Τοπικό τσουνάμι «βουλιάζει» βάση των ΗΠΑ για δορυφορική παρακολούθηση πυραύλων στα νησιά Μάρσαλ του Ειρηνικού [videos]

Image via YouTube




Ισχυρά κύματα, που δημιουργήθηκαν από υπεράκτιες καταιγίδες, έπληξαν μια σημαντική στρατιωτική εγκατάσταση των ΗΠΑ στο Roi-Namur των Νήσων Μάρσαλ το βράδυ του Σαββάτου, προκαλώντας ζημιές και με αποτέλεσμα την εκκένωση όλου του «προσωπικού μη αποστολής» από το νησί.

Οι πλημμύρες έπληξαν επίσης δύο αεροδρόμια στην ατόλη Ailinglaplap, αφήνοντας πέτρες, κοράλλια και συντρίμμια στο πέρασμά τους, κρατώντας αυτά τα αεροδρόμια κλειστά για εβδομάδες. Άλλα νησιά ανέφεραν πλημμύρες και μέτριες ζημιές.

Ο αμερικανικός στρατός σε ανακοίνωσή του το απόγευμα της Κυριακής σημείωσε ότι «μια σειρά από κύματα που προκλήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες έπληξαν το Roi-Namur που προκάλεσε σημαντικές πλημμύρες στα βόρεια τμήματα του νησιού».

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί από το Roi-Namur, ένα νησί στο βόρειο άκρο της ατόλης Kwajalein, δείχνει ένα κύμα περίπου ενός μέτρου να χτυπά την τραπεζαρία του Στρατού, να σπάει πόρτες, να γκρεμίζει ανθρώπους και να τους πετάει από έξω στις εγκαταστάσεις.

Ένα δεύτερο κύμα παρακολούθησης, που καταγράφηκε σε βίντεο, ήταν υψηλότερο, πιθανώς έως και ενάμιση μέτρο, που ξεπέρασε την τραπεζαρία.

Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι στο Roi-Namur, αλλά ένα άτομο νοσηλευόταν για τραυματισμούς στην κλινική στο νησί Kwajalein, το αρχηγείο της βάσης.

«Ένα άτομο τραυματίστηκε στα κάτω άκρα και αυτή τη στιγμή παρακολουθείται στην κλινική Kwaj», δήλωσε ο αξιωματικός δημοσίων υποθέσεων του στρατού Μάικ Μπράντλι. «Είναι σε σταθερή κατάσταση».

Μια εκτίμηση εναέριων ζημιών που διεξήχθη από τον Στρατό το πρωί της Κυριακής έδειξε «πώς πλημμύρισε νερό τη βορειοδυτική πλευρά του νησιού (Roi-Namur), τουλάχιστον το ένα τρίτο του».

«Υπάρχει στάσιμο νερό και στις δύο πλευρές του βόρειου άκρου του διαδρόμου και στους πρώτους ορόφους όλων των κατοικιών εκτός από δύο».

Υπήρξαν πλημμύρες σε πολλά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του Tradewinds Theatre, του καταστήματος του Στρατού, “και όλης της αποθήκης αυτοκινήτων”.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το μικρό νησί Santo, που βρίσκεται τρία μίλια μακριά από το Roi-Namur, το οποίο στεγάζει μια κοινότητα Μαρσαλέζων 1.000 κατοίκων, φαινόταν να μην επηρεάζεται από τις πλημμύρες, δήλωσε ο βουλευτής του Kwajalein, David Paul Sunday.

Το Kwajalein είναι η μεγαλύτερη ατόλη του κόσμου και έχει κοινότητες Μαρσαλέζων σε περισσότερα από 10 νησιά.

Το υψόμετρο των περισσότερων νησιών της ατόλης κυμαίνεται από ένα έως δύο μέτρα. Οι πλημμύρες των ωκεανών λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας έχουν αυξηθεί σε όλα τα νησιά Μάρσαλ τα τελευταία χρόνια, με δεκάδες μικρές, «ενοχλητικές» πλημμύρες στην Ατόλη Majuro, την πρωτεύουσα, και άλλες ατόλες κάθε χρόνο.

Το περιστατικό πλημμύρας το βράδυ του Σαββάτου στο Roi-Namur ήταν μια σημαντική κλιμάκωση λόγω μικρών πλημμυρών ωκεανών που παρατηρήθηκαν στα νησιά Μάρσαλ τον περασμένο χρόνο.

Κλιματική μελέτη του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ

Μια κλιματική μελέτη του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ του 2018 που επικεντρώθηκε στο νησί Roi-Namur κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ο αντίκτυπος της πλημμύρας στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε συνδυασμό με τις ετήσιες πλημμύρες που προκαλούνται από τα κύματα θα αρχίσει να επηρεάζει σημαντικά αρνητικά το Roi-Namur όταν η μέση στάθμη της θάλασσας είναι 0,4 μέτρα υψηλότερη από ό,τι σήμερα».

Οι επαναλαμβανόμενες πλημμύρες του νησιού με θαλασσινό νερό κατά τη διάρκεια καταιγίδων «θα είναι επαρκούς όγκου για να κάνουν τα υπόγεια ύδατα μη πόσιμα όλο το χρόνο», και σε αυτό το επίπεδο πλημμύρας, ο ισθμός που συνδέει τα δύο νησιά, Roi και Namur, «θα πλημμυρίζουν ετησίως, επηρεάζοντας αρνητικά τις εγκαταστάσεις σε αυτές τις τοποθεσίες».

Η μελέτη του 2018 διεξήχθη από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, την Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση, το Deltares και το Πανεπιστήμιο της Χαβάης.

Ανέφερε ότι το «σημείο καμπής» για το πότε δεν θα είναι διαθέσιμο πόσιμο υπόγειο νερό στο Roi-Namur λόγω ακραίων πλημμυρών, στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να επιτευχθεί πριν από το 2035. Η έκθεση ανέφερε ότι το εξωτερικό καλύτερο σενάριο ήταν το 2055-2065.

«Ακόμη και αν η παροχή υπόγειων υδάτων συμπληρώθηκε ή αντικαταστάθηκε με άλλη πηγή (π.χ. αφαλάτωση ή παράδοση γλυκού νερού από αλλού), οι ετήσιες πλημμύρες που προκαλούνται από τα κύματα θα διαταράξουν τις λειτουργίες στο Roi-Namur», καταλήγει η έκθεση.

Πηγή rnz.co.nz

808 χρόνια κάθειρξη σε βαρόνο των ναρκωτικών για τη σφαγή 16 ταξιδιωτών στη Γουατεμάλα: Τους πέρασε για «ανταγωνιστές»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: