Δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά μαραθώνιος μετ’ εμποδίων: Πόσο έγκυρες είναι οι δημοσκοπήσεις όταν αυξάνεται η άρνηση των πολιτών να απαντούν;

FILE PHOTO: Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου ομιλεί στους δημοσιογράφους… Φωτογραφία via ΔΗΣΥ, Annita Demetriou, @AnnitaDemetriou




Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ, Λευκωσία

‘Οσο  πλησιάζουμε προς τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις Ευρωεκλογές αρχίζουν να εμφανίζονται έρευνες κοινής γνώμης.  Δημοσκοπήσεις.  Κάθε φορά που εμφανίζεται μια δημοσκόπηση γράφονται και λέγονται πολλά.

Βγαίνουν μάλιστα και άμεσα συμπεράσματα για το τι θα ακολουθήσει στις εκλογές του επόμενου Ιουνίου.  Ενεργούν ορισμένοι με τον ίδιο τρόπο που ενεργούν και ορισμένοι αθλητικογράφοι.

Δηλαδή όταν μια ομάδα κερδίσει, ειδικά από τις παραδοσιακές δυνάμεις του ποδοσφαίρου μας, αρχίζουν οι διθύραμβοι για προπονητές και ποδοσφαιριστές.  Και αν στο επόμενο αγώνα εξέλθει η ομάδα ισόπαλη έστω, με κάποια άλλη ομάδα θεωρητικά κατώτερη, ρίχνουν στα τάρταρα προπονητή και παίχτες.

Έτσι ενεργούν ορισμένοι και όταν κρίνουν πολιτικές έρευνες κοινής γνώμης.  Σκέφτονται, μιλούν και γράφουν ποδοσφαιρικά.  Και όμως αν έχουν κάτι κοινό το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Κύπρου, με τρείς γύρους και η προεκλογική περίοδος, είναι ότι ούτε το ένα, ούτε το άλλο είναι αγώνες ταχύτητας.

Είναι μαραθώνιοι μετ΄ εμποδίων.  Γι΄ αυτό και τα βιαστικά γρήγορα και άμεσα συμπεράσματα, είναι κακός σύμβουλος.

Πέραν από το κοινότυπο, αλλά ορθό απόφθεγμα, ότι οι έρευνες, κοινής γνώμης είναι η φωτογραφία της στιγμής, θα πρέπει να λαμβάνονται και άλλοι παράγοντες υπόψη όπως:

  1. Η συγκυρία της στιγμής. Δηλαδή, τι γεγονότα διαδραματίζονται τις μέρες διεξαγωγής της έρευνας.
  2. Ποιό ποσοστό πολιτών απάντησε στην έρευνα.
  3. Ποιό το ποσοστό συσπείρωσης εκάστης πολιτικής δύναμης την ώρα της έρευνας.
  4. Το ποσοστό αναποφάσιστων όπως καταγράφεται στην έρευνα.
  5. Σύγκριση με όμοια προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας αν υπάρχει.
  6. Παραδοσιακή συμπεριφορά των ψηφοφόρων εκάστου Κόμματος σε προεκλογικές περιόδους. Για παράδειγμα υπάρχουν Κόμματα τα οποία επιτυγχάνουν παραδοσιακά υψηλή συσπείρωση ενωρίς και αλλά το αντίθετο.
  7. Το γεγονός ότι τα τελευταία 15 χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο ορισμένα Κόμματα να καταγράφουν ψηλά δημογραφικά ποσοστά αλλά όχι και ανάλογα ποσοστά στις κάλπες. Και ορισμένα άλλα το αντίθετο.
  8. Να γίνεται σύγκριση του ποσοστού που κάθε Κόμμα καταγράφει από έρευνα σε έρευνα, έτσι ώστε, να διαφανεί αν η τάση είναι ανοδική, πτωτική, στατική.
  9. Να κρίνεται η απόδοση όλων των Κομμάτων με τα ίδια κριτήρια.
  • Να υπάρχει σταθερό μέτρο σύγκρισης. Δηλαδή με τι συγκρίνεται το ποσοστό το οποίο καταγράφει μια έρευνα π.χ. για τις Ευρωεκλογές. Με το ποσοστό των προηγούμενων Ευρωεκλογών, που είναι και το ορθό ή των προηγούμενων Προεδρικών ή Βουλευτικών εκλογών.

Αυτά και άλλα οφείλει ο καθένας να λαμβάνει υπόψη και να προσμετρά διαβάζοντας πολιτικές δημοσκοπήσεις και όχι να τις κρίνει βιαστικά και πολλές φορές να τις παρουσιάζει απλώς για να εντυπωσιάσει και να προδικάσει.  Θα αναφέρω ένα δύο παραδείγματα από το πρόσφατο παρελθόν για να καταδείξω ότι η ανάγνωση των αριθμών μιας δημοσκόπησης χρειάζεται ψυχραιμία και σοβαρότητα.

α) Υπήρξαν Κόμματα τα οποία αύξησαν στις πραγματικές εκλογές το δημοσκοπικό τους ποσοστό, επι τέσσερα (!) ή επι δύο (!).

β) Υπήρξε Κόμμα που το εκλογικό του αποτέλεσμα μοιράστηκε σχεδόν στα δύο (!) συγκρινόμενο  με τα δημοσκοπικά του ποσοστά.

Αυτά τα φαινόμενα οφείλονται κύρια στην αλλαγή συμπεριφοράς των ψηφοφόρων.  Για παράδειγμα το φαινόμενο της κρυφής ψήφου όλο και αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.  Όπως και το φαινόμενο της αυξανόμενης άρνησης των πολιτών να απαντούν σε έρευνες πολιτικής φύσης και ακόμα αρκετοί συνειδητά να παραπληροφορούν με τις απαντήσεις τους.

Ως εκ τούτων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη σοβαρή και συστηματική, δεδομένων και συμπεριφορών, έτσι ώστε να εξάγονται βάσιμα συμπεράσματα.  Και κυρίως να μην κτίζονται αστήρικτες προσδοκίες οι οποίες μετέπειτα, ως εκ του αποτελέσματος, μετατρέπονται σε μπούμερανγκ.

Την ίδια ώρα ας μη ξεχνούμε ότι η χρονική απόσταση από τις εκλογές δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις, διότι γεγονότα τα οποία μπορεί να επισυμβούν ως τότε και πάντα επισυμβαίνουν, θα επηρεάσουν και τις επιλογές των ψηφοφόρων.  Βρισκόμαστε για παράδειγμα ενώπιον της έναρξης μιας νέας προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη του διαλόγου στο κυπριακό.

Η όλη αυτή προσπάθεια, η στάση και οι χειρισμοί της κυβέρνησης και των Κομμάτων και κύρια η εξέλιξη της μπορεί να επιφέρει αλλαγές στις  επιλογές των ψηφοφόρων.

Κρίσιμα θέματα προς διαχείριση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 υπάρχουν και στην οικονομία.  Ζητήματα και θέματα τα οποία θα επηρεάσουν και τη γενική διάθεση και στάση των πολιτών αλλά και τις επιλογές τους ενόψει εκλογών.

  • Η επιτυχημένη ή όχι διαχείριση αυτών των ζητημάτων, η δημιουργική ή στείρα στάση Κομμάτων, η ανεύθυνη ή υπεύθυνη στάση τους απέναντι σε αυτά τα προβλήματα που έρχονται, επίσης θα επηρεάσει τις αποφάσεις των ψηφοφόρων.

Η πορεία και αντιμετώπιση ιδιαίτερα δύσκολων ζητημάτων όπως είναι το μεταναστευτικό ή οι ανάγκες σε εργατικό δυναμικό και μάλιστα εξειδικευμένο σε 4-5 κλάδους της οικονομίας, επίσης θα διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στις επιλογές των πολιτών.  Πολύ περισσότερο που τα δύο φαινόμενα που προανάφερα ως ένα βαθμό αλληλοσυγκρούονται.

Επίσης θα επηρεαστούν οι αποφάσεις των πολιτών από το κατά πόσον θα υπάρξουν εκλογικές συνεργασίες, σε ποια βάση και με ποια κριτήρια.  Όπως φυσικά και από τις επιλογές προσώπων.  Γεγονός το οποίο όπως διαφαίνεται και στην πρόσφατη έρευνα της IMR είναι το πρώτο κριτήριο.

Αυτό το γεγονός ίσως οδηγήσει Κόμματα να «απαρνηθούν» με ένα τρόπο την ταυτότητα τους επιλέγοντας κατά πλειοψηφία άτομα εκτός του φυσικού τους χώρου.  Τώρα πόσο αυτό θα επηρεάσει, σε ποιο βαθμό, μένει να το δούμε.  Ας μην προχωρούμε λοιπόν να εξάγουμε τελικά συμπεράσματα από τώρα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Γιατί φοβούνται την άποψη του κυρίαρχου Λαού; Οι πολιτικοί θέλουν να στερήσουν το δικαίωμα των πολιτών να αποφασίσουν για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: