Μπορεί η Ευρώπη να τα βάλει μόνη της με τον Πούτιν εάν δεχθεί επίθεση; Το εφιαλτικό σενάριο του τρίτου έτους μιας νέας διακυβέρνησης Τραμπ* Ανάλυση του Politico

FILE PHOTO: Κέριαν ομοιώματα των Donald Trump και Vladimir Putin σε μουσείο της Σόφιας. EPA/VASSIL DONEV




To ερώτημα μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν μάλλον ζήτημα μυθοπλασίας. Αλλά στον απόηχο της εισβολής του Κρεμλίνου στην Ουκρανία και με τον Ντόναλτ Τραμπ να ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, η μοναξιά της Ευρώπης σε ένα πιθανό, χτύπημα του Πούτιν είναι κάτι που ξαφνικά αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι πολιτικοί, αναφέρει η εκτενής ανάλυση του Politico.

Ο πρώην – και πιθανώς μελλοντικός – πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να έχει ήδη διαμηνύσει σε αξιωματούχους της ΕΕ ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει την ήπειρο εάν αυτή δεχθεί επίθεση.

Όμως, για την Ευρώπη, η αναστροφή δεκαετιών υποεπενδύσεων στον στρατό και η ανοικοδόμηση μιας βιομηχανικής βάσης θα απαιτούσε τεράστια χρηματικά ποσά και πέντε έως δέκα χρόνια, είπαν αρκετοί νυν και πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Είναι χρόνος που μπορεί να μην έχει η Ευρώπη.

Το δημοσίευμα εξετάζει ποιες δυνατότητες έχει τώρα η Ευρώπη, τα σχέδιά της για να τις ενισχύσει και τις συνέπειες ενός πιθανού τερματισμού της Pax Americana στην Ευρώπη — συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης σε ορισμένες χώρες σχετικά με την ανάγκη για δικά τους, ανεξάρτητα πυρηνικά αποτρεπτικά μέσα.

Το κρίσιμο 3ο έτος μιας πιθανής κυβέρνησης Τραμπ

Το δημοσίευμα αναλύει ένα σενάριο που ίσως καλούνται να αντιμετωπίσουν οι στρατηγικοί σχεδιαστές της Ευρώπης. Το έτος είναι το 2027. Ο Τραμπ διανύει τον τρίτο χρόνο της δεύτερης προεδρίας του. Η Ουκρανία εξακολουθεί να μάχεται, αλλά η δυτική βοήθεια έχει στερέψει και οι γραμμές του μετώπου έχουν παγώσει εδώ και μήνες. Στην άλλη άκρη του κόσμου, η αναμέτρηση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον για την Ταϊβάν παίρνει μια στροφή προς το χειρότερο.

  • Τότε είναι που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αποφασίζει να χτυπήσει. Πύραυλοι χτυπούν την αεροπορική βάση Ämari της Εσθονίας. Τα πρώτα στρατεύματα που χτυπήθηκαν είναι η δύναμη Ενισχυμένης Παρουσίας του ΝΑΤΟ με 2.200 πολυεθνικά στρατεύματα, υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου και ενισχύεται από περίπου 10.000 Εσθονούς στρατιώτες και χιλιάδες ακόμη ντόπιους εθελοντές. Η θρασύδειλη επίθεση της Ρωσίας αφήνει την Ευρώπη με ένα δίλημμα «Είναι περισσότερο συμβολικό παρά στρατιωτικό, αλλά είναι σημαντικό», είπε ο Michel Goya, πρώην συνταγματάρχης του γαλλικού στρατού και στρατιωτικός ιστορικός, σχετικά με την τρέχουσα παρουσία του ΝΑΤΟ στη Βαλτική. «Δείχνει αλληλεγγύη, ότι είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για την Εσθονία. Μήνυμα προς τους Ρώσους: Αν θέλετε να εισβάλετε στην Εσθονία, θα πρέπει να σκοτώσετε τους Βρετανούς και τους Καναδούς».

Σε αυτό το σενάριο, ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να οδηγήσουν στη διάσωση. Ο Trump έχει ανακατευθύνει τα περισσότερα στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην ήπειρο στον Ινδο-Ειρηνικό, και ούτως ή άλλως έχει ήδη δώσει σήμα στον Putin ότι δεν θα τον ενοχλούσε τόσο πολύ μια επιθετική πράξη στη Βαλτική.

«Ο Trump θα μπορούσε ενδεχομένως να υπονομεύσει την αποτροπή του ΝΑΤΟ με ένα tweet», δηλώνει ο Benjamin Tallis, ανώτερος συνεργάτης στη γερμανική δεξαμενή σκέψης DGAP. Μέσα σε λίγες μέρες, η Ρωσία ελέγχει την ανατολική Εσθονία, όπου κατοικεί μεγάλο μέρος της ρωσικής μειονότητας της χώρας. Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι η περιοχή έχει επιστρέψει στη μητέρα πατρίδα και επεκτείνει την πυρηνική ομπρέλα του στα πρόσφατα κατακτημένα εδάφη. «Εάν οι Ρώσοι αισθάνονται ότι μπορούν να ξεφύγουν, θα καταλάβουν τμήματα της ανατολικής Εσθονίας», δήλωσε ο Daniel Fried, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Πολωνία.

  • Η θρασύτατη επίθεση της Ρωσίας αφήνει την Ευρώπη με ένα δίλημμα. Ο Putin δεν έχει επιτεθεί σε ολόκληρη τη συμμαχία: Θα πρέπει να κινδυνεύσει με πυρηνικά αντίποινα σε κομμάτια της ανατολικής Εσθονίας; Ή να μην κάνει τίποτα, όχι μόνο δίνοντας στον Putin μια εύκολη νίκη, αλλά μετατρέποντας τις εγγυήσεις ασφαλείας του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ σε άχρηστο χαρτί – και δίνοντας στον ρώσο πρόεδρο αυτό ακριβώς που θέλει.
    «Ο Putin και η Ρωσία κατανοούν ότι δεν μπορούν να νικήσουν το ΝΑΤΟ στρατιωτικά, μπορούν να νικήσουν το ΝΑΤΟ μόνο πολιτικά, κάνοντας ουσιαστικά περιττό το Άρθρο 5», δήλωσε ο Ed Arnold, ερευνητής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια στη βρετανική δεξαμενή σκέψης Royal United Services Institute (RUSI).

Πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο σενάριο; Ο Πούτιν επιμένει ότι πρόκειται περι γελοιότητας: «Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο, κανένα συμφέρον — κανένα γεωπολιτικό συμφέρον, ούτε οικονομικό, πολιτικό ούτε στρατιωτικό — να πολεμήσει με τις χώρες του ΝΑΤΟ», είπε τον Δεκέμβριο. Αλλά και πάλι, είπε το ίδιο για την Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, ο συναγερμός γίνεται όλο και πιο δυνατός.

Ο Volodymyr Zelenskyy προειδοποίησε τον Οκτώβριο ότι εάν η Ρωσία δεν ηττηθεί στην Ουκρανία, θα μπορούσε να είναι έτοιμη να επιτεθεί στις χώρες της Βαλτικής εντός 5 ετών. Η Ρωσία εξακολουθεί να ξεπερνά τις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ όσον αφορά τον αριθμό (αν και όχι σε ποιότητα) αρμάτων μάχης, συστημάτων πυροβολικού και αεριωθουμένων. Οι συνάδελφοί του ηγέτες στην Ευρώπη φαίνεται να τον ακούν.

Το γερμανικό σενάριο άσκησης

Ο γερμανικός στρατός σκιαγράφησε ένα «σενάριο άσκησης». Πρόκειται για επίθεση στο χάσμα Suwałki μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας κατά την περίοδο μεταξύ των φετινών προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και των αρχών του 2025. Μια τέτοια επίθεση θα αποκόψει τη Βαλτική από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο Vladimir Putin μπορεί να επιτεθεί ακόμη και σε μια χώρα του ΝΑΤΟ μια μέρα», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius νωρίτερα αυτό το μήνα, προσθέτοντας: «Οι ειδικοί μας αναμένουν μια περίοδο πέντε έως οκτώ ετών κατά την οποία αυτό θα μπορούσε να είναι δυνατό».

Ο Antonio Missiroli, πρώην βοηθός ΓΓ του ΝΑΤΟ, είπε ότι μια κατάσταση «στην οποία αυτό το είδος αμερικανικής εγγύησης δεν αποσύρθηκε, αλλά αμβλύνθηκε ή έγινε πιο αβέβαιο» θα μπορούσε να δελεάσει το Κρεμλίνο να προχωρήσει σε μια ευάλωτη χώρα όπως η Εσθονία, μέσω υβριδικών μεθόδων ή μια ξεκάθαρη στρατιωτική επίθεση.

Ο αυξανόμενος κίνδυνος έχει οδηγήσει σε εκκλήσεις προς την Ευρώπη να προετοιμαστεί πριν να είναι πολύ αργά. «Υπάρχει ένα παράθυρο τώρα που μπορεί να διαρκέσει για ένα, δύο, ίσως και τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια του οποίου πρέπει να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο σε μια ασφαλή άμυνα», προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο αρχηγός άμυνας της Νορβηγίας, στρατηγός Eirik Kristoffersen.

Τον Δεκέμβριο, ο Jacek Siewiera, επικεφαλής του Πολωνικού Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας, είπε ότι η ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ είχε μόνο τρία χρόνια για να προετοιμαστεί για αντιπαράθεση. «Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να δημιουργηθεί μια ικανότητα που είναι σαφής αποτρεπτικός παράγοντας στην επιθετικότητα», είπε. Όλοι συμφωνούν ότι αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη είναι ευάλωτη. Χωρίς τις ΗΠΑ, η ΕΕ δεν έχει ούτε τον στρατιωτικό εξοπλισμό ούτε το ανθρώπινο δυναμικό για να αντιμετωπίσει τη Μόσχα σε μια σύγκρουση υψηλής έντασης. «Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν την ικανότητα να αμυνθούν», είπε ο Fried, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ. «Η άμυνα της Βαλτικής θα απαιτούσε σοβαρά αμερικανικά στρατιωτικά μέσα».

Με πληροφορίες από Politicο: Europe’s Trump challenge: Is it ready to fight Vladimir Putin alone?

 

Η μεγαλύτερη ποινή που δόθηκε σε γυναίκα στη Ρωσία: 27 χρόνια φυλακή στην νεαρή που με δώρο – βόμβα σκότωσε προπαγανδιστή του Πούτιν [photos, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: