Η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς θέτουν εμπόδια στο διορισμό της απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο: Επιμένουν σε χρονοδιάγραμμα έξι μηνών, που δεν αρκούν… (video)

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μετά τον Επίσημο Εορτασμό των Θεοφανείων, στη Λάρνακα, κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Φωτογραφία Σταύρος Ιωαννίδης, ΓΤΠ, PIO




Στρωμένος όχι με ροδοπέταλα, αλλά με εμπόδια, που στήνει η τουρκική πλευρά θα είναι ο δρόμος που καλείται ν` ακολουθήσει η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν, της οποίας τον διορισμό χαιρετίζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα μέσα από αυτή την προσπάθεια. Δεν παραγνωρίζω τις δυσκολίες και τα προβλήματα”.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Παύλου Πίττα στο Omega Channel, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, το κατοχικό καθεστώς επιμένει πως ο διορισμός της απεσταλμένης θα είναι μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την λεγόμενη και παράνομη “προεδρία” του ψευδοκράτους ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ «αποδέχθηκε την πρόταση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για Προσωπικό Απεσταλμένο στις 10 Δεκεμβρίου, υπό τον όρο ότι θα διοριζόταν για περίοδο που δεν θα υπερβαίνει τους 6 μήνες και ότι το μοναδικό καθήκον της θα ήταν να διερευνήσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο μερών προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα και επίσημη διαδικασία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε: «Δεν θέλω να σχολιάσω, είναι γνωστές οι δηλώσεις, οι προσεγγίσεις, όλοι θα κριθούμε στο τραπέζι των συζητήσεων».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς του Τατάρ, ενώ χαρακτηρίζει ως γεγονός τη μη ύπαρξη κοινού εδάφους μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που όπως ισχυρίζεται διαφαίνεται ήδη μέσω των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε:

«Σίγουρα η έκθεση θα μπορούσε σαφώς να ήταν καλύτερη, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την έκθεση που καταγράφει τις παραβιάσεις εντός της νεκρής ζώνης, το συζητήσαμε ξανά, βλέπουμε να συνεχίζεται αυτή η παραδοσιακή, διαχρονική προσέγγιση των Ηνωμένων Εθνών για ίσες αποστάσεις. Έχω ο ίδιος αποταθεί στον Γ.Γ., ειδικότερα για το θέμα της νεκρής ζώνης, γιατί είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί ιδιαίτερα».

Τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισαν, εξάλλου, και οι Βρυξέλλες, που δηλώνουν πλήρως προσηλωμένες σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος.

Σε κοινή δήλωση του Ζοζέπ  Μπορέλ και της Ελίζα Φερέιρα υπογραμμίζεται ότι, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει.

Ενώ και το Λονδίνο θεωρεί την κάθοδο της Ολγκίν ως ένα σημαντικό βήμα.

Ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης, Λίο Ντοχέρτι δήλωσε ότι, «καλωσορίζουμε τη συμφωνία αμφοτέρων των ηγετών να εργαστούν μαζί της. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα την υποστηρίξει να βρει κοινό έδαφος ανάμεσα στις πλευρές και να διασφαλίσει μια δίκαιη και με διάρκεια λύση».

Για όλες τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση χαιρετίζει την υποψηφιότητα της Μαρία Άνχελα Κουεγιάρ ως απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: