Χρυσοχοΐδης: Έχουμε μείνει πίσω στην αποστολή μας και πρέπει να τρέξουμε* Παράδοση-παραλαβή στα υπουργεία Υγείας, Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη

Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Δ) και ο απερχόμενος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου (Α) ανταλλάσσουν δώρα, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου, Αθήνα Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




«Τραβάμε γραμμή με το παρελθόν. Όχι γιατί ξεχνάμε, αλλά γιατί ξεκινάμε. Γιατί πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι». Αυτό τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την ομιλία του σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναλαμβάνοντας την σκυτάλη από τον απερχόμενο υπουργό, Γιάννη Οικονόμου, στην τελετή παραλαβής-παράδοσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης».

Στη συνέχεια, ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα: «Πρώτον, η δια βίου εκπαίδευση μέσω της Ακαδημίας. Δεύτερον, η διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του σώματος. Παράλληλα, άμεση προτεραιότητα θα δοθεί στην αξιολόγηση, το βαθμολόγιο και την κινητικότητα στο εσωτερικό του σώματος, με στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας».




«Υπάρχουμε για να προστατεύουμε τους πολίτες, να δημιουργούμε καθημερινά, να υφαίνουμε και να επεκτείνουμε το δίχτυ της ασφάλειας. Η εποχή άλλαξε κι είμαστε πίσω. Οι μεταρρυθμίσεις που πριν τρία χρόνια σχεδιάσθηκαν θα επικαιροποιηθούν και θα εφαρμοσθούν», τόνισε ο κ. Χρυσοχοίδης και πρόσθεσε: «Τραβάμε γραμμή. Είχαμε νεκρούς. Πολίτες, νέα παιδιά και αστυνομικούς, νέα παιδιά. Στους νεκρούς προσκυνάμε και δεν ξεχνάμε. Η αστυνομία όμως δεν εκδικείται. Τιμά τη μνήμη των δικών της και των πολιτών, με το να δουλεύει και να προχωρά. Τραβάμε γραμμή κι εγώ πρώτος απ΄ όλους. Πίκρες, πικρίες, αδικίες δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχοληθούμε. Έχουμε μείνει πίσω στην αποστολή μας και πρέπει να τρέξουμε. Γιατί ο αστυνομικός έχει στολή και αποστολή. Όταν την φοράς πρέπει και να την τιμάς».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου τόνισε: «Θέλω να πω ότι νιώθω πολύ περήφανος, που μέσα σε αυτό το διάστημα ασχολήθηκα με κάθε πτυχή και με κάθε ζήτημα που άπτεται αυτού του υπουργείου, συγκρουόμενος με νοοτροπίες και κατεστημένα χωρίς κανένα συμβιβασμό και δισταγμό, γιατί στην πολιτική βρισκόμαστε για να υπηρετούμε την πατρίδα, τον πολίτη και την παράταξη και αυτό θα συνεχίσω να κάνω».

Αλλαγή σκυτάλης στο Υγείας

Στο νευραλγικό υπουργείο Υγείας επέστρεψε ο Άδωνις Γεωργιάδης για 2η φορά ως υπουργός Υγείας μετά από 10 χρόνια. Είχε οριστεί υπουργός Υγείας το 2013 στη συγκυβέρνηση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Ο μέχρι σήμερα υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναλαμβάνει υπουργός Προστασίας του Πολίτη.Παραδίδοντας στον Α. Γεωργιάδη ο Μ.Χρυσοχοΐδης, μίλησε με θερμά λόγια για αυτόν , χαρακτηρίζοντάς τον άξιο πολιτικό. «Μάς συνδέει αγάπη, φιλία και συναδελφικότητα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε , « η υγεία περνάει σε πολύ καλά χέρια , σε έναν άξιο πολιτικό».

Σημείωσε ότι θα παραδοθεί στον κ. Γεωργιάδη ένα φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την υγεία που έχει ανάγκη ο τόπος.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε απολογισμό του έργου του, λέγοντας πως στόχος όλων ήταν η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας για τον ασθενή.

Είχαμε μια δημιουργική, παραγωγική και οραματική περίοδο, μια περίοδο που από τη μία πλευρά προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε το ΕΣΥ με απολύτως διακριτικό τρόπο, ώστε να αποφύγουμε τις κρίσεις, είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε : «Έξι μήνες με κόπο, αλλά πολλή αγάπη για τους ανθρώπους της υγείας, εργαστήκαμε σκληρά για να βελτιώσουμε τις συνθήκες λειτουργίας των νοσοκομείων, να τρέξουν τα προγράμματα ψηφιοποίησης, να ελαχιστοποιήσουμε τις ελλείψεις των φαρμάκων».




Αναφέρθηκε τέλος αναλυτικά στις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν, όπως ο τρόπος τοποθέτησης των διοικητών, η πρόσληψη γιατρών σε τρεις μήνες, η ψηφιοποίηση της υγείας, η αποστολή φαρμάκων Υψηλού κόστους στους ασθενείς, η ίδρυση των μονάδων εγκεφαλικών και κέντρων τραύματος

Κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής ο νέος υπουργός Υγείας έκανε λόγο για επιστροφή στο «φυσικό» του χώρο μετά από 10 χρονια. Αναφέρθηκε στην προηγούμενη θητεία του επι μνημονίων, λέγοντας ότι χρειάστηκε να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και ο ένα χρόνος που έμεινα «μου φάνηκε πενταετία. Ηταν πυκνός χρόνος» είπε και ανέφερε πως τότε είχε την ευθύνη περικοπών, λέγοντας πως σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Αναφερόμενος στον προκάτοχό του είπε ότι τους συνδέει μακρά φιλία λέγοντας ότι θα προχωρήσει πάνω στα βήματά του, με στόχο τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας προς τον πολίτη.

«Εχω πλήρη συναίσθηση ότι αυτό δεν είναι ένα εύκολο υπουργείο» κάνοντας λόγο για δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, ανάμεσα σε αυτές η διαχείριση των clawback και rebate στη φαρμακευτική πολιτική.

Ως άμεση προτεραιότητα έθεσε την αύξηση των εμβολιασμών κατά της covid-19 και γρίπης λέγοντας ότι η πανδημία είναι εδώ.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, «η δουλειά ξεκινάει από αύριο».

Για την υπόθεση της Novartis, έκανε λόγο για ταλαιπωρία της οικογένειάς του, λέγοντας πως αντί οι πολιτικοί να ασχολούνται με συκοφαντίες Θα πρέπει να λύνουν τα σοβαρά θέματα .




«Έρχομαι με πολύ μεγάλο κέφι στο Υπουργείο Υγείας, είναι σα να επιστρέφω στο φυσικό μου περιβάλλον. Έχει πολύ μεγάλη ανθρωπιά αυτό το Υπουργείο, πολύ μεγάλη ευαισθησία, διαχείριση του ανθρώπινου πόνου» κατέληξε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε όσους το υπηρετούν.

Δόμνα Μιχαηλίδου: Στόχος οι περισσότερες, καλύτερες και πιο καλοπληρωμένες δουλειές

Ημέρα χαράς, συγκίνησης, αλλά και μεγάλης ευθύνης, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ανάληψης των καθηκόντων της στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η νέα υπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, βρίσκεται ξανά στο υπουργείο Εργασίας, σε γνώριμα μέρη, μετά από 4,5 χρόνια.

«Τέσσερα χρόνια υπηρέτησα με κόπο και με πολλή δουλειά στο υπουργείο αυτό. Υπηρέτησα σε ένα υπουργείο το οποίο αγάπησα με όλη μου την καρδιά. Ξαναγυρνάω, λοιπόν, εδώ, με την καλύτερη δυνατή ομάδα, παραλαμβάνοντας από έναν πολύ γρήγορο και αποτελεσματικό υπουργό, ο οποίος έχει θέσει τον πήχη πάρα πολύ υψηλά» σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες της προς τον πρωθυπουργό.

Όπως υπογράμμισε η νέα υπουργός Εργασίας, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, το υπουργείο έχει καταφέρει πάρα πολλά ως προς την ταχύτητα της απονομής των εκκρεμών συντάξεων, την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ειδικά των γυναικών, και τη βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζομένων. Επίσης, όπως συμπλήρωσε, η Ελλάδα καταγράφει πολύ χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας σε σχέση με το παρελθόν, καθώς ο δείκτης της ανεργίας έφτασε σε μονοψήφιο ποσοστιαίο αριθμό (9,4%).

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η κ. Μιχαηλίδου επανέλαβε ότι η ευθύνη είναι μεγάλη και η προσπάθεια θα συνεχιστεί, με κύριους στόχους τις περισσότερες, καλύτερες και πιο καλοπληρωμένες δουλειές, την ευκολότερη καθημερινότητα για τους πολίτες – και οι μεγαλύτεροι πολίτες να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας και νυν υπουργός Υγείας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και εστίασε σε κάποιες δράσεις που υλοποιήθηκαν επί της θητείας του, όπως είναι οι εξής:

– Για πρώτη φορά οι δικαιούχοι συντάξεων αναπηρίας μπορούν να εργάζονται χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς καμία περικοπή της σύνταξής τους.

– Δόθηκε η δυνατότητα στους συνταξιούχους που θέλουν να εργάζονται, να το κάνουν χωρίς να περικόπτεται το 30% της σύνταξής τους. Ήδη, 50.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι είδαν αύξηση 30% στη σύνταξή τους στο τέλος του 2023.

– Επεκτάθηκε η εννεάμηνη παροχή προστασίας της μητρότητας στις ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, μία έμπρακτη πολιτική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

– Καθιερώθηκε η δυνατότητα των εργαζομένων να απασχολούνται σε πολλαπλούς εργοδότες και να αυξάνουν σημαντικά τα εισοδήματά τους.

– Ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις για την προστασία των εργαζομένων σε περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως για τις υπηρεσίες delivery, ενώ, με συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη ελήφθησαν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

– «Ξεπάγωσαν» νωρίτερα οι τριετίες, μετά από 12 χρόνια και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους και, προϊόντος του χρόνου, θα είναι πολλοί περισσότεροι.

– Μειώθηκε ο δείκτης της ανεργίας κάτω από 10% και, συγκεκριμένα, στο 9,4%, γεγονός που δείχνει τη δυναμική της οικονομίας.

– Μειώθηκαν σημαντικά οι εκκρεμείς κύριες και επικουρικές συντάξεις και ο ΕΦΚΑ μπήκε σε έναν ρυθμό γρήγορης επίλυσης των προβλημάτων των πολιτών.

– Απέδωσαν τα προγράμματα απασχόλησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Στην Πόλη και στην Κρήτη ο Μπλίνκεν: Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και (ο Άντονι Μπλίνκεν) ανυπομονεί να την επισκεφθεί, ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: