Eλίξηριο πραότητας για τους άνδρες τα γυναικεία δάκρυα: H… οσμή τους επηρεάζει τον εγκέφαλο και καταστέλλει την επιθετικότητα του «ισχυρού» φύλου [έρευνα]

Photo by Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/photo/middle-aged-woman-crying-with-tears-4471312/




Τα γυναικεία δάκρυα φαίνεται να έχουν αντίκτυπο στον… ανδρικό εγκέφαλο.

Αυτό όμως όχι λόγω των συναισθημάτων που προκαλούν με το κλάμα αυτό καθαυτό, αλλά λόγω της οσμής τους.

Ισραηλινοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επιθετική συμπεριφορά των ανδρών μειώθηκε κατά 44%, αφότου εκείνοι μύρισαν γυναικεία δάκρυα.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Biology, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μυρωδιά των δακρύων επηρέασε τη δραστηριότητα στα τμήματα του εγκεφάλου εκείνα που συνδέουν την όσφρηση και την επιθετικότητα.

Σήματα άμυνας μέσω δακρύων

Όλα τα σπονδυλωτά ζώα παράγουν δάκρυα, καθώς αυτά είναι σημαντικά για την υγεία των ματιών, όπως για παράδειγμα την απομάκρυνση ρύπων.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: μελέτες σε θηλαστικά έδειξαν ότι τα δάκρυα εκπέμπουν και σήματα.

Τα δάκρυα αρσενικών τρωκτικών, για παράδειγμα, κάνουν τα θηλυκά πιο δεκτικά στο ζευγάρωμα.

Οι θηλυκοί τυφλοπόντικες δακρύζουν με σκοπό να κατευνάσουν την επιθετικότητα των αρσενικών. Τα δάκρυα των θηλυκών ποντικών περιέχουν ουσίες, οι οποίες αποθαρρύνουν τους αρσενικούς να παλεύουν, ενώ τα δάκρυα μικρών αρουραίων που απειλούνται συμβάλλουν στη μείωση της επιθετικότητας άλλων ζώων.

Τα δάκρυα μπορούν λοιπόν να θεωρηθούν μία εξαιρετικά αποτελεσματική αμυντική στρατηγική.

Τα δάκρυα επηρεάζουν και τη συμπεριφορά

Αυτό προφανώς ισχύει και για τους ανθρώπους. Για τη μελέτη, οι ερευνητές έκαναν έξι γυναίκες ηλικίας 22 έως 25 ετών να κλάψουν, προβάλλοντάς τους στενάχωρες ταινίες.

Συνέλεξαν τα δάκρυα, τα οποία στη συνέχεια έδωσαν να τα μυρίσουν οι άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Οι άνδρες εισέπνευσαν τη μυρωδιά των δακρύων ενώ έπαιζαν ένα βιντεοπαιχνίδι, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί επιθετικότητα.

Στη συνέχεια έγιναν μετρήσεις μέσω μαγνητικού τομογράφου για να καταγραφεί η εγκεφαλική δραστηριότητα.

Οι άνδρες έδειξαν 43,7% λιγότερο επιθετική συμπεριφορά αφού μύρισαν τα δάκρυα των γυναικών, σε σύγκριση με τους άνδρες στους οποίους οι ερευνητές έδωσαν να μυρίσουν ένα διάλυμα δίχως γυναικεία δάκρυα.

Οι μαγνητικές τομογραφίες στον εγκέφαλό τους έδειξαν ότι η μυρωδιά των γυναικείων δακρύων μείωσε την εγκεφαλική δραστηριότητα στις περιοχές που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιθετικότητα.

Η έρευνα από το Ισραήλ ωστόσο δεν τελειώνει εδώ: «Είδαμε ότι η μυρωδιά των δακρύων μειώνει την τεστοστερόνη και ότι η μείωση της τεστοστερόνης έχει μεγαλύτερη επίδραση στην επιθετική συμπεριφορά στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες», γράφουν οι ερευνητές.

«Τώρα πρέπει να επεκτείνουμε το πεδίο της έρευνάς μας, συμπεριλαμβάνοντας και τις γυναίκες για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα».

ΠΗΓΗ: deutsche welle

Κοσμήματα με αληθινά φτερά πεταλούδας και σκουλαρίκια με διάφανα φτερά τζιτζικιών: Πρωτότυπες δημιουργίες με μήνυμα προστασίας των εντόμων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: