Δύσκολος γρίφος για τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη ο ανασχηματισμός: Οι μεγάλες αλλαγές που σχεδιάζει και οι σχέσεις με τους κυβερνητικούς εταίρους

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Πηγή φωτογραφίας pio.gov.cy / Ανδρέας Λουκαΐδης




Η αποφασιστικότητα του Προέδρου Χριστοδουλίδη να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι δεδομένες και όλοι περιμένουν το πότε θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Ωστόσο ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος , όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο», είναι ένα δύσκολο παζλ το οποίο καλείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να λύσει με ή χωρίς τη συνδρομή των κυβερνητικών του εταίρων.

Μετά την ένταση που πήρε το θέμα – εξ αφορμής και των δηλώσεων το ίδιου του ΠτΔ – από το προεδρικό καταβάλλεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.

Με όσους συζήτησε, το τελευταίο διάστημα, το θέμα του ανασχηματισμού άφησε να φανεί: α) ότι θέλει οι αλλαγές να γίνουν εντός Ιανουαρίου, και β) να είναι ευρύς ο ανασχηματισμός.

Και στις δύο περιπτώσεις το παζλ που έχει ενώπιον του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν φαίνεται να είναι και τόσο εύκολο.

Στο θέμα του του χρόνου πραγματοποίησης του ανασχηματισμού, από την ώρα που έγιναν δηλώσεις και βγήκε προς τα έξω η πρόθεσή του, το ρολόι άρχισε να μετρά αντίστροφα με την πίεση να πηγαίνει προς τον ίδιο για να λάβει αποφάσεις το συντομότερο δυνατό.

Όσο περνά ο χρόνος και δεν γίνονται οι αλλαγές τόσο θα επηρεάζεται το κλίμα στους κόλπους του κυβερνητικού σχήματος.

Το εύρος που θα έχει ο ανασχηματισμός είναι ένα ακόμα δύσκολο κομμάτι του παζλ. Ένας ευρύς ανασχηματισμός με αντικατάσταση πέντε ή οκτώ υπουργών (αριθμός τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει αναφέρει ο ΠτΔ σε συνομιλητές του) έχει δύο όψεις.

Από τη μια θα δείξει αποφασιστικότητα ως προς στο στόχο αναδόμησης της κυβέρνησης.

Από την άλλη όμως το γεγονός ότι έρχεται δέκα μήνες μετά την ανάληψη της Προεδρίας να προχωρεί σε τόσο μαζική αλλαγή έμμεσα στέλνει το μήνυμα ότι οι πρώτες επιλογές ήταν λανθασμένες.

Έχοντας ήδη προχωρήσει σε αλλαγή στο υφυπουργείο Πολιτισμού με την αντικατάσταση του Μιχάλη Χατζηγιάννη (προσωπική επιλογή το ΠτΔ) με την Βασιλική Κασσιανίδου.

Στη συνέντευξή του στον «Φ», της περασμένης Κυριακής, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης άφησε να φανεί ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει χωρίς οι αποφάσεις του να εξαρτώνται από τα συγκυβερνώντα κόμματα.

Θέλει, δηλαδή, να αποφύγει ενέργειες στις οποίες είχε προβεί κατά σύσταση του πρώτου του υπουργικού συμβουλίου δεχόμενος έντονες επικρίσεις για την εμπλοκή των τριών κομματαρχών στο ποιοι θα στελέχωναν την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, όλοι αντιλαμβάνονται ότι τα τρία κόμματα (ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ) δεν μπορούν να μην έχουν λόγο από την ώρα που καλούνται να την στηρίξουν μέσα στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση όλοι αντιλαμβάνονται πως το θέμα θα πρέπει να κλείσει μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Λαμβανομένου υπόψη ότι κάποιοι εκ των πολιτικών αρχηγών, των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, απουσιάζουν αυτή την περίοδο, από εβδομάδας αναμένεται ότι θα βρεθούν όλοι στο Προεδρικό για να συζητήσουν το θέμα του ανασχηματισμού.

Στο μεσοδιάστημα οι συνεργάτες του ΠτΔ προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του (στο ΡΙΚ) ανέφερε ότι ο ΠτΔ απαντούσε σε ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης και ότι είχε πει πως «εάν κρίνει ότι υπάρχουν μέλη του ΥΣ που πρέπει να αντικατασταθούν δεν θα περιμένει τη συμπλήρωση 18 μηνών».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου σε δικές του δηλώσεις σε ΜΜΕ δήλωσε άγνοια για το αν θα υπάρξει ανασχηματισμός εντός του μήνα.

Μένουν ή φεύγουν;

Όπως έγραψε και χθες ο «Φ» κάποιοι εκ των υπουργών της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τις εξελίξεις.

Οι Κ. Κόμπος και Κ. Ιωάννου παραμένουν στα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών αντίστοιχα. Στη θέση του στο Εργασίας παραμένει ο Γ. Παναγιώτου και η Αθηνά Μιχαηλίδου στο Παιδείας.

Για τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και το μέλλον του θα εξαρτηθεί από το εύρος των αλλαγών που θέλει να προχωρήσει ο ΠτΔ. Μάκης Κεραυνός και Πόπη Κανάρη μάλλον θεωρείται σίγουρο ότι φεύγουν από το Οικονομικών και το Υγείας. Γιώργος Παπαναστασίου, Πέτρος Ξενοφώντος, Μιχάλης Γιωργάλλας και Άννα Προκοπίου-Κουκκίδου δεν πρέπει να αισθάνονται άνετα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βρίσκονται στη λίστα ανασχηματισμού.

Σε δύσκολη θέση φαίνεται να βρίσκονται οι υφυπουργοί Κ. Κουμής, Φ. Χατζηζαχαρίας και Μ. Ευαγγέλου.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Οι ίσες αποστάσεις του Αντόνιο Γκουτέρες στο Κυπριακό… Ο ΓΓ ΟΗΕ καλεί τις δύο πλευρές να μην χάσουν άλλες ευκαιρίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: