Χιόνια και στα βόρεια προάστια της Αττικής φέρνει η επιδείνωση του καιρού: Οι τελευταίες προβλέψεις Μαρουσάκη, Καλλιάνου [videos]

Χιονισμένο το χωριό Καρυά στην Αργολίδα, Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας και της Κρήτης, προβλέπει η ΕΜΥ για σήμερα Κυριακή.

Στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές και στο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα ανατολικά. Θα κυμανθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά από -03 (μείον 3) έως 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -01 (μείον 1) έως 14 και στη νησιωτική χώρα από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Έτσι, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής 28/01 και κυρίως από τη Δευτέρα 29/01 θα είναι, συμφωνα με την υπηρεσία meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου τα εξής:

  • η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας
  • οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στο Νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Κρήτη
  • οι χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα ανατολικά ηπειρωτικά
  • οι τοπικά θυελλώδεις βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι




ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 29-01-2024

Στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές από το μεσημέρι κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, των Σποράδων, της Κρήτης, καθώς και στα ορεινά των νησιών του Αιγαίου. Στη Μακεδονία και τη Θράκη ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Από το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο,οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν.

Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, προβλέπονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά. Θα κυμανθεί στα κεντρικά και βόρεια από -05 (μείον 5) έως 08 με 09 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -02 (μείον 2) έως 12 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 30-01-2024

Στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και στην ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο, αλλά και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων στη Μακεδονία από το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο 8 με 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα κυμανθεί στα κεντρικά και βόρεια από -06 (μείον 6) έως 08 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -03 (μείον 3) έως 12 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 31-01-2024

Στη δυτική Ελλάδα και τη Μακεδονία, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα νοτιοανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Κρήτη και το πρωί στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και από τα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 5 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 01-02-2024

Στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης παροδικές χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

  • Συνεδρίασε το Σάββατο η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την επιδείνωση του καιρού, η οποία σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ θα εκδηλωθεί σε δύο κύματα. Το 1ο κύμα θα εκδηλωθεί αύριο Κυριακή 28/01 και το 2ο- το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι και εντονότερο- από το μεσημέρι της Δευτέρας 29/01.

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εκ νέου το μεσημέρι της Κυριακής στις 12:00 και στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί Διυπουργική Επιτροπή με στόχο τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων.

H πρόβλεψη Καλλιάνου

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA Γιάννη Καλλιάνο, η κακοκαιρία θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, από την Κυριακή έως την Τετάρτη. Αναμένονται καταιγίδες στο Αιγαίο και χιόνια στα ανατολικά ηπειρωτικά, αλλά και πτώση της θερμοκρασίας κατά 8-10°C και βοριάδες 8-9 μποφόρ.




Χιόνια αναμένονται στα χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής Θεσσαλίας, την κεντρική & ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τις Σποράδες, το βορειοανατολικό Αιγαίο, την ανατολική Πελοπόννησο και τα ορεινά της Κρήτης.

Όσον αφορά την Αττική, θα χιονίσει κυρίως στα Βόρεια Προάστια, με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να κάνουν λόγο για πιθανή χιονόστρωση στον Διόνυσο, την Εκάλη, τη Ροδόπολη, τη Δροσιά, την Πεντέλη, το Ντράφι, τους Θρακομακεδόνες, το Κρυονέρι, την Άνοιξη και τον Άγιο Στέφανο.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, MEga

 

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με πρώτη ψυχρή εισβολή από την Κυριακή: «Βουτιά» της θερμοκρασίας, χιόνια και στην Αττική από τη Δευτέρα, προειδοποίηση στους πολίτες να προσέχουν [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: