωση των διαδηλώσεων στην Αυστρία έπεται πολυήμερων διαμαρτυριών σε χωριά, πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη Γερμανία , όπου ένα ευρύ στρώμα της κοινωνίας έχει συμμετάσχει κατά δεκάδες χιλιάδες τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρά το κρύο και την απεργία στους σιδηροδδρόμους.

Οι Γερμανοί Διαδηλώνουν ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς, ιδιαίτερα του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος Alternative für Deutschland (AfD), μετά την αποκάλυψη ότι στελέχη του συναντήθηκαν με τον ακροδεξιό Αυστριακό Μάρτιν Σέλνερ για να συζητήσουν τη μαζική απέλαση αλλοδαπών και Γερμανών πολιτών ξένης καταγωγής.

Την περασμένη Πέμπτη, περίπου 500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της  Βιέννης στα κεντρικά γραφεία μιας από τις παλαιότερες μεταπολεμικές ακροδεξιές οργανώσεις της Αυστρίας, της Landsmannschaft, η οποία φιλοξένησε μια εκδήλωση με τον Μαξιμίλιαν Κραχ,  τον κορυφαίο υποψήφιο του AfD για τις ευρωεκλογές, και τον ακροδεξιό Γερμανό ΔημοσιογράφοΓκετς Κούμπιτσεκ,  ο οποίος είναι στενός έμπιστος του Sellner.

Οι γερμανικές αρχές εξετάζουν κατά πόσον μπορούν να εκδώσουν απαγόρευση για να αποτρέψουν την είσοδο του Σέλνερ στη χώρα.

Το επίκεντρο των διαδηλώσεων στην Αυστρία σήμερα θα αφορά στην άνοδο του δεξιού εξτρεμισμού, του αντισημιτισμού και του ρατσισμού. Οι διοργανωτές ελπίζουν να σχηματίσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το κτίριο του κοινοβουλίου. Θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της Καθολικής, Προτεσταντικής, Εβραϊκής και Μουσουλμανικής κοινότητας καθώς και προσωπικότητες από τον πολιτιστικό κόσμο.

  • Η Αυστριακή βραβευμένη με Νόμπελ συγγραφέας Ελφρίντε Γέλινεκ, αναμένεται να είναι παρούσα στη Βιέννη.

Ο Σέλνερ, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τη γερμανική ακροδεξιά, πραγματοποιώντας συχνές επισκέψεις στη Γερμανία – πιο πρόσφατα για να συμμετάσχει σε διαδηλώσεις των αγροτών κατά της κυβέρνησης – επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στην εκδήλωση δίπλα στη λίμνη. Δεν έχει κρύψει τα σχέδιά του να προωθήσει αυτό που αποκαλεί «ατζέντα επανεμφάνισης» και την ελπίδα του για αποδοχή της σε όλη την Ευρώπη.

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Πρώτη αντίδραση Νετανιάχου στην απόφαση της Χάγης: «Δεσμευμένο το Ισραήλ στο διεθνές δίκαιο, αλλά θα υπερασπισθεί τον εαυτό του»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: