Μπροστά στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν “μπαίνει” κανένας Μπάιντεν και κανένας Τραμπ: Ο πρώτος ξέχασε τις ύβρεις του Ερντογάν, ο δεύτερος του άνοιξε τον Λευκό Οίκο (video)

Ο Λευκός Οίκος το βράδυ. Φωτογραφία Michail Ignatiou, Hellas Journal




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Νέα Υόρκη

Βλέπω με θλίψη το τελευταίο διάστημα τους καυγάδες των οπαδών του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Τσακώνονται για το ποιός εκτων δύο είναι ο εχθρός της Τουρκίας.

Πρόκειται για μία βλακώδη και “ψεκασμένη” διαμάχη. Διότι και οι δύο ηγέτες κοιτούν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και μόνο. Όχι της Ελλάδας, όχι της Κύπρου.

Ο κ. Μπάιντεν έσπευσε χθες να στείλει επιστολή σε Αμερικανούς νομοθέτες, από τους οποίους απαίτησε να επιτρέψουν να περάσει το τουρκικό αίτημα για την πώληση των μαχητικών F-16 στην κατοχική Τουρκία.

Ο κ. Τραμπ, από την πλευρά του, όπως γράφω συχνά-πυκνά, είχε ανοίξει τις πόρτες του Λευκού Οίκου στον νεοσουλτάνο της Άγκυρας. Του είχε δώσει το πράσινο φως να κτυπήσει τους Κούρδους συμμάχους της Αμερικής.

Και όταν ο Ερντογάν έστειλε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού του να …καταλάβουν το Καστελλόριζο, ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για να του ζητήσει να υποχωρήσει. Ο κ. Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία να κάνει ένα μάθημα Ελληνικής Ιστορίας στον ανιστόρητο …Πλανητάρχη.

Εάν επανεκλεγεί ο Τραμπ, θα ανοίξει ξανά το Όβαλ Όφις για τον Ερντογάν. Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία. Αλλά, ας μην κατηγορούμε μονο αυτόν. Λέγεται στα πέριξ ότι και ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε στον Τούρκο πρόεδρο μία επίσκεψη στην Ουάσιγκτον. Γιατί; Επειδή δήθεν επέτρεψε την ένταξη της Σουηδίας. Μετά από 20 μήνες ασύλληπτου εκβιασμού. Τα συγχαρητήρια μας κ. Πρόεδρε των ΗΠΑ.

Ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος έχουν εκτίμηση στις υπηρεσίες που προσφέρουν η Ελλάδα και η Κύπρος. Θεωρούν δεδομένες όλες τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, άσχετα από κόμμα και ιδεολογία. Χρησιμοποιούν την Ελλάδα και την Κύπρο, και δεν πληρώνει ούτε ένα υποτωπώδες ενοίκιο. Ενώ στην κατοχική Τουρκία ξοδεύουν πολλά εκατομμύρια.

Και επειδή οι γνωστοί “ψεκασμένοι” θα αρχίσουν να λένε τις γνωστές βλακείες, να τους θυμίσω ότι ο Βλαδίμηρος Πούτιν είναι ένας εκ των πλέον συμμάχων του Ερντογάν. Να τους θυμίσω ακόμα ότι του έδωσε ΔΩΡΕΑΝ (με δανεικά και αγύριστα) το σύστημα των S-400. Που θα το χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν, αν το αποφασίσει; Μα εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας φυσικά…

Λοιπόν επειδή πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους: Μπροστά στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν “μπαίνει” κανένας Μπάιντεν και κανένας Τραμπ: Ο πρώτος ξέχασε τις ύβρεις του Ερντογάν και τον επιβραβεύει, ο δεύτερος άνοιξε τον Λευκό Οίκο για τον νεοσουλτάνο και του έδωσε και τα κελιδιά…

  • Παρακάτω δημοσιεύουμε μέρος του διαλόγου του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αρχικά ο κ. Vedant Patel δήλωσε:

Χαιρετίζουμε επίσης το βήμα που έκανε το Τουρκικό Κοινοβούλιο. Και προσβλέπουμε στον Πρόεδρο Ερντογάν να πάρει όποια μέτρα χρειάζεται στο πλαίσιο αυτού του συστήματος για να οριστικοποιήσει επίσημα αυτή τη διαδικασία, καθώς και ανυπομονούμε να λάβουμε το έγγραφο επικύρωσης των Τούρκων στην Ουάσιγκτον.

Φυσικά, χαιρετίζουμε την πρόοδο που είδαμε στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα, και προσβλέπουμε στους Ούγγρους εταίρους μας επίσης, οι οποίοι θα προχωρήσουν και αυτοί σε αυτή τη διαδικασία.

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι λοιπόν δίκαιο να πούμε ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν αυτή τη διαδικασία την επικύρωση της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας από την Τουρκία ως ολοκληρωμένη πριν συμβούν όλα αυτά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν είναι, δεν είναι μόνο η γνώμη μας ή όχι, εννοώ, απλώς τα διαδικαστικά βήματα που πρέπει να γίνουν. Δεν είναι τώρα αυτό που λέμε, και πάλι, αυτό είναι ένα απίστευτα ευπρόσδεκτο βήμα από το Τουρκικό Κοινοβούλιο για την επικύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης και ανυπομονούμε να λάβουμε το έγγραφο επικύρωσης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία από τους Τούρκους…

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Και το τελευταίο μου σημείο σε αυτό είναι ότι μόλις λάβετε αυτά τα έγγραφα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση είπε ανοιχτά ότι υποστηρίζει την πώληση των F-16 στην Τουρκία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόκειται να στείλει επίσημη ειδοποίηση για τα F-16.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, δεν έχω κανένα χρονοδιάγραμμα για να κάνω εικασίες ή να προσφέρω οτιδήποτε από εδώ, όπως μόλις ολοκληρωθεί. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, ο υπουργός Μπλίνκεν, ήταν πολύ ξεκάθαροι ως προς την υποστήριξή μας στον εκσυγχρονισμό του στόλου των τουρκικών F-16, τον οποίο θεωρούμε ως βασική επένδυση στη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ. Αλλά πέρα από αυτό, αναγνωρίζουμε επίσης ότι το Κογκρέσο διαδραματίζει βασικό ρόλο στην επανεξέταση των πωλήσεων όπλων, αλλά απλώς δεν πρόκειται να επιβεβαιώσω ή να προλάβω τις προτεινόμενες αμυντικές πωλήσεις ή μεταφορές έως ότου κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο.

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Με βάση λοιπόν τις δεσμεύσεις σας με μέλη του Κογκρέσου, και τώρα που γνωρίζετε ότι το τουρκικό κοινοβούλιο έχει επικυρώσει, την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, πιστεύετε ότι το Κογκρέσο δεν θα αντιτίθεται πλέον σε αυτήν την πώληση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν είμαι υπάλληλος ή μέλος του Κογκρέσου. Επομένως, δεν πρόκειται να υποθέσω. Ασχολούμαι ακριβώς με την άλλη πλευρά της Λεωφόρου Πενσυλβάνια. Εναι ένα πολύ μεγάλο λευκό κτίριο το Καπιτώλιο, και είμαι σίγουρος ότι θα χαρούν να σας μιλήσουν για αυτό. Κοίτα. Πέρα από όλα τα αστεία, το Κογκρέσο έχει βασικό ρόλο στην αναθεώρηση της πώλησης. Δεν πρόκειται να μπω ούτε να σχολιάσω τις προτάσεις έως ότου κοινοποιηθούν επίσημα αυτές οι πωλήσεις. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, το Κογκρέσο έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και συνεργαζόμαστε μαζί του σε διάφορα θέματα που βρίσκονται ενώπιον μας, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Και είμαι σίγουρος ότι θα χαρούν να μιλήσουν για την άποψή τους για αυτό. Αλλά και πάλι, αυτό που μπορώ να πω από εδώ και εκ μέρους του υπουργού Μπλίνκεν και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ότι τα βήματα που έκανε το τουρκικό κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, είναι ευπρόσδεκτα. Πιστεύουμε ότι η Σουηδία είναι ένας εξαιρετικά ικανός αμυντικός εταίρος, τον οποίο είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας από την Τουρκία καθώς και των Ούγγρων εταίρων μας για να καλωσορίσουμε επίσημα τη Σουηδία ως μέλος της Συμμαχίας.

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε λοιπόν να πείτε κάτι σχετικά με τη σημασία αυτής της, ξέρετε, επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Τουρκία είναι βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία θεωρεί επίσης τη συμμαχία του ΝΑΤΟ ως κρίσιμη και υπήρξαν απίστευτοι εταίροι ασφάλειας στην περιοχή, όχι μόνο μέσω της Συμμαχίας, αλλά και εκτός αυτής. Και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να έχουμε στενή σχέση συνεργασίας με τους Τούρκους εταίρους μας, όπως γνωρίζετε, σε ορισμένους βασικούς τομείς. Και, όπως είπα, αυτό το βήμα που έκανε το τουρκικό κοινοβούλιο ήταν ευπρόσδεκτο και ανυπομονούμε να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία.

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Το Κογκρέσο επέβαλε οποιουσδήποτε όρους σε αυτές τις προοπτικές πώλησης των F-16; Και η κυβερνητική υποστήριξη περιλαμβάνει την άνευ όρων πώληση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αρχίζω να ακούγομαι σαν λίγο σπασμένο μαγνητόφωνο εδώ. Αλλά και πάλι, δεν πρόκειται να σχολιάσω προτάσεις, ή προτεινόμενες πωλήσεις άμυνας ή μεταφορές μέχρι να ενημερωθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Θα επαναλάβω ξανά ότι το Κογκρέσο έχει να διαδραματίσει βασικό ρόλο σε αυτές τις πωλήσεις και ότι, ναι, ορισμένα μέλη του Κογκρέσου έχουν δηλώσει δημόσια ότι η έγκριση της Τουρκίας της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει βασικό ενδιαφέρον για αυτούς.

Αλλά πέρα από αυτό, θα σας παρέπεμπα στο Κογκρέσο για να μιλήσετε περισσότερο για την άποψή τους, αν όντως είναι άνευ όρων. Αυτό είναι για το θέμα. Με ακούσατε μόλις μίλησα εκ μέρους του Προέδρου Μπάιντεν και του υπουργού Μπλίνκεν. Θεωρούν αυτή την επένδυση, τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16. Ο στόλος αφορά τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ, η οποία πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική για τη δύναμη της Συμμαχίας , καθώς και την ενίσχυση της ασφάλειάς μας συνολικά.

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναφέρατε για τυχόν χρονικούς περιορισμούς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν έχω χρονοδιάγραμμα να προσφέρω ή να κάνω εικασίες από εδώ και πέρα.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η υποκρισία των Αμερικανών κτύπησε …”κόκκινο”: Πανηγυρίζουν επειδή πέτυχε ο εκβιασμός του Ερντογάν εναντίον τους… Η προσβολή Μπλίνκεν στην Ελλάδα (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: