Η πρώτη μεγάλη κρίση του «καθαρού» ΣΥΡΙΖΑ και η επίσκεψη Κασσελάκη στον Αρχιεπίσκοπο: Μέσα στο χάος, συνεδριάζει και η κεντρική επιτροπή [βίντεο]

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης με τον βουλευτή του κόμματος Παύλο Πολάκη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στην αίθουσα γερουσίας της Βουλής, Αθήνα, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Την πρώτη σοβαρή του κρίση βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα ξεκαθαρίσματα και τις αποχωρήσεις. Πλέον έχουν μείνει όσοι στηρίζουν, έστω και κριτικά τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και έρχεται ένα μείζον θέμα που όλοι περίμεναν ότι θα… διαλύσει τη Νέα Δημοκρατία και μοιάζει να επηρεάζει εξίσου, ίσως και περισσότερο τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε εξαιρετικά ασταθής στην αντιμετώπιση του προβλήματος δημιουργώντας εντυπώσεις και αμφιβολίες.

Όχι τόσο επί της ουσίας καθώς στο θέμα με τα ομόφυλα ζευγάρια ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρός, όσο επί της διαδικασίας.

Προφανώς με την αρχική του αναγγελία περί κομματικής πειθαρχίας ήθελε να δείξει ότι αυτό τολμά ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την άλλη δεν τολμά καθώς αν έθετε κομματική πειθαρχία ίσως και θα έχανε την δεδηλωμένη στη Βουλή.

Όμως κατόπιν ακολούθησαν εικόνες χάους που ακόμη δεν έχουν… κοπάσει.

Και για να γίνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε ενώ σήμερα και αύριο συνεδριάζει η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφθεί τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να συζητήσει το θέμα μαζί του.

Στον αέρα η κομματική πειθαρχία

Το αν υφίσταται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον «αέρα».

Την αρχική και κατηγορηματική δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη έχει σε έναν βαθμό αναιρέσει ο ίδιος με χθεσινή ανάρτησή του, ενώ η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη έχει δηλώσει πως δεν τίθεται θέμα διαγραφής εάν κάποιος βουλευτής καταψηφίσει το νομοθέτημα που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση!

Την κατάσταση επιβαρύνει και η διαφωνία του Παύλου Πολάκη που φέρεται να δήλωσε στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πως είναι αντίθετος με το νομοθέτημα.

Γεγονός που συνιστά «ηγετική κρίση» στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο κοινοβουλευτικός υπερσυντονιστής του κόμματος βρίσκεται σε διαφορετικό μήκος κύματος με τον πρόεδρο του.

Αυτά ενώ χθες βουλευτές του κόμματος όπως ο Γιάννης Σαρακιώτης, ο Διονύσης Καλαματιανός και στελέχη όπως ο Γιώργος Τσίπρας (διευθυντής της Κ.Ο) έχουν αμφισβητήσει το ότι ήταν απαραίτητη η επίκληση της κομματικής πειθαρχίας.

Επίσης, κριτική για το ζήτημα αυτό άσκησε στην Π.Γ του κόμματος και ο Διονύσης Τεμπονέρας επισημαίνοντας ότι η επίκληση της κομματικής πειθαρχίας ακυρώνει την πρόταση νόμου που έχει ήδη καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.




 Αλλαγή στάσης

Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη το βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ότι «θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία» για το νομοσχέδιο που έχει ανακοινώσει ότι θα φέρει η κυβέρνηση για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Σε ανάρτησή του χθες βράδυ, όμως, δεν χρησιμοποίησε τον ίδιο όρο.

Ανέφερε μεν πως «δε νοείται βουλευτής Αριστερού κόμματος να στέκεται ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική πρόοδο», όμως από την άλλη άφησε και… ανοιχτά παράθυρα. Επισήμανε πως «όταν δω το νομοσχέδιο της ΝΔ, θα σας δημοσιοποιήσω την άποψή μου.

Αδιαμεσολάβητα και με ειλικρίνεια, όπως πάντα» επισημαίνοντας πως «εάν αυτό προωθεί ουσιαστικά την ισότητα, ακόμα και ατελώς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει. Σε αυτό το σενάριο, εάν παρεκκλίνει ένας βουλευτής από τον δρόμο της προόδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις».




 Εικόνα βαβέλ

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίστηκαν χθες βράδυ στα τηλεοπτικά τραπέζια ήταν αδύνατον να δώσουν μία σαφή απάντηση για το αν υφίσταται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για το νομοσχέδιο.

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος σημείωνε πως δεν θεωρεί πως κάποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει, σημειώνοντας όμως πως δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις εάν το κάνει.

Η Έλενα Ακρίτα σε ερώτημα σχετικά με το αν ισχύει η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη την Πέμπτη ή τα όσα είπε η Δώρα Αυγέρη την Παρασκευή, επισήμανε πως πρέπει να ακούσει κανείς τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου γιατί αυτή έγινε αργότερα.

Η διαφωνία Πολάκη

Τα φώτα της δημοσιότητας πάντως στρέφονται ιδιαίτερα στη διαφωνία του Παύλου Πολάκη. Παρότι αυτή δεν εκφράστηκε δημοσίως αλλά εντός των οργάνων του κόμματος, δηλαδή την Πολιτική Γραμματεία.

Ο βουλευτής Χανίων φαίνεται να διαφωνεί με την επιβολή κομματικής πειθαρχίας, υποστηρίζοντας πως καταγράφονται πολλές αντιρρήσεις από πολίτες στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. ιδίως στα χωριά και την επαρχία.

Διεκδικώντας πιθανά την «πολυτέλεια» είτε ο ίδιος είτε και κάποιοι άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν.

Πάντως, ο Παύλος Πολάκης φαίνεται πως θεώρησε απαραίτητο να εξηγήσει στην Πολιτική Γραμματεία το γιατί συνυπέγραψε την πρόταση νόμου με το ίδιο αντικείμενο που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2022, δηλαδή υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Επισημαίνοντας πως ο τότε διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου, είχε ασκήσει πιέσεις στους βουλευτές για να υπογράψουν την πρόταση.

Πάντως, η «μεγάλη εικόνα» που καταγράφεται από αυτές τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το ότι φαίνεται να υπάρχουν τριβές εντός της ηγετικής του ομάδας.

Αυτό καταδεικνύει τόσο η διαφοροποίηση του Παύλου Πολάκη αλλά και η κριτική στους χειρισμούς του Στέφανου Κασσελάκη που φαίνεται να ενστερνίζεται σε έναν βαθμό και ο Νίκος Παππάς.

Όλα αυτά σε μία περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται ήδη από μία σημαντική διάσπαση και οδεύει προς το συνέδριό του στα τέλη Φεβρουαρίου. Θέμα για το οποίο συνεδριάζει σήμερα η κεντρική του επιτροπή.

Ενας hi-tech Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, στο τιμόνι του Ενόπλων Δυνάμεων: Οι επιτακτικές προτεραιότητες των νέων αρχηγών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: