Διπλωματικό επεισόδιο για… μια κούπα τσάι: Η συμβουλή Αμερικανίδας επιστήμονα που ανάγκασε την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βρετανία να εκδώσει ανακοίνωση

File Photo Το εθνικό ρόφημα της Βρετανίας Photo via Pexes /Maria Tyutina:




Διακόσια πενήντα χρόνια αφότου οι Αμερικανοί επαναστάτες πέταξαν τεράστια φορτία τσαγιού στο λιμάνι της Βοστώνης, μια νέα διπλωματική καταιγίδα ξεσπά ανάμεσα στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες με επίκεντρο το λατρεμένο ρόφημα.

Όλα ξεκίνησαν ότι τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αντέδρασαν με οργή όταν μία Αμερικανίδα επιστήμονας ισχυρίστηκε ότι το τέλειο φλιτζάνι τσάι παρασκευάζεται με μια πρέζα αλάτι.

Η Michelle Francl, η οποία έχει γράψει ένα βιβλίο για τη μοριακή επιστήμη πίσω από μια κούπα τσαγιού, πιστεύει ότι η προσθήκη είναι απαραίτητη για να μειωθεί η πικρία του ροφήματος.

Ωστόσο η πρόταση πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους Βρετανούς, οι οποίοι είναι διαβόητα αμετακίνητοι όσον αφορά στις αντιλήψεις τους για τις βέλτιστες πρακτικές ζυθοποιίας.

«Υποθέτω ότι θα πάμε ξανά σε πόλεμο;» έγραψε στο X (πρώην Twitter) η δημοσιογράφος Molly Quell. «Τι συμβαίνει εκεί πέρα;» ρώτησε ο Βρετανός κωμικός Ματ Γκριν.

Η Francl, καθηγήτρια χημείας στο Bryn Mawr College στην Πενσυλβάνια, υπερασπίστηκε τη φαινομενικά ριζοσπαστική ιδέα της στο ITV News του CNN, υποστηρίζοντας: «Αποδεικνύεται ότι μια μικροσκοπική ποσότητα αλατιού, που δεν έχει καν γεύση, εμποδίζει την αντίληψη της πικρίας».

Καθώς οι διατλαντικές εντάσεις έφτασαν σε σημείο βρασμού, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο παρενέβη για να αποστασιοποιηθεί από τη φαινομενικά εξτρεμιστική ιδέα, βυθίζοντας ξανά την καθηγήτρια σε ζεστό νερό.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς μια τέτοια εξωφρενική πρόταση απειλεί τα ίδια τα θεμέλια της Ειδικής μας Σχέσης», έγραψε η πρεσβεία σε ανάρτηση X.

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους καλούς ανθρώπους του Ηνωμένου Βασιλείου ότι η αδιανόητη ιδέα της προσθήκης αλατιού στο εθνικό ποτό της Βρετανίας δεν είναι επίσημη πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Και ποτέ δεν θα γίνει», πρόσθεσε.

Η Francl όμως δεν βρήκε την παραμικρή συμπάθεια ούτε στον βρετανικό Τύπο, ο οποίος έβαλε στην πρότασή της πολύ περισσότερο από μια πρέζα αλάτι.

«Ένας επιστήμονας από τη χώρα όπου μπορείτε να βρείτε τσάι φτιαγμένο με χλιαρό νερό βρύσης ισχυρίζεται ότι βρήκε τη συνταγή για την τέλεια κούπα», ανέφερε ο Guardian.

«Η καθηγήτρια Francl επέμεινε ότι τα ευρήματά της ήταν σωστά, παρά το γεγονός ότι προέρχεται από μια χώρα όπου το τσάι είναι δεύτερο βιολί μετά τον καφέ – και συνήθως σερβίρεται παγωμένο», πρόσθεσε αιχμηρά η Daily Mail.

Ο χρόνος θα δείξει εάν η απάντηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ είναι αρκετή για να ηρεμήσει τα νερά. Εν τω μεταξύ, η πρεσβεία είπε ότι «θα συνεχίσει να φτιάχνει τσάι με τον σωστό τρόπο – ψήνοντάς το στα μικροκύματα».

Με πληροφορίες από CNN

 

Στον πολυδιαφημισμένο γάμο Ελέτσι-Λεμονίδη το όργιο φοροδιαφυγής: Τα προκλητικά βίντεο που κινητοποίησαν την ΑΑΔΕ* Τι απαντά η πρώην παίχτρια του Survivor

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: