Η πρωθυπουργός της Ιταλίας εξελίσσεται ραγδαία πλέον σε συστημική, φιλο-Ευρωπαία, αλλάζοντας εντυπωσιακά την προσέγγισή της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση: Τα επικίνδυνα φλερτ

epa11087636 Italian Prime Minister Giorgia Meloni waits for the arrival of Kazakh President Kassym-Jomart Tokayev during a welcome ceremony prior to their meeting at Chigi Palace in Rome, Italy, 18 January 2024. EPA, ANGELO CARCONI




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

Περίσσεψαν οι αγκαλιές και τα φιλιά ανάμεσα στην Τζόρτζια Μελόνι και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την προχθεσινή επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν στη Ρώμη. Δείχνοντας στους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες ότι η πολιτική σχέση της Ιταλίδας, μεταφασίστριας πρωθυπουργού με την επικεφαλής της ΕΕ δεν είναι απλά «θεσμική», όπως έσπευσε να τονίσει η Repubblica.

Η Ιταλική εφημερίδα σημειώνει μάλιστα με έμφαση ότι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέλησε να βολιδοσκοπήσει τη Μελόνι ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, όπου οι δυνάμεις της ακροδεξιάς στην Ευρώπη αναμένεται να κάνουν την έκπληξη. Και μάλιστα μεγάλη!

Δεν είναι μυστικό άλλωστε, ότι στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές αναμένεται μετά από πολλά χρόνια, να αλλάξουν οι ισορροπίες: Η Σοσιαλδημοκρατία που παραδοσιακά ήταν τουλάχιστον ο δεύτερος πόλος στην ευρωπαϊκή σκηνή, καταρρέει στις περισσότερες χώρες και δεν θα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση της νέας Κομισιόν.

Κάποιες κεντροδεξιές δυνάμεις αρχίζουν να φλερτάρουν λοιπόν με πολιτικούς της άκρας δεξιάς, για να βρουν τις νέες συμμαχίες. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δείχνει μάλιστα ιδιαίτερη σπουδή, καθώς δεν είναι και τόσο σίγουρη ότι θα καταφέρει να παραμείνει επικεφαλής της Κομισιόν, αφού εκκρεμούν εναντίον της μηνύσεις για κάποια «χαμένα» SMS για τεράστιες παραγγελίες εμβολίων στη διάρκεια της πανδημίας.

Και για την Μελόνι επίσης, πέρασαν οι εποχές που ως επικεφαλής των ακροδεξιών «Fratelli d’Italia», απειλούσε να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η φράση της Μελόνι: «αν είναι να σκοτώσουμε τη χώρα για να μείνουμε στο ευρώ, καλύτερα να φύγουμε», πριν λίγα χρόνια, έχει πλέον ξεχαστεί.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός εξελίσσεται ραγδαία πλέον σε συστημική, φιλο-Ευρωπαία, αλλάζοντας εντυπωσιακά την προσέγγισή της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απλά ζητά διορθώσεις εντός του συστήματος, όχι εναλλακτικές θέσεις. Ως εκ τούτου, η Μελόνι φαίνεται πλέον έτοιμη να υποστηρίξει μια δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν.

Στο εσωτερικό της Ιταλίας, η Μελόνι πάντως δεν διστάζει να σιωπά μπροστά στις συγκεντρώσεις των νέο-φασιστών, όπως στην τελευταία πορεία του μεταφασιστικού «Movimento Sociale Italiano» (MSI) στη Ρώμη.

Το κυβερνών κόμμα της Μελόνι προέκυψε άλλωστε από το MSI, το οποίο ήταν το «σπίτι» των νεοφασιστών και των νοσταλγών του Μουσολίνι μετά την απελευθέρωση της Ιταλίας. Η ίδια η Μελόνι εντάχθηκε στην οργάνωση νεολαίας του MSI σε ηλικία 15 ετών. Και σήμερα η φασιστική σημαία των MSI φαίνεται στο σύμβολο του δικού της κόμματος.

Το ανοιχτά φασιστικό κόμμα MSI δεν έχει απαγορευτεί μέχρι σήμερα. Αντίθετα, μια παράξενη «λατρεία» για τον δικτάτορα Μουσολίνι, επιβιώνει ζει στην Ιταλία. Η γενέτειρα του «Ντούτσε», στην Εμίλια –Ρομάνα, παραμένει είναι ένας ετήσιος τόπος προσκυνήματος για πολλούς νεοφασίστες νοσταλγούς.

Δυστυχώς, οι νοσταλγοί «Ντούτσε» αισθάνονται πιο πολύ από ποτέ, ασφαλείς με την Μελόνι πρωθυπουργό.

* Μιχάλης Ψύλος
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οποια και αν είναι η τύχη του Τραμπ ως ατόμου, το τζίνι είναι έξω από το μπουκάλι στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, δείχνει η συνεχής άνοδος της άκρας δεξιάς: Όλο και πιο συντηρητικοί…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: