Αμέλια Έρχαρτ: Λύθηκε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια όλων των εποχών; 87 χρόνια μετά, ερευνητές λένε ότι βρήκαν στον Ειρηνικό το αεροπλάνο της θρυλικής αεροπόρου [videos]

FILE PHOTO: Η θρυλική Αμερικανίδα αεροπόρος Αμέλια Έρχαρτ. Photo: WikipediaCommons/




Mετά από 87 χρόνια στη διάρκεια των οποίων αναπτύχθηκαν αμέτρητες θεωρίες και πραγματοποιήθηκε η πιο δαπανηρή έρευνα στην ιστορία της αμερικανικής ακτοφυλακής , νέες βάσιμες ενδείξεις σηματοδοτούν ίσως τη διαλεύκανση ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια όλων των εποχών: Την  εξαφάνιση της θρυλικής Αμερικανίδας αεροπόρου Αμέλια Έρχαρτ.

Η Έρχαρτ και ο πλοηγός Φρεντ Νούναν εξαφανίστηκαν στις 2 Ιουλίου 1937, ενώ πετούσαν πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια της προσπάθειας της Έρχαρτ να γίνει η πρώτη γυναίκα αεροπόρος που έκανε τον γύρο του πλανήτη.

Εξαφανίστηκαν  χωρίς να αφήσουν ίχνη , προκαλώντας τη μεγαλύτερη και πιο δαπανηρή προσπάθεια έρευνας και διάσωσης από το Ναυτικό και την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ στην αμερικανική ιστορία.

  • Η Έρχαρτ και ο Νούναν κηρύχθηκαν νεκροί δύο χρόνια αργότερα.

Πολλαπλές έρευνες βαθέων υδάτων με χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας επεχείρησαν αλλά απέτυχαν όλα αυτά τα χρόνια να βρουν το αεροπλάνο της Έρχαρτ.

Η Deep Sea Vision, εταιρεία εξερεύνησης ωκεανών με έδρα τη Νότια Καρολίνα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι κατέγραψε συναρπαστικές εικόνες σόναρ από αυτό που θα μπορούσε να είναι το αεροσκάφος της Έρχαρτ στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού.

  • Η ανακάλυψη έγινε δυνατή από ένα υψηλής τεχνολογίας μη επανδρωμένο υποβρύχιο drone και το 16μελές πλήρωμά του, το οποίο ερεύνησε περισσότερα από 5.200 τετραγωνικά μίλια βυθού του ωκεανού το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2023.

Η ομάδα εντόπισε το αντικείμενο σε σχήμα αεροπλάνου μεταξύ Αυστραλίας και Χαβάης, περίπου 100 μίλια από το νησί Χάουλαντ, όπου η Έρχαρτ και ο πλοηγός της, Φρεντ Νούναν, έπρεπε να ανεφοδιαστούν με καύσιμα, αλλά δεν έφτασαν ποτέ.

Το σχήμα του αντικειμένου στις εικόνες σόναρ μοιάζει πολύ με το αεροσκάφος της Έρχαρτ, Lockheed Electra, τόσο στο μέγεθος όσο και στην ουρά. Ο ιδρυτής της Deep Sea Vision, Τόνι Ρομέο, δήλωσε αισιόδοξος από τα ευρήματα.

Η ομάδα Deep Sea Vision σχεδιάζει να ερευνήσει την περιοχή κάποια στιγμή φέτος, πρόσθεσε ο Ρομέο.

 

Στον λογαριασμό της Deep Sea Vision στο Instagram έχει αναρτηθεί βίντεο από τις έρευνες του πληρώματος και το HUGIN της Kongsberg Discovery το πιο προηγμένο μη επανδρωμένο υποβρύχιο drone, όπως αναφέρεται το οποίο εντόπισε το Lockheed 10-E Electra της Αμερικανίδας αεροπόρου.

Ο Τόνι Ρομέο, πιλότος και πρώην αξιωματικός πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, δήλωσε στη Wall Street Journal ότι χρηματοδότησε την έρευνα 11 εκατομμυρίων δολαρίων πουλώντας τα εμπορικά ακίνητά του.

  • «Αυτό είναι ίσως το πιο συναρπαστικό πράγμα που θα κάνω ποτέ στη ζωή μου», είπε χαρακτηριστικά . «Νιώθω σαν ένα 10χρονο παιδί που πηγαίνει σε κυνήγι θησαυρού».

Πληθώρα θεωριών για την εξαφάνιση της Έρχαρτ

Υπάρχουν και άλλες θεωρίες για το πού μπορεί να εξαφανίστηκε η Έρχαρτ. Ο Ρικ Γκιλέσπι,  ο οποίος έχει ερευνήσει την μοιραία πτήση της Έρχαρτ για δεκαετίες, είπε στο CBS το 2018 ότι είχε αποδείξεις πως η Έρχαρτ προσγειώθηκε με σύγκρουση στο νησί Γκάρντνερ – περίπου 350 ναυτικά μίλια από το νησί Χάουλαντ – και ότι καλούσε σε βοήθεια για σχεδόν μια εβδομάδα πριν το αεροπλάνο της. παρασυρθεί στη θάλασσα.

Ο Γκιλέσπι είπε στο CBS News ότι οι κλήσεις δεν ακούστηκαν μόνο από το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και από δεκάδες ανθρώπους που απροσδόκητα πήραν τις εκκλήσεις βοήθειας της Έρχαρτ στα ραδιόφωνά τους χιλιάδες μίλια μακριά. Αναφορές ανθρώπων που άκουσαν εκκλήσεις για βοήθεια τεκμηριώθηκαν σε μέρη όπως η Φλόριντα, η Αϊόβα και το Τέξας.

Μια γυναίκα στον Καναδά ανέφερε ότι άκουσε μια φωνή που έλεγε “έχουμε πάρει νερό… Δεν μπορούμε να αντέξουμε πολύ ακόμα.”

Η οργάνωση του Γκιλέσπι, η Διεθνής Ομάδα για την Ανάκτηση Ιστορικών Αεροσκαφών, υποστήριξε επίσης ότι βρήκε ιατροδικαστικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων  οστών στο νησί , που πιθανότατα ήταν της Έρχαρτ.

Ωστόσο, σχεδόν 90 χρόνια αργότερα, δεν έχουν βρεθεί ποτέ συντρίμμια και σήμερα ο Ρομέο πιστεύει ότι η εικόνα σόναρ της ομάδας του μπορεί τελικά να δείξει το αεροσκάφος που χάθηκε πριν από 87 χρόνια.

Η Έρχαρτ και ο πλοηγός Φρεντ Νούναν απογειώθηκαν στις 2 Ιουλίου 1937  από την Παπούα Νέα Γουινέα, πλησιάζοντας στο τέλος που επιθυμούσαν για το ταξίδι τους, κατακτώντας την κορυφή της δόξας. Όμως, το τέλος του ταξιδιού σήμανε και το δικό τους τέλος. Με το μυστήριο της εξαφάνισής τους να διαρκεί μέχρι σήμερα.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Today του NBC ο Τόνι Ρομέο είπε ότι «δεν έχουν καταγραφεί άλλα γνωστά δυστυχήματα στην περιοχή και σίγουρα όχι εκείνης της εποχής».

Ο Ρομέο, πρώην αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, πούλησε τα ακίνητά του και διέθεσε 11 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της αποστολής εύρεσης του χαμένου αεροπλάνου της Έρχαρτ.

 

 

 

Mε πληροφορίες από Wall Street Journal/ CBS News

 

Tο πρώτο της εγκεφαλικό εμφύτευμα σε ασθενή τοποθέτησε η εταιρία του Ίλον Μασκ, Neuralink: Ενεργοποίηση νευρώνων σε τετραπληγικά άτομα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: