Μπορεί ο Ερντογάν να μην ενεργοποιεί τις κυρώσεις αλλά οι τράπεζες της Τουρκίας αρνούνται πλέον να κάνουν συναλλαγές με τη Ρωσία

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin (R) and Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan (L) shake hands during their meeting in Sochi, Russia, 04 September 2023. EPA, MIKHAEL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Ανταπόκριση της Anne Andlauer από την Κωνσταντινούπολη στην ιστοσελίδα του ρ/φ RFI επισημαίνει ότι από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Τουρκία βρίσκεται στο ραντάρ των δυτικών συμμάχων της, οι οποίοι εξετάζουν εξονυχιστικά τις οικονομικές της ανταλλαγές με τη Ρωσία.

Η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις, η Τουρκία έχει γίνει στην πραγματικότητα ένα από τα κύρια σημεία εισόδου για αγαθά που προορίζονται για το ρωσικό έδαφος, με μια απότομη αύξηση των εξαγωγών από το 2022. Όμως, από τα τέλη Δεκεμβρίου, ορισμένα τουρκικά τραπεζικά ιδρύματα περιορίζουν ή φαίνεται ακόμη και να μπλοκάρουν τις συναλλαγές που προέρχονται από τη Ρωσία.

Όπως αναφέρεται, οι Τούρκοι εξαγωγείς δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να λαμβάνουν πληρωμές από τους Ρώσους πελάτες τους. Σε συνέντευξή του στον τουρκικό ιστότοπο του ρωσικού κρατικού μέσου Sputnik, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα επιβεβαιώνει ότι «ορισμένες τουρκικές τράπεζες» αρνούνται πλέον συναλλαγές προερχόμενες από ρωσικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τράπεζες αυτές επικαλούνται τις δυτικές κυρώσεις για να δικαιολογήσουν αυτή την αυστηροποίηση. Η Συνέλευση Τούρκων Εξαγωγέων (TIM) κάνει λόγο για «επιβράδυνση» που συνδέεται με τους ελέγχους στο τέλος του έτους και προβλέπει βελτίωση τον επόμενο μήνα. Ο Ρώσος πρέσβης, από την πλευρά του, κάνει λόγο για «έντονες επαφές» με τις τουρκικές αρχές.

Η Τουρκία αρνείται πάντα να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Οι εμπορικές συναλλαγές έχουν μάλιστα αυξηθεί σημαντικά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τα επίσημα τουρκικά στοιχεία, οι εξαγωγές στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 62% σε αξία το 2022 και η άνοδος συνεχίστηκε πέρυσι. Αυτό αφορά ιδίως τα αγαθά διπλής χρήσης [σ.σ. δηλαδή με πολιτική και στρατιωτική χρηστικότητα, όπως λ.χ. οι ημιαγωγοί που είναι απαραίτητοι για τη σύγχρονη στρατιωτική τεχνολογία και βρίσκονται επίσης σε οικιακές συσκευές], όπως τα πλυντήρια πιάτων, τα οποία συμβάλλουν στην τροφοδοσία της πολεμικής μηχανής του Κρεμλίνου.

Αυτή η κατάσταση προκαλεί την ενόχληση των δυτικών συμμάχων της Τουρκίας, οι οποίοι την κατηγορούν συγκεκαλυμμένα ότι έχει γίνει ένας από τους κόμβους παράκαμψης των κυρώσεων.

Πηγή rfi.fr [des-banques-turques-refusent-les-transactions-en-provenance-de-russie]

Καταγγέλλει για νεποτισμό την πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας: Πρώην υπάλληλος κατηγορεί την εκλεκτή του νεοσουλτάνου, Χαφιζέ Ερκάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: