H γερμανική οικονομία έκλεισε με ύφεση το 2023, και οι προοπτικές δεν είναι πολύ καλύτερες φέτος: Θα τα πληρώσει όλα ο άβουλος Καγκελάριος Σολτς

epa11090608 A handout photo made available by Airbus on 20 January 2024 shows German Chancellor Olaf Scholz after putting on a flight jacket while Chief Executive Officer of Airbus Defence and Space Mike Schoellhorn (R) is looking on, during his visit to the Airbus military aviation center in Manching, Germany, 20 January 2024. EPA, AIRBUS/MAX LEITMEIER HANDOUT




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

Επιτέλους! Η Γερμανία έχει κρατικό προϋπολογισμό για το 2024. Τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού συμφώνησαν τελικά σε έναν προϋπολογισμό για τη νέα χρονιά και τυπικά, η κρίση ξεπεράστηκε.

Ο προϋπολογισμός για το τρέχον έτος είναι σημαντικά υψηλότερος, σχεδόν στα 477 δισ. ευρώ. Αλλά οι περικοπές στις επιδοτήσεις των αγροτών παραμένουν σε ισχύ.Γεγονός που σημαίνει ότι ο αγροτικό ξεσηκωμός στη Γερμανία θα συνεχιστεί.

Αλλά και μακροπρόθεσμα, ωστόσο, θα είναι δύσκολο να εξισορροπηθεί ο προϋπολογισμός. Και θα χρειαστεί νέο χρέος περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, σε περίπου 39 δισ. ευρώ.

Και τα προβλήματα θα συνεχιστούν. Μην ξεχνάμε ότι η γερμανική οικονομία έκλεισε με ύφεση το 2023. Και οι προοπτικές δεν είναι πολύ καλύτερες εφέτος.

  • Το Βερολίνο θα χρειαστεί να βάλει πιο βαθιά το χέρι στον κρατικό κορβανά για να βοηθήσει και την Ουκρανία, άλλωστε, όπως υποσχέθηκε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς. Ιδιαίτερα, αν -όπως είναι πολύ πιθανό- οι Ηνωμένες Πολιτείες σταματήσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, καθώς ο Τραμπ είναι προ των πυλών του Λευκού Οίκου.

Σε αυτή την περίπτωση, εάν το Κίεβο έχει ακόμα πιθανότητες να επιβιώσει από τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, θα είναι μόνο με μαζικά αυξημένη βοήθεια από τη Γερμανία.

Για να μπορέσει να στείλει περισσότερα όπλα, οικονομική βοήθεια και να ενισχύσει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, το Βερολίνο θα πρέπει να αναστείλει ξανά το φρένο του χρέους.Αλλά η συζήτηση για κάτι τέτοιο,σίγουρα δεν θα είναι διασκεδαστική. Ειδικά όταν η κυβέρνηση καταρρέει στις δημοσκοπήσεις,αλλά και στην πρόθεση ψήφου των πολιτών.

Η σοσιαλδημοκρατική Suddeutsche Zeitung, εκφράζει μάλιστα ευθέως αμφιβολίες για την πολιτική επιβίωση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

«Ίσως να μην διασώζεται πλέον η θητεία του Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.Είτε θα ασκήσουν την επιρροή τους στον Σολτς επιδιώκοντας μία επανεκκίνηση είτε θα πρέπει να αναζητήσουν κάποια άλλη διέξοδο», τονίζει η εφημερίδα του Μονάχου.

Διώξτε τον Σολτς, λέει δηλαδή ορθά κοφτά η σοσιαλδημοκρατική SZ. Δεν βλέπει άλλη λύση στη Γερμανία: Με τα τρακτέρ να εισβάλλουν στο Βερολίνο, τα τρένα να μην λειτουργούν, τους δρόμους που καταρρέουν, τις πλημμύρες που συνεχίζονται, τη βιομηχανία να παραπαίει και τις εξαγωγές να μειώνονται.

Και όλα αυτά γιατί -εν μέρει-το ρωσικό αέριο μπορεί να αντικατασταθεί μόνο από μια δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου των Γερμανών και τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα που επιβάλουν οι ΗΠΑ με την προωθούμενη «αποσύνδεση» από το Πεκίνο να στοιχίζει ακριβά στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα η Γερμανία ήθελε να αναρριχηθεί ως παγκόσμια δύναμη και όταν το κατάφερνε ο κόσμος συγκλονιζόταν και διαλυόταν. Σήμερα αντίθετα, η Γερμανία, οδεύει προς τη διάλυση. Μπορεί να είναι διαφορετικά τρομερό, αλλά πάντα παραμένει δραματικό για τους γείτονές του καθώς και για τους Γερμανούς.

  • Το Βερολίνο δεν κατάλαβε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει έναν οικονομικό πόλεμο στη Γερμανία, η οποία καταρρέει και καταλήγει να πολεμά ενάντια στην ΕΕ- που είναι η εικόνα της – επιβάλοντας σκληρές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές.

Σήμερα οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει έναν οικονομικό πόλεμο στην πανίσχυρη γερμανική οικονομία, η οποία ανοικοδόμησε την ίδια την παγκόσμια αυτοκρατορία χάρη στη βιομηχανική συμμαχία με την Κίνα και την ενεργειακή συμμαχία με τη Ρωσία.

Η ουκρανική σύγκρουση, με τη ρωσική επιθετικότητα, πυροδότησε κυρώσεις που τελικά κατάφεραν μέχρι τώρα να πλήξουν τη Γερμανία και την ευρωπαϊκή κυριαρχία της μέσω της ΕΕ. Αλλά και την ίδια την Ευρώπη. Και όλα αυτά θα τα πληρώσει, όπως φαίνεται, ο Σολτς. Ας πρόσεχε!

* Μιχάλης Ψύλος
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας εξελίσσεται ραγδαία πλέον σε συστημική, φιλο-Ευρωπαία, αλλάζοντας εντυπωσιακά την προσέγγισή της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση: Τα επικίνδυνα φλερτ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: