Το κρατικό μισθολόγιο και η ψήφιση των νομοσχεδίων για τις εκποιήσεις προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων

File Photo: Κυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Η ψήφιση από τη Βουλή των νομοσχεδίων για τις εκποιήσεις, η ανάθεση του εξορθολογισμού του κρατικού μισθολογίου από το Υπουργείο Οικονομικών σε εξωτερικό φορέα και η συνέχιση του πολέμου στη Γάζα είναι τα βασικότερα θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Μετά τον παραλογισμό ψάχνουν εξορθολογισμό» και γράφει για ανάθεση από την κυβέρνηση σε εξωτερικό φορέα του εξορθολογισμού του κρατικού μισθολογίου έχοντάς το προηγουμένως αυξήσει κατά 15%. Αναφέρει αλλού ότι συνεχίζεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας με επίκεντρο την πόλη Χαν Γιούνις.

Η «Α» αλλού προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για δημιουργία προοπτικών για συνομιλίες με τον διορισμό απεσταλμένης για το Κυπριακό και παράλληλες δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ πως το κεφάλαιο της ομοσπονδίας έχει πλέον κλείσει.

«Νέο νομοθετικό πλαίσιο με “πλάτη” ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση» είναι το τίτλος του κυρίου θέματος του «Πολίτη» που γράφει ότι πέρασε με τις ψήφους ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ η νομοθεσία για εκποιήσεις και Χρηματοοικονομικό Επίτροπο. Αλλού γράφει ο Υπουργός Οικονομικών ζήτησε συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου.

Ο «Π» σε άλλο θέμα γράφει για 300 κατασχέσεις στρατιωτικών και κυνηγετικών όπλων το 2021 και 2022 εξαιτίας καταδικών για διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων, νοσηλεία σε ψυχιατρείο και βία στην οικογένεια .

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα «Μαύρα σύννεφα για πράσινη μετάβαση» και γράφει για βαριές προκλήσεις της οικονομίας από τις ψηλές τιμές της ενέργειας και τις δαπάνες για πράσινη μετάβαση.

Αλλού γράφει ότι ψηφίστηκε το e-kalathi αλλά η εφαρμογή του αναμένεται το πρώτη εξάμηνο του 2024. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει για νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ύστερα από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

«Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ άνοιξαν διάπλατα το δρόμο για μαζικές εκποιήσεις» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Χαραυγής» που αναφέρεται στην ψήφιση από τη Βουλή νομοσχεδίων με τα οποία δάνεια πρώτης κατοικίας πέραν των 3 δισ. ευρώ περνούν στον προθάλαμο των εκποιήσεων.

Αλλού αναφέρεται σε «σκάνδαλο» και γράφει ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης διατηρούσε τη θέση του υπαλλήλου και λάμβανε ωφελήματα πολιτειακού αξιωματούχου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση τηρεί σιωπή σχετικά με πληροφορίες ότι γίνεται χρήση των Βρετανικών Βάσεων για μεταφορά όπλων στο Ισραήλ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Ορόσημο για την δημοσιονομική σταθερότητα» αναφέρεται στο κύριό της θέμα στην ψήφιση από την ολομέλεια της Βουλής των νόμων για τις εκποιήσεις ύστερα από μαραθώνια συνεδρία.

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι η Κυβέρνηση θα αναθέσει σε εξωτερικό φορέα για εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου. Αλλού προβάλλει τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τους ηλικιωμένους.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Financial Mirror” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Το μελλοντικό τοπίο των θέσεων εργασίας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης» και προβάλλει τις παροτρύνεις ειδικών προς την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν συντομότερα στις νέες συνθήκες.

Σε άλλο θέμα γράφει για την υπερεκτιμημένη συμμαχία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν. Αλλού αναφέρεται σε ανάλυση για την κρίση του προϋπολογισμού στη Γερμανία.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος
Λευκωσία, Κύπρος

Καλπάζει η κυπριακή οικονομία: Σε θετική από σταθερή αναβάθμισε την προοπτική της, o οίκος Fitch

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: