Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου (video): Οι Αμερικανοί νομοθέτες δεν θα έδιναν το “πράσινο φως” για την αγορά των F-16 στην Τουρκία χωρίς την επιστολή του Μπλίνκεν

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή ειδήσεων Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Νομίζω ότι ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης το είπε πιο σωστά απ’ όλους. Ότι εάν οι τέσσερις νομοθέτες, που έχουν την ευθύνη για την έγκριση της πώλησης αμερικανικού πολεμικού υλικού, δεν είχαν λάβει την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν θα έδιναν το πράσινο φως για την πώληση των αμερικανικών μαχητικών  F-16 στην Τουρκία.

Έτσι ξεκίνησε την ανταπόκριση του στο κανάλι Omega της Κύπρου, ο Μιχάλης Ιγνατίου, ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πριν από την ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου, μεταδόθηκε η δήλωση του Ελληνοαμερικανού βουλευτή στο κανάλι OPEN. Ο κ. Σαρμπάνης μίλησε για τις συμφωνίες της Ελλάδας και της Τουρκίας με την Ουάσιγκτον, για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Και επιβεβαίωσε ότι το Κογκρέσο πήρε τις διαβεβαιώσεις που ζητά η Αθήνα για τα τουρκικά F-16, για να μην πετούν πάνω από το Αιγαίο. Εξήγησε και τις δικλείδες ασφαλείας αν η Άγκυρα επιστρέψει στις προκλήσεις (δέστε το video).

Ο ανταποκριτής του Omega ανέφερε και τα εξής:

Αυτό -εννοεί ότι τα F-16 δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των συμμάχων- είχε ξεκαθαριστεί πριν αποχωρήσει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ από την προεδρία της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Ο επόμενος πρόεδρος ο Μπεν Κάρντιν, όχι μόνο συμφώνησε με τους όρους που είχε θέσει ο κ. Μενέντεζ, αλλά πρόσθεσε ακόμα ένα, που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  • Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με το Κογκρέσο, αποφασίστηκε να σταλούν τρεις επιστολές:

Μία στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, η οποία έχει ήδη δημοσιοποιηθεί και την έχουμε διαβάσει, μία στους προέδρους των Επιτροπών Διεθνών Υποθέσεων και Ενόπλων Δυνάμεων για την απαγόρευση χρήσης των F-16 εναντίον συμμάχων χωρών και μία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ζήτησε ο κ. Κάρντιν, ο σημερινός πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων.

Το θέμα των εγγυήσεων, αφορούσε βασικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Κογκρέσο. Διότι δεν μπορεί μία χώρα, π.χ. η Ελλάδα να απαιτήσει από την Αμερική να μην πουλήσει πολεμικό υλικό σε μία άλλη χώρα π.χ. στην Τουρκία (και το ανάποδο). Δεν γίνεται…

Αυτό το κάνει το Κογκρέσο, εφόσον οι νομοθέτες για κάποιους συγκεκριμένους λόγους θεωρούν ότι η πώληση του υλικού δεν εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής.

Έτσι γίνεται, γι’ αυτό υπάρχουν και τα διάφορα λόμπι. Χρησιμοποιούνται για να κάνουν κάτι, που -αν μου επιτρέπεις να το πω- δεν μπορούν να επιβάλουν κάποιες χώρες.

Τα δεδομένα είναι αυτά. Προσωπικά δεν έχω διαβάσει τις δύο επιστολές που έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στο Κογκρέσο, διάβασα μόνο αυτή που έστειλε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδα. Αλλά γνωρίζω από αρκετές πηγές ότι οι επιστολές έχουν σταλεί και αναφέρονται στη χρήση των F-16 απέναντι στους συμμάχους και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Να πούμε και μία κουβέντα για τα F-35 που θα ήθελε να αγοράσει η Τουρκία, μετά την αναφορά της υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτόριας Νούλαντ, που έκανε ευρισκόμενη στην Άγκυρα.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε:

“Έχω δει τα σχόλια των συναδέλφων μας στο State Department για αυτό. Θα σας παραπέμψω στο υπουργείο Εξωτερικών (των ΗΠΑ) για να το συζητήσετε. Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή, με την Τουρκία να διατηρεί τους S-400, αυτή τη στιγμή, δεν είναι κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά θα σας παραπέμψω στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Όχι, η Τουρκία ΔΕΝ αγοράζει τα μαχητικά F-35: Πρέπει πρώτα να εξαφανιστεί από το έδαφος της το ρωσικό σύστημα S-400… Και ένα υστερόγραφο για το γκριζάρισμα των Ιμίων (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: