Πίσω στην Αφρική: Γερμανία και Γαλλία ανοίγουν τον δρόμο για επιστροφή λεηλατημένων έργων τέχνης που κοσμούν τα μουσεία τους [video]

File Photo Bode Museum, Berlin, Germany, February 2018 Photo Wikimedia Commons




Το ποσό των 2,1 εκατ. ευρώ θα δαπανήσουν από κοινού η Γερμανία και η Γαλλία προκειμένου να διεξάγουν περαιτέρω έρευνα σχετικά με την προέλευση των αντικειμένων αφρικανικής κληρονομιάς που βρίσκονται στις συλλογές των εθνικών τους μουσείων.

Μία κίνηση που, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, θα μπορούσε να προετοιμάσει το έδαφος για την ενδεχόμενη επιστροφή τους.

Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος, με συνεισφορές 360.000 ευρώ ετησίως από κάθε χώρα, ξεκίνησε την Παρασκευή στο Βερολίνο. Προορίζεται για δαπάνες έρευνας για αντικείμενα από οπουδήποτε στην υποσαχάρια Αφρική, αν και αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα σε χώρες που αποικίστηκαν από τη Γαλλία και τη Γερμανία, όπως το Τόγκο και το Καμερούν.

«Πρόκειται για ένα πειραματικό ταμείο», δήλωσε η Δρ Τζούλι Σίσσια, ερευνήτρια στο Centre Marc Bloch, ένα γαλλογερμανικό ερευνητικό κέντρο στο Βερολίνο που θα διαχειρίζεται τα κονδύλια.

«Το εγκαινιάζουμε με τα ευρύτερα δυνατά κριτήρια, ώστε να μπορεί να αφορά τόσο μικρά όσο και μεγαλύτερα έργα». Η μόνη προϋπόθεση είναι τα έργα να συνδιοικούνται από γαλλικές και γερμανικές ομάδες, ακαδημαϊκές ή μουσειακές, είπε.

Η πανευρωπαϊκή συζήτηση για την επιστροφή αντικειμένων αφρικανικής κληρονομιάς ξεκίνησε όταν ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε το 2017 ότι «θα έκανε ό,τι ήταν δυνατόν» για να επιστρέψει μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αφρικής που λεηλατήθηκε από την αποικιακή Γαλλία.

Το 2021, η Γαλλία επέστρεψε 26 έργα τέχνης στο Μπενίν, αλλά τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες έχουν σταματήσει, καθώς η αντιπολίτευση μπλόκαρ νόμο για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που λεηλατήθηκαν στο εξωτερικό, που υποτίθεται ότι θα περνούσε από το κοινοβούλιο στα τέλη του 2023.

Στη Γερμανία το έργο αποκατάστασης έχει αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική. Τον Νοέμβριο του 2022, ένα γερμανικό ίδρυμα χρηματοδότησε την έναρξη της πρώτης ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων έργων τέχνων γνωστών συλλογικά ως «μπρούτζοι του Μπενίν» και ένα χρόνο αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επέστρεψε 21 έργα τέχνης από χαλκό στη Νιγηρία.

Αυτοί οι μπρούντζοι αρχικά λεηλατήθηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις. Αντίθετα, ο χειρισμός αντικειμένων που κάποτε είχαν ληφθεί από τις αποικίες της ίδιας της Γερμανίας αποτελεί μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση, τόσο από διοικητική όσο και από διπλωματική άποψη.

Ορισμένα αντικείμενα που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις κατέληξαν να πουληθούν σε συλλογές στη Γαλλία, όπως η αποκαλούμενη Bangwa Queen, ένα ξύλινο γλυπτό από την περιοχή Grassfields του Καμερούν που φωτογραφήθηκε από τον Αμερικανό καλλιτέχνη Man Ray το 1934 και εκτέθηκε στο τώρα έκλεισε το Musée Dapper στο Παρίσι μέχρι το 2017.

«Η έναρξη του προγράμματος δείχνει ότι οι συνεργασίες – διασυνοριακές και μεταξύ επιστήμης και πολιτισμού – καθιστούν δυνατά σημαντικά έργα όπως αυτό και είναι πολύ απαραίτητα σε δύσκολες στιγμές όπως αυτές», δήλωσε η ομοσπονδιακή επίτροπος πολιτισμού και μέσων ενημέρωσης της Γερμανίας, Κλαούντια Ροθ.

Με πληροφορίες από Guardian 

 

Το πρώτο λογοτεχνικό βραβείο με ChatGPT: Γιαπωνέζα συγγραφέας, αφού κέρδισε το εγκυρότερο βραβείο της χώρας της, εξήγησε ότι ένα ποσοστό γράφτηκε από την ΤΝ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: