Αγωνία για το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ: Το γεωτρύπανο των ΕΝΙ-TOTAL “κτύπησε” σε θησαυρό, άναψε φλόγα στο κοίτασμα (επιτέλους)

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με στελέχη της εταιρείας ΕΝΙ, στη Ρώμη. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Αγωνία διακατέχει τους αρμόδιους κρατικούς αξιωματούχους και λειτουργούς, αλλά και την κοινή γνώμη της Κύπρου, για την ανακοίνωση που είναι θέμα λίγου χρόνου να εκδώσει η ιταλική ENI για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επιτυχούς γεώτρησης στο τεμάχιο 6, στον γεωτρητικό στόχο Κρόνος 2, γράφει ο Χρύσανθος Μανώλη στην εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Ήδη από χθες η Κυβέρνηση επιβεβαίωσε -και με οπτικό υλικό από το άναμμα φλόγας ξημερώματα Παρασκευής 29/1/24- τον εντοπισμό αποθέματος φυσικού αερίου στο Κρόνος 2 και αυτό που απομένει είναι να κοινοποιήσει η ΕΝΙ την εκτίμηση των επιστημόνων της ως προς τις ποσότητες που πιθανό να υπάρχουν στο νέο κοίτασμα.

Ακόμα και αν η νέα ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ περιοριστεί στις ποσότητες που εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν στα κοιτάσματα Κρόνος 1 και Ζευς (2 με 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδοα-tcf), επίσης στο τεμάχιο 6, η συνολική ποσότητα του τεμαχίου ανεβαίνει στα 7 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, δηλαδή σχεδόν διπλάσια ποσότητα από το κοίτασμα Αφροδίτη.

Δεν υπολογίζεται, μάλιστα, το κοίτασμα Καλυψώ, στο ίδιο τεμάχιο, που περιέργως εδώ και χρόνια η ΕΝΙ δεν έχει δημοσιοποιήσει την υπολογιζόμενη ποσότητα αερίου, παρ’ ότι είχε ανακοινώσει την επιτυχή ολοκλήρωση και εκείνης της γεώτρησης.

Επιπλέον, αναπτερώνονται οι ελπίδες στο τεμάχιο 6 να υπάρχουν και άλλα αποθέματα-κοιτάσματα και η επιτυχία στο Κρόνος 2 (που ακολούθησε τις ανακαλύψεις σε Κρόνο 1 και Ζευς, στην ίδια «γειτονιά») προφανώς ανοίγει την όρεξη της κοινοπραξίας ΕΝΙ – Total για επέκταση των ερευνών και των γεωτρήσεων, για πρόσθετες ανακαλύψεις, οι οποίες θα διευκολύνουν ακόμα περισσότερο τη λήψη αποφάσεων για την εμπορική αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Θυμίζουμε πως όταν τον Αύγουστο του 2022 η ΕΝΙ ανακοίνωσε την ανακάλυψη του κοιτάσματος Κρόνος -1, είχε κάνει αναφορά σε προοπτικές πρόσθετης σημαντικής ανακάλυψης (significant additional upside), η οποία θα τύχει εξερεύνησης από νέα γεώτρηση στην περιοχή. Η πρόσθετη σημαντική ανακάλυψη προφανώς ακούει στο όνομα Κρόνος 2, αλλά τίποτε δεν αποκλείει να ακολουθήσει και άλλη ή άλλες.

Ακόμα και χωρίς άλλες γεωτρήσεις, όμως, ENI και Total καλούνται πλέον να πάρουν αποφάσεις για τα επόμενα τους βήματα στο τεμάχιο 6.

Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από επαφές του με τον CEO της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτσι στη Ραβένα, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου είχε δηλώσει πως και η ΕΝΙ και το Υπουργείο Ενέργειας θεωρούν ότι ωρίμασε ο χρόνος να προωθηθούν οι διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων ως προς την ανάπτυξη του κοιτάσματος Κρόνος 1. Ο κ. Παπαναστασίου είπε ακόμα πως το φυσικό αέριο από αυτό το κοίτασμα θα μπορούσε να μεταφερθεί στο γειτονικό αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ, στο οποίο διαχειριστής είναι επίσης η ΕΝΙ, ώστε να μεταφέρεται στα αιγυπτιακά παράλια για υγροποίηση και μεταφορά είτε στην ιταλική αγορά, είτε αλλού.

Αργότερα, ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε πως η ΕΝΙ θεωρεί σημαντική τη μεταφορά με αγωγό μέρους του αποθέματος του τεμαχίου 6 στο Ζορ, ώστε να χρησιμοποιηθεί το κυπριακό αέριο ως «μοχλός πίεσης» (tie back) για την απρόσκοπτη άντληση του αποθέματος του Ζορ, στο οποίο οι εργασίες άντλησης παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα αυτή την περίοδο. Την προοπτική αυτή επιβεβαίωσαν και στελέχη της ιταλικής εταιρείας.

Οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να ενισχύουν την εκτίμηση που είχε κάνει πριν τη γεώτρηση στο Κρόνος 2 ο κ. Παπαναστασίου, για τη σοβαρή πιθανότητα οι αποφάσεις για την αξιοποίηση του αποθέματος στο τεμάχιο 6 να προηγηθούν των αντίστοιχων αποφάσεων της Chevron για το κοίτασμα Αφροδίτη. Επιπλέον, στο τραπέζι παραμένει η προοπτική το φυσικό αέριο στο τεμάχιο 6 ή μερος του να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο συνεργειών, είτε με την ExoonMobil (κοίτασμα Γλαύκος 5-8 tcf αλλά και το «παρθένο» τεμάχιο 5, με πολύ καλές προοπτικές, σύμφωνα με την εταιρεία), είτε και με τη Chevron, για κοινή εμπορική εκμετάλλευση, είτε με πλωτή μονάδα υγροποίησης, είτε με χερσαία μονάδα.

  • Παπαναστασίου: Περιμένουμε τώρα τις σκέψεις της ΕΝΙ

Εν αναμονή των σκέψεων της εταιρείας ΕΝΙ και ίσως ενός σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής για την περιοχή «τις επόμενες βδομάδες ίσως και μέρες» βρίσκεται η Κυβέρνηση, σε σχέση με τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το νέο κοίτασμα στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, Κρόνος 2.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου (ΚΥΠΕ), το γεγονός ότι το νέο κοίτασμα προκύπτει σε μια περιοχή όπου έχουν βρεθεί και άλλα κοιτάσματα, τόσο εντός όσο και εκτός κυπριακής ΑΟΖ, ίσως διευκολύνει τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά συνέργειες για υποδομές εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «εντοπίστηκε ταμιευτήρας, ο οποίος θεωρείται ότι είναι πλούσιος και το γεγονός και μόνο ότι είδαμε φλόγα να ανάβει στην πλατφόρμα σημαίνει ότι υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο, του οποίου θέλουμε να δούμε την ποιότητα και αυτό είναι που κάνει η εταιρεία (ΕΝΙ) αυτή την στιγμή».

Σε ερώτηση αν πρόκειται για τον ίδιο ταμιευτήρα που εντοπίστηκε στην ίδια περιοχή, ο κ. Παπαναστασίου απάντησε αρνητικά, εξηγώντας πως στο τεμάχιο 6 υπάρχουν το κοίτασμα Κρόνος-1, το κοίτασμα Ζευς και το κοίτασμα Καλυψώ και πως ο στόχος Κρόνος-2 αφορά άλλο στόχο στο ίδιο βυθοτεμάχιο και ότι ο ταμιευτήρας του Κρόνος-2 είναι ξεχωριστό κοίτασμα.

Σημείωσε δε, πως από την στιγμή που βρέθηκε και άλλη ποσότητα φυσικού αερίου στο ίδιο βυθοτεμάχιο, αυτό σημαίνει ότι «άρχισε το βυθοτεμάχιο να γίνεται κάποιας αξίας και γι’ αυτή την αξία θα πρέπει στις επόμενες βδομάδες ίσως και μέρες να υπάρξει κάποια ένδειξη από την εταιρεία σχετικά με τις σκέψεις της, δηλαδή να δώσει ένα σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής της περιοχής».

Εξήγησε ακόμη πως καθώς το σύμπλεγμα των κοιτασμάτων στη νοτιοανατολική περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ έχει συγκεντρώσει αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου, πιθανότατα να χρειαστεί και κάποια συνέργεια με τις άλλες εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή, δηλαδή την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum, που διαχειρίζεται το τεμάχιο 10 και το τεμάχιο 5.

ΠΗΓΗ: Χρύσανθος Μανώλη, εφημερίδα Φιλελεύθερος

Ο Πρόεδρος της Κύπρου αναμένει (με αγωνία) την Μαρία Άνχελα: Εργαζόμαστε για να προκύψουν αποτελέσματα για επανέναρξη συνομιλιών, είπε ο Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: