Η αρχή ενός σκοτεινού νέου μέλλοντος; Τον πρώτο εικονικό ομαδικό «βιασμό» στο metaverse ερευνά η Βρετανία

Photo by Pexels/cottonbro studio: https://www.pexels.com/photo/a-woman-in-a-tank-top-using-a-vr-headset-8721318/




Δεν ήρθε ποτέ σε «φυσική» επαφή με τους βιαστές της, αλλά φέρει το τραύμα ενός «κανονικού» βιασμού.

Την πρώτη περίπτωση βιασμού, και μάλιστα ομαδικού στο metaverse, ερευνά η αστυνομία της Βρετανίας. Η «επίθεση» έγινε στο πλαίσιο βιντεοπαιχνιδιού εικονικής πραγματικότητας.

Η κοπέλα κάτω των 16 ετών λέγεται ότι έμεινε στενοχωρημένη μετά τον ομαδικό βιασμό του άβαταρ της – του ψηφιακού της χαρακτήρα – από τους διαδικτυακούς άγνωστους.

Το θύμα που φορούσε ακουστικά δεν τραυματίστηκε καθώς δεν υπήρξε σωματική επίθεση.

Αλλά οι αστυνομικοί είπαν ότι υπέστη το ίδιο ψυχολογικό και συναισθηματικό τραύμα με κάποιον που έχει βιαστεί στον πραγματικό κόσμο, καθώς η εμπειρία «VR» έχει σχεδιαστεί για να είναι εντελώς καθηλωτική.

Είναι η πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο που μια εικονική σεξουαλική παράβαση διερευνάται από την αστυνομία.

Ωστόσο, η υπόθεση ορόσημο έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με το εάν η αστυνομία πρέπει να επιδιώκει εικονικά αδικήματα – δεδομένου ότι η αστυνομία και οι εισαγγελείς παλεύουν επί του παρόντος με μια τεράστια συσσώρευση πραγματικών υποθέσεων βιασμού – και εάν μια τέτοια επίθεση θα πρέπει να διωχθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους.

Χθες, ο επικεφαλής της Διερεύνησης Παιδικής Προστασίας και Κακοποίησης του Συμβουλίου Αρχηγών της Εθνικής Αστυνομίας, Ian Critchley, προειδοποίησε ότι «το metaverse δημιουργεί μια πύλη για τα αρπακτικά να διαπράττουν φρικτά εγκλήματα κατά των παιδιών».

Το ερώτημα εάν ο εικονικός βιασμός είναι «πραγματικά βιασμός» χρονολογείται τουλάχιστον από το 1993, όταν η Village Voice δημοσίευσε ένα άρθρο του Julian Dibbell σχετικά με «έναν βιασμό στον κυβερνοχώρο». Το άρθρο του Dibbell ανέφερε πώς οι άνθρωποι πίσω από τα avatars που δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση σε μια εικονική κοινότητα ένιωσαν συναισθήματα παρόμοια με εκείνα των θυμάτων σωματικού βιασμού.

H ευθύνη της Meta

Ανεξάρτητα πάντως με την αστυνομική πτυχή της υπόθεσης, είναι εξίσου σημαντικό να λογοδοτήσει η Meta.

H εταιρεία έχει ένα διαβόητα κακό ιστορικό όσον αφορά την προστασία των παιδιών και των εφήβων. Το 2021, η πληροφοριοδότης Frances Haugen αποκάλυψε ότι εσωτερική έρευνα του Facebook έδειξε πώς η χρήση του Instagram (το οποίο επίσης ανήκει στην εταιρεία) επηρεάζει αρνητικά την αυτοπεποίθηση και την εικόνα του σώματος των εφήβων κοριτσιών. Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ένας δικομματικός συνασπισμός 33 γενικών εισαγγελέων κατέθεσε μήνυση κατά της Meta στην Καλιφόρνια, ισχυριζόμενος ότι το Facebook και το Instagram ευθύνονται για μια «εθνική κρίση ψυχικής υγείας των νέων».

Εάν παραμείνουν ανεξέλεγκτα, τα σεξουαλικά εγκλήματα στο μετασύμπαν, εναντίον παιδιών και ενηλίκων, θα γίνουν πιο κοινά.

Ένας ερευνητής της αστυνομίας είπε στη Daily Mail ότι το metaverse είναι ήδη «γεμάτο» σεξουαλικά αδικήματα. Το Meta παιχνίδι Horizon Worlds φέρεται να έχει γίνει σκηνικό πολλών σεξουαλικών επιθέσεων. Το 2022, η ψυχοθεραπεύτρια Nina Jane Patel, η οποία κάνει έρευνα για το μετασύμπαν, έγραψε για τον «σουρεαλιστικό εφιάλτη» του ομαδικού βιασμού στο Horizon Venues (τώρα Horizon Worlds). «Σε αντίθεση με τον φυσικό κόσμο, υπάρχει έλλειψη σαφών και εφαρμόσιμων κανόνων στο μετασύμπαντο», είπε ο Patel.

Ένας εκπρόσωπος της Meta είπε ότι οι χρήστες στο metaverse έχουν «μια αυτόματη προστασία που ονομάζεται προσωπικό όριο, η οποία κρατά άτομα που δεν γνωρίζετε λίγα μέτρα μακριά σας». Αλλά προφανώς αυτή η δυνατότητα δεν είναι αρκετή για να προστατεύσει τους χρήστες από τέτοιες βλάβες. Ο πρόσφατος βιασμός ενός κοριτσιού στο μετασύμπαν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Με πληροφορίες από Euronews.com, Guardian

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: