Το ποίημα Μενδώνη για την απώλεια της Μαρίας Λαϊνά: Εφυγε μία από τις πιο θαρραλέες φωνές του ελληνικού μοντερνισμού

H ποιήτρια και θεατρική συγγραφέας Μαρία Λαϊνά. Photo screenshot via youtube, Michalis Anastasiou




Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την απώλεια της εξέχουσας ελληνίδας ποιήτριας Μαρίας Λαϊνά που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών.

Πληροφορούμενη τον θάνατο της Μαρίας Λαϊνά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:​

Η απώλεια της ποιήτριας και θεατρικής συγγραφέα Μαρίας Λαϊνά είναι μία οδυνηρή είδηση. Η μακρά διαδρομή της, μέσα από τη γλώσσα, μια προσωπική περιπέτεια που κράτησε περισσότερα από πενήντα χρόνια, ήταν αφιερωμένη στην ακρίβεια της διατύπωσης, στην πυκνότητα των νοημάτων της, στην αναζήτηση της προσωπικής της αλήθειας και στη συμπόρευση της τέχνης της με τις επιλογές της ζωής της.

Ήταν ξεχωριστό μέλος της λεγόμενης γενιάς του 1970, της γενιάς της αμφισβήτησης, και μια από τις πιο θαρραλέες φωνές του ελληνικού μοντερνισμού. Υπηρέτησε όλα τα είδη του γραπτού λόγου, ενώ έχει υπογράψει και σημαντικές μεταφράσεις. Το δικό της έργο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, κερδίζοντας την αναγνώριση του μεγάλου κοινού και όχι μόνον των ομοτέχνων της.

Η ποίησή της, λιτή, απέριττη, αποθεώνει το ελάχιστο, καταφέρνοντας να μιλήσει καίρια για την ανθρώπινη περιπέτεια. Ιδιαίτερη και ουσιαστική, πίστευε ότι αν μια πρόζα δεν καταφέρνει το ξάφνιασμα δεν είναι ποίηση. Πολυβραβευμένη.

Τη χρονιά που φεύγει τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, για το σύνολο του έργου της. Πιστεύω ότι ποτέ δεν είναι αργά να το ανακαλύψουμε:

Αν κάποτε πεθάνω,

μην πιστέψεις ποτέ πως η αγάπη μου τελείωσε:

σκέψου πως θα σε περιμένει,

σ’ άλλες αισθήσεις περιγράφοντας την ομορφιά σου.

Ας είναι οι στίχοι της η έκφραση της δικής μας ευγνωμοσύνης για όσα μας κατέλειπε. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους της».

Πέθανε η ποιήτρια Μαρία Λαϊνά αφήνοντας πίσω της πλούσια συγγραφική παρακαταθήκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: