Απολύθηκε κορυφαίος επιστήμονας του πυραυλικού προγράμματος της Κίνας* Τελευταίος στη μακρά σειρά διώξεων από το στρατιωτικο – βιομηχανικό σύμπλεγμα

FILE PHOTO: Ο Γουάνγκ, ο οποίος έγινε μέλος της CPPCC μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, είναι γνωστός για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ανάπτυξη του  ανάπτυξης του Long March 7, ενός πυραύλου νέας γενιάς που έχει σχεδιαστεί για την εκτόξευση διαστημικού σκάφους φορτίου στον διαστημικό σταθμό Tiangong της Κίνας. EPA/XINHUA / WANG JIANGBO CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT / MANDATORY CREDIT EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY




Κορυφαίο επιστήμονα του πυραυλικού της προγράμματος  απέλυσε η Κίνα, γεγονός που αποτελεί το πιο πρόσφατο σημάδια ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μιας ευρείας κλίμακας εκκαθάριση στην πυραυλική δύναμη του κινεζικού στρατού και των εργολάβων αεροδυναμικής.

Η Πολιτική Συμβουλευτική Διάσκεψη του Κινεζικού Λαού (CPPCC) απομάκρυνε τον Γουάνγκ Σιαοτζούν μετά από συνεδρίαση στο Πεκίνο, προχθές Δευτέρα, μόλις έναν χρόνο  αφότου διορίστηκε μέλος της, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

  • Ο Γουάνγκ, 54 ετών, μέχρι πρόσφατα ήταν επικεφαλής της China Academy of Launch Vehicle Technology (CALT), ενός διάσημου κρατικού ινστιτούτου που είναι γνωστό ως η γενέτειρα της κινεζικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας.

Το CALT αυτοπροβάλλεται ως η «παλαιότερη και μεγαλύτερη βάση του έθνους για την ανάπτυξη, τη δοκιμή και την παραγωγή πυραυλικών όπλων και οχημάτων εκτόξευσης», σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του .

Ο Γουάνγκ πέρασε την σχεδόν τριών δεκαετιών καριέρα του σχεδιάζοντας πυραύλους στο CALT, θυγατρική του κύριου εργολάβου του κινεζικού διαστημικού προγράμματος, της κρατικής China Aerospace Science and Technology Corporation.

Η απόλυση του Γουάνγκ από το είναι η τελευταία ανατροπή στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Κίνας. Τον Δεκέμβριο, τρία στελέχη της αεροδιαστημικής, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της China Aerospace Science and Technology Corporation – απαλλάχθηκαν των ρόλων τους  στο CPPCC.

  •  Δύο ημέρες αργότερα, εννέα υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού εκδιώχθηκαν από το ανώτατο νομοθετικό σώμα της χώρας . Πέντε από αυτούς συνδέονται με την Rocket Force, έναν ελίτ κλάδο που δημιουργήθηκε από τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζιπίνγκ για να επιβλέπει την ανάπτυξη των πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της χώρας.

Δεν δόθηκε λόγος για τις απομακρύνσεις του Δεκεμβρίου, αλλά ειδικοί που έχουν μελετήσει εδώ και καιρό τον στρατό της Κίνας επισημαίνουν την πάταξη της διαφθοράς ως πιθανή αιτία – πιθανώς για την προμήθεια και ανάπτυξη εξοπλισμού για την Rocket Force, ένα εξαιρετικά μυστικό και προσοδοφόρο πεδίο γεμάτο δισεκατομμύρια δολαρίων χρηματοδότησης που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος διαπλοκής, αδιαφάνειας και διαφθοράς.

  • Τον Ιούλιο, η Rocket Force αντικατέστησε αιφνιδίως τους δύο αρχηγούς της, τον διοικητή και τον πολιτικό επίτροπο, χωρίς καμία εξήγηση.

Ο Γουάνγκ, ο οποίος έγινε μέλος της CPPCC μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, είναι γνωστός για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ανάπτυξη του  ανάπτυξης του Long March 7, ενός πυραύλου νέας γενιάς που έχει σχεδιαστεί για την εκτόξευση διαστημικού σκάφους φορτίου στον διαστημικό σταθμό Tiangong της Κίνας.

Σε ένα βιογραφικό σημείωμα που είχε δημοσιεύσει το 2016 το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, Xinhua, ανέφερε ότι ο Γουάνγκ «συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχία της πρώτης επανδρωμένης διαστημικής πτήσης της χώρας μας και στην υλοποίηση του χιλιόχρονου ονείρου του κινεζικού έθνους να πετάξει στο διάστημα». Έλαβε επίσης πολλά κρατικά βραβεία, ανέφερε το ρεπορτάζ.

Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, ο Γουάνγκ έγραψε ένα άρθρο στο δημοφιλές φερέφωνο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, την εφημερίδα “Λαϊκή Ημερησία”, εκθειάζοντας τον Σι για τα «σημαντικά στρατηγικά του σχέδια» να αναδείξει την Κίνα σε «ένα ισχυρό αεροδιαστημικό έθνος».

Οι οδηγίες του Σι «υποδεικνύουν τον δρόμο προς τα εμπρός για την αεροδιαστημική επιστήμη και τεχνολογία της χώρας μας ώστε να επιτύχει αυτοδυναμία υψηλού επιπέδου», έγραψε ο Γουάνγκ.

  • Η τελευταία γνωστή δημόσια εμφάνιση του επιστήμονα ήταν τον Ιούνιο, όταν επισκέφθηκε τη νότια επαρχία Χουνάν και συναντήθηκε με κορυφαίους επαρχιακούς αξιωματούχους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του CALT.

Με πληροφορίες από CNN

Ηττα Ζελένσκι στην υπόθεση Ζαλούζνι: Eκανε πίσω στην αποπομπή του στρατηγού μετά τις αντιδράσεις, κανείς δεν δέχθηκε να αναλάβει τη θέση του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: