«Βανδαλίζουν» την Παναγιά των Παρισίων; Οργή για το σχέδιο να αντικατασταθούν τα βιτρώ παράθυρα με σύγχρονες δημιουργίες [video]

File Photo: General view of the flames burning the roof of the Notre-Dame Cathedral in Paris, France, 15 April 2019. EPA/JULIEN DE ROSA




Ένα σχέδιο που υποστηρίζεται από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και σύμφωνα με το οποίο προωθείται η αντικατάσταση των βιτρώ παραθύρων στα πλαϊνά παρεκκλήσια του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων και η αντικατάστασή τους από σύγχρονες δημιουργίες, έχει δεχθεί έντονη κριτική, με κάποιους να το χαρακτηρίζουν ως «βανδαλισμό».

Περισσότεροι από 120.000 πολίτες έχουν υπογράψει κείμενο που επικρίνει τους «προεδρικούς σχεδιασμούς» για τον ναό.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η αλλαγή θα καταστρέψει την αρχιτεκτονική αρμονία του εμβληματικού κτιρίου, που καταστράφηκε από πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2019.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στον καθεδρικό ναό του 13ου αιώνα, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι τα παράθυρα σε έξι από τα επτά παρεκκλήσια θα αφαιρεθούν και θα αντικατασταθούν από σύγχρονα βιτρώ που θα επιλεγούν σε διαγωνισμό. Η ιδέα αναφέρεται ότι προήλθε από τον αρχιεπίσκοπο του Παρισιού, Laurent Ulrich.

«Τα βιτρώ στην Παναγία των Παρισίων που σχεδίασε ο Viollet-le-Duc δημιουργήθηκαν ως ένα συνεκτικό σύνολο. Είναι μια γνήσια δημιουργία και ο αρχιτέκτονας επιθυμούσε να είναι πιστός στη γοτθική προέλευση του καθεδρικού ναού», αναφέρει κείμενο πολιτών που αντιτάσσονται στα σχέδια Μακρόν.

Λίγες ώρες μετά την πυρκαγιά, ο Μακρόν είχε προτείνει μία «σύγχρονη» ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού, υποδηλώνοντας ότι ένα νέο κωδωνοστάσιο θα μπορούσε να είναι «εφευρετικό». Μετά από σφοδρή δημόσια αντιπαράθεση, ο πρόεδρος εγκατέλειψε την ιδέα. Το νέο κωδωνοστάσιο 96 μέτρων που ανακαινίσθηκε τον Νοέμβριο, μοιάζει πανομοιότυπο με αυτό που καταστράφηκε από τις φλόγες.

Ο καθεδρικός ναός πρόκειται να ανοίξει ξανά στις 8 Δεκεμβρίου 2024.

Με πληροφορίες από Guardian

Παναγία των Παρισίων εναντίον Αγίας Σοφίας, ή ο Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στον νεοσουλτάνο Ερντογάν: Η εποχή του θρησκευτικού επανεξοπλισμού»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: