Η Κύπρος γιόρτασε με σεβασμό τα Θεοφάνεια: Λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια στους εορτασμούς σε όλες τις πόλες, ο Πρόεδρος στον Άγιο Λάζαρο Λάρνακας

Πολλοί πιστοί μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη στον Επίσημο Εορτασμό των Θεοφανείων, στον Άγιο Λάζαρο στην Λάρνακα. Φωτογραφία Σταύρος Ιωαννίδης, ΓΤΠ, ΡΙΟ




Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκαν χθες οι επίσημοι εορτασμοί των Θεοφανείων στη Λάρνακα.

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Γεωργίου, συλλειτουργούντος του Μητροπολίτη Κιτίου Νεκταρίου στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, βουλευτών, πολιτικών, στρατιωτικών και πολιτειακών Αρχών.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γιώργος Τζιτζικώστας.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε πομπή προς τη μεγάλη αποβάθρα στη Μαρίνα Λάρνακας, όπου έγινε η καθιερωμένη κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

  • Με λαμπρότητα γιόρτασε η Λεμεσός τα Θεοφάνεια

Με θεία λειτουργία στον καθεδρικό ναό Αγίας Νάπας και κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα του παλιού λιμανιού, η Λεμεσός γιόρτασε τα Θεοφάνεια.

Η θεία λειτουργία τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, στην παρουσία της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, βουλευτών και εκπροσώπων της Κυβέρνησης, των αρχών και τοπικών φορέων της πόλης. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας και του μεγάλου αγιασμού, σχηματίστηκε πομπή προς το παλαιό λιμάνι Λεμεσού για την τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

Τη πομπή πλαισίωσε άγημα της Εθνικής Φρουράς, ενώ παιάνιζε η φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού, προς το παλιό λιμάνι. Της πομπής προΐστατο ο Μητροπολίτης συμπαραστατούμενος από τον κλήρο της πόλης, τους επισήμους και πολίτες.

Ακολούθησε η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, στην παρουσία πλήθος κόσμου. Πολλοί ήταν χθες οι εθελοντές που βούτηξαν στη θάλασσα για να πάρουν το Σταυρό, όπως «επιβάλλει» το έθιμο.

Τα Άγια Θεοφάνεια γιόρτασε και ο Δήμος Γερμασόγειας, σε συνεργασία με την εκκλησιαστική επιτροπή του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων, στη θάλασσα. Της πορείας προς τη θάλασσα ηγείτο η φιλαρμονική του Δήμου Γερμασόγειας.

  • Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Αγίων Θεοφανείων στην πόλη της Πάφου

Ευχές όπως το 2024 αποτελέσει το έτος της λύτρωσης για την πατρίδα μας έστειλε από την Πάφο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού με την παραδοσιακή λαμπρότητα στην πόλη της Πάφου των Αγίων Θεοφανείων. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν και φέτος ο Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων.

Η Θεία Λειτουργία και ο Μεγάλος Αγιασμός των Θεοφανείων τελέστηκαν προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού και στην παρουσία των Αρχών της πόλης και Επαρχίας Πάφου. Εκ μέρους της Κυβέρνησης παρέστη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολούθως, γύρω στις 09.30, σχηματίστηκε η καθιερωμένη πομπή η οποία κατέληξε στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου, όπου στην κεντρική αποβάθρα τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Πάφου ο Αγιασμός των Υδάτων με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Την πομπή συνόδευσαν η Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου και τμήμα της Εθνικής Φρουράς.

Η πομπή διήλθε από τις οδούς Αγαπήνορος, Ικάρου, Κωνσταντίας, Κλυταιμνήστρας, Αγίας Αναστασίας και Αλκμήνης και μέσω των Λεωφόρων Ποσειδώνος και Αποστόλου Παύλου και ακολούθως κατέληξε στην προβλήτα στο Λιμανάκι.

Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ευχήθηκε σε όλον τον κόσμο «καλή φώτιση και ο Θεός να μας φωτίζει». Ευχήθηκε επίσης όπως το 2024 να είναι έτος ελπιδοφόρο και φωτεινό και να υπάρχει φως στην ζωή μας και ασφαλώς φως στην πατρίδα μας. Ευχήθηκε ακόμη όπως το 2024 να αποτελέσει το έτος λύτρωσης της Κύπρου.

Εξάλλου, σε ομιλία του ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός ανέφερε πως σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, τα Θεοφάνεια, η επανένωση της Αγίας Τριάδας στον κόσμο. Κάλεσε τους πιστούς να ακολουθήσουν τα φώτα της Αγίας Τριάδος και να αφήσουν πίσω το σκοτάδι, της αμαρτίας της πλάνης και με μετάνοια αυτό που κήρυξε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, αλλά και ο Χριστός να υποδεχτούμε την Αγία Τριάδα και τα τρία φώτα, τα οποία φωτίζουν κάθε άνθρωπο ερχόμενο στον κόσμο.

Την παράδοση του εορτασμού των Θεοφανείων συνέχισαν και ο Δήμος Πέγειας και ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς.

Ο Αγιασμός των Υδάτων και Κατάδυση του Τίμιου Σταυρού έγινε στο Αλιευτικό Καταφύγιο (Λιμανάκι) Αγίου Γεωργίου Πέγειας, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

Η τελετή Αγιασμού των Υδάτων στον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς έγινε στο λιμάνι του Λατσιού. Της τελετής προέστη ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης. Προηγήθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στην Πόλη Χρυσοχούς. Ακολούθως προσφέρθηκαν δωρεάν λουκουμάδες.

Εξάλλου η Τελετή Αγιασμού των Υδατών και Κατάδυσης του Τιμίου Σταύρου στην Παραλία Ροδαφίνια στην Χλώρακα έγινε μετά τις 09.30.

Ακολούθησε Κοπή Βασιλόπιτας στο χώρο και προφέρθηκαν παραδοσιακοί λουκουμάδες.

  • Η Αγία Νάπα γιόρτασε τα Θεοφάνεια

Ο Δήμος Αγίας Νάπας και η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου τέλεσαν χθες στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αγίας Νάπας τους Εορτασμούς των Αγίων Θεοφανείων.

Της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού προέστη ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος, παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού Κώστα Κουμή, του Δημάρχου Χρίστου Ζαννέττου, των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Νάπας, εκπροσώπων του Στρατού, της Αστυνομίας και άλλων επισήμων.

Ακολούθησε η Βάπτιση του Τιμίου Σταυρού και ο Καθαγιασμός των Υδάτων στο Λιμανάκι Αγίας Νάπας όπου βραβεύτηκε με Χρυσό Σταυρό ο πρώτος κολυμβητής.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Λιμανιού, παρουσιάστηκε από τον Χορευτικό Ομιλο Δήμου Αγίας Νάπας και το Χορευτικό Συγκρότημα «Κίμων» Ξυλοτύμπου παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με κυπριακούς, ελληνικούς χορούς και τραγούδια.

Η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς θέτουν εμπόδια στο διορισμό της απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο: Επιμένουν σε χρονοδιάγραμμα έξι μηνών, που δεν αρκούν… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: