Η ουδέτερη Ελβετία θα φιλοξενήσει διεθνή σύνοδο για την ειρήνη στην Ουκρανία: Εγινε αποδεκτό το αίτημα Ζελένσκι

Swiss Federal President Viola Amherd speaks with Ukrainian President Volodymyr Zelensky in Kehrsatz near Bern, Switzerland, 15 January 2024. EPA, ALESSANDRO DELLA VALLE




Κλείνοντας τρία χρόνια, τον ερχόμενο μήνα, από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η κυβέρνηση της Ελβετίας έκανε γνωστό ότι δέχτηκε να φιλοξενήσει μια παγκόσμια ειρηνευτική σύνοδο μετά από σχετικό αίτημα του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Περαιτέρω λεπτομέρειες για τον χρόνο και τον τόπο συνάντησης θα ανακοινωθούν σύντομα. Η ουδέτερη Ελβετία έχει παράδοση διαιτητικού ρόλου στην παγκόσμια σκηνή, καθώς και άλλες φορές στο παρελθόν είχε διαμεσολαβήσει για την επίλυση συγκρούσεων και διεθνών εντάσεων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην Ελβετία με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός, σε κοινή συνέντευξη τύπου μαζί με την πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Βιόλα Άμχερτ, απέφυγε να προσδιορίσει ακριβώς τους συμμετέχοντες στη σύνοδο, όμως άφησε να εννοηθεί ποιες χώρες θα ήθελε να παρευρεθούν.

«Είμαστε ανοιχτοί να συμμετέχουν στη σύνοδο όλες οι χώρες που σέβονται την κυριαρχία μας και την εδαφική μας ακεραιότητα, οπότε μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το ποιους θα προσκαλέσουμε» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, που συνέχισε εκφράζοντας την επιθυμία του να έχει κάποιο ρόλο στις συνομιλίες η Κίνα, αλλά και να είναι παρών ο Παγκόσμιος Νότος.

«Είναι σημαντικό για εμάς να δείξουμε ότι όλος ο κόσμος είναι ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και ότι όλος ο κόσμος είναι υπέρ μιας δίκαιης ειρήνης» κατέληξε ο Ζελένσκι.

Τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη σύνοδο κορυφής του G20, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της πρότασης ειρήνευσης της χώρας του, η οποία περιλάμβανε μεταξύ άλλων την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του, την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση αιχμαλώτων και κρατουμένων.

Το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία Ζελένσκι, τόνισε ότι καμία λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί αν η Ρωσία δεν συμμετέχει στις σχετικές συζητήσεις.

Πηγή: ertnews / Reuters, AP

Παραλίγο να πέσουν μπουνιές: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε πως φλεγόταν από την επιθυμία να «γρονθοκοπήσει» τον Σεργκέι Λαβρόφ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: