Παναγία των Παρισίων εναντίον Αγίας Σοφίας, ή ο Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στον νεοσουλτάνο Ερντογάν: Η εποχή του θρησκευτικού επανεξοπλισμού»

epa10893008 Whirling dervishes perform at the Blue Mosque Square in Istanbul, Turkey, 30 September 2023. EPA, ERDEM SAHIN




Στη συνδρομητική έκδοση της εφημερίδας L’ Opinion δημοσιεύεται εκτενής ανάλυση την οποία υπογράφει ο Jean-François Colosimo (ειδικός στον κόσμο της ορθοδοξίας και γενικός διευθυντής των Editions du Cerf).

Επισημαίνει ότι στην αναμέτρηση του Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron) έναντι του Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan), παντού όπου και αν προχωρά, η τουρκική επέκταση έρχεται αντιμέτωπη με την περίμετρο της γαλλικής επιρροής.

Σε καθένα από αυτά τα μέτωπα, το Παρίσι αντιστέκεται στην Άγκυρα, με λιγότερη ή περισσότερη καλή τύχη, χωρίς όμως να ενδίδει.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Δημοκρατία της οποίας ο Recep Tayyip Erdogan είναι ο Σουλτάνος, το «Αφεντικό», θέλει να είναι κοσμική καθώς ως τέτοια επιμένει να δημιουργεί, από τη δημιουργία της το 1923, μια ταυτότητα θεολογικοπολιτικού χαρακτήρα. Να δημιουργεί, μέσα από αποκλεισμούς και καταστολές, έναν ομοιογενή λαό και έναν ενιαίο πολίτη, εθνικά Τούρκο και ομολογιακά Σουνίτη.

Όλα αυτά, χάρη στην κληρική και γραφειοκρατική ένοπλη πτέρυγα που ίδρυσε ο Mustafa Kemal, τη Diyanet, την κρατική διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων με τους 120.000 ιμάμηδες-αξιωματούχους σήμερα και τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό της ετησίως. Ένα θεϊκό δώρο για όποιον θέλει να είναι τόσο πανισλαμιστής όσο και παντουρκιστής, υπεραδελφός όσο και νεο-οθωμανός.

Ως απόδειξη, η βυζαντινή βασιλική της Αγίας Σοφίας, την οποία ο Atatürk είχε κάνει μουσείο και ο μιμητής του την ξανάκανε τζαμί.

Εργαλειοποίηση των Βαλκανίων στην καρδιά της Ευρώπης, απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου στη Μεσόγειο, επέλαση στη Συρία και το Ιράκ στο Λεβάντε, εμπλοκή στη Λιβύη και κατάληψη της Αφρικής, επίθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και υποδούλωση του Καυκάσου, ολοένα και μεγαλύτερη ταραχή στην Κεντρική Ασία: στις καγκελαρίες παραμένει αναπάντητο το ερώτημα μέχρι πού θα φτάσει η Τουρκία.

Καταλήγει να πέσει. Τρεις μήνες μετά την επίδειξη της ευσέβειάς του, στις 24 Οκτωβρίου 2020, ο Erdogan προσβάλλει δημόσια τον Emmanuel Macron, τον χαρακτηρίζει «ψυχικά ασθενή» και του συνιστά το «ψυχιατρείο». Ο νόμος για τον ισλαμιστικό αυτονομισμό που ανακοινώθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων είναι μόνο το πρόσχημα για αυτήν την προσβλητική γλώσσα

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα L’ Opinion – Notre-Dame contre Sainte-Sophie, l’ère du réarmement religieux – «Παναγία των Παρισίων εναντίον Αγίας Σοφίας, η εποχή του θρησκευτικού επανεξοπλισμού»

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αλλά σίγουρα πεθαίνει: Γιατί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επιδιώκει την καταστροφή της ενότητας της Ελληνοαμερικανικής Διασποράς;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: