Χρήσιμες οι αποστολές στη Σελήνη αλλά με προσοχή, προειδοποιεί η NASA: «Η απερίσκεπτη εκμετάλλευση μπορεί να καταστρέψει τους πολύτιμους πόρους της»

File Photo An undated handout picture made available by the National Aeronautics and Space Administration (NASA) shows an artist’s concept of the completed design of NASA’s Volatiles Investigating Polar Exploration Rover, or VIPER (issued 29 October 2021). VIPER, NASA’s first lunar mobile robot, has passed its Critical Design Review (CDR), a critical milestone indicating that the rover has a completed design and has been approved by an independent NASA review board. The mission can now turn its attention to the construction of the rover itself, which will launch on a SpaceX Falcon-Heavy rocket for delivery to the Moon by Astrobotic’s Griffin lander under NASA’s Commercial Lunar Payload Services initiative. As part of the Artemis program, the VIPER mission is managed out of NASA’s Ames Research Center in California’s Silicon Valley, and its primary objective is to get a close-up view of the location and concentration of ice as well as other resources at the Moon’s South Pole. EPA/NASA/DANIEL RUTTER HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Τον φόβο ότι η εκτόξευση δεκάδων σεληνιακών ανιχνευτών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την έρευνα και πολύτιμους πόρους όπως ο θαλάσσιος πάγος στους κρατήρες, εκφράζουν οι αστρονόμοι.

​Αυτό το… beef ξεπερνά τα σύνορα της στρατόσφαιρας. Το επόμενο πεδίο σύγκρουσης έρχεται από το διάστημα και συγκεκριμένα την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση του φεγγαριού. Η επικείμενη «σύγκρουση» αφορά τα σχέδια των εταιρειών να εκτοξεύσουν δεκάδες ανιχνευτικά σκάφη για να εξερευνήσουν το φεγγάρι. Ένα από αυτά, αποστολή Peregrine One, πρόκειται να εκτοξευθεί αυτή την εβδομάδα.

Ο στόχος αυτής της εξωγήινης αρμάδας – η οποία χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο μέσω της πρωτοβουλίας Commercial Lunar Payload Services (CLPS) της Nasa με $2,6 δισ. – είναι να εξεταστεί το φεγγάρι, έτσι ώστε να εξαχθούν ορυκτά, νερό και άλλοι πόροι για την κατασκευή μόνιμων, κατοικήσιμων βάσεων εκεί. Αυτές οι βάσεις θα λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για ανθρώπινες αποστολές προς τον Άρη.

Ωστόσο, οι αστρονόμοι προειδοποιούν ότι μια ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση του φεγγαριού μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά σε πολύτιμα επιστημονικά πεδία. Έρευνες για τον γεωφυσικό υδράργυρο, παρατηρήσεις μαύρων τρυπών, μελέτες για τον εντοπισμό ζωής σε μικροσκοπικούς κόσμους που περιφέρονται γύρω από απομακρυσμένα αστέρια και άλλες έρευνες, μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο, υποστηρίζουν.

Οι αστρονόμοι υποστηρίζουν την ανάγκη για διαπραγματεύσεις και διεθνείς συμφωνίες που θα προστατεύουν τους επιστημονικούς πόρους του φεγγαριού από την καταστροφή κατά την εκμετάλλευση. Μια εργασιακή ομάδα, που συστάθηκε πρόσφατα από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση, θα συναντηθεί με αξιωματούχους του ΟΗΕ για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις που ελπίζουν ότι θα οδηγήσουν σε ενίσχυση της νομοθεσίας για την προστασία των διαπλανητικών πόρων.

An undated handout picture made available by the National Aeronautics and Space Administration (NASA) shows an artist’s concept of the completed design of NASA’s Volatiles Investigating Polar Exploration Rover, or VIPER (issued 29 October 2021). EPA/NASA/DANIEL RUTTER HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα, καθώς οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα θα καθορίσουν τη συμπεριφορά μας στο μέλλον στο φεγγάρι.

«Δεν προσπαθούμε να εμποδίσουμε την κατασκευή σεληνιακών βάσεων. Ωστόσο, υπάρχουν μόνο λίγες υποσχόμενες τοποθεσίες εκεί και μερικές από αυτές είναι απίστευτα πολύτιμες επιστημονικά. Πρέπει να είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί πού κατασκευάζουμε τα ορυχεία και τις βάσεις μας», λέει ο καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα Ρίτσαρντ Γκριν.

Ο καθηγητής επισημαίνει μια διάσταση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες: «Μερικοί βαθείς σεληνιακοί κρατήρες έχουν ανακαλυφθεί ότι ήταν καλυμμένοι στη σκιά από τότε που σχηματίστηκε το φεγγάρι πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Το φως του ήλιου δεν έχει φτάσει ποτέ στα πατώματά τους και έτσι είναι απίστευτα κρύοι – πιθανώς μόνο μερικές δεκάδες βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν. Και αυτό τους κάνει επιστημονικά πολύτιμους».

Τέτοιοι κρατήρες θα ήταν ιδανικοί για τη στέγαση ευαίσθητων επιστημονικών οργάνων – για παράδειγμα τηλεσκόπια υπερύθρων που πρέπει να ψύχονται συνεχώς – και υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή ενός τέτοιου παρατηρητηρίου, ενός παρατηρητηρίου που θα είναι αρκετά ισχυρός για να παρατηρεί μακρινά, αμυδρά αστέρια που μπορεί να έχουν μικροί βραχώδεις πλανήτες σε τροχιά γύρω τους. «Αυτά είναι ιδανικά μέρη για να αναζητήσετε ζωή, αλλά βρίσκονται έξω από τα όρια των σημερινών παρατηρητηρίων», λέει.

Προς το παρόν, η κατασκευή βάσεων σελήνης και ορυχείων εξακολουθεί να είναι ένας μακρινός στόχος για τους διαστημικούς μηχανικούς. Η αναζήτηση πόρων μόλις άρχισε. Εκτός από το Peregrine, πολλά άλλα σεληνιακά σκάφη έχουν προγραμματιστεί να εκτοξευθούν φέτος καθώς το πρόγραμμα CLPS της Nasa ξεκινά να μπαίνει σε ράγες. Πολλά, όπως το Peregrine, θα κατασκευαστούν και θα εκτοξευθούν από ιδιωτικές εταιρείες και θα περιλαμβάνουν το Viper, ένα ρομπότ που θα ερευνά τον νότιο πόλο της Σελήνης, το Lunar Trailblazer που θα ερευνήσει την επιφάνειά του για νερό και το Artemis II το οποίο έχει προγραμματιστεί να βάλει ένα τετραμελές πλήρωμα σε σεληνιακή τροχιά αργότερα φέτος.

  • Με αυτόν τον τρόπο, θα αποκαλυφθούν οι τοποθεσίες των πόρων που θα είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση και τη λειτουργία αποικιών. Αυτό θα βοηθήσει την επιστήμη μειώνοντας το κόστος εκτόξευσης, αλλά, τονίζουν οι αστρονόμοι, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει την απερίσκεπτη καταστροφή τοποθεσιών που είναι μοναδικές για τη Σελήνη και ανεκτίμητες για την επιστήμη.

«Το πρόβλημα είναι ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για να γίνουν αλλαγές στις συνθήκες του ΟΗΕ, επομένως πρέπει να δράσουμε τώρα αν θέλουμε να έχουμε την ελπίδα να διασφαλίσουμε ότι έχουμε διεθνείς συμφωνίες για την προστασία των μοναδικών επιστημονικών χαρακτηριστικών της Σελήνης και τη διασφάλιση δεν καταστρέφονται μέσω της αλόγιστης εκμετάλλευσης», υπογραμμίζει ο Γκριν.

Με πληροφορίες από Guardian

Η αρχή ενός σκοτεινού νέου μέλλοντος; Τον πρώτο εικονικό ομαδικό «βιασμό» στο metaverse ερευνά η Βρετανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: