Το κλίμα στα τουρκικά ΜΜΕ στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν: Κυριαρχεί το θέμα για τη βίζα-«εξπρές» σε 10 νησιά

epa11015515 Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) and Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (R) applaud during a joint statement after their meeting at the Maximos Mansion in Athens, Greece, 07 December 2023. Turkish president Erdogan is visiting Athens in the context of the 5th Greece-Turkey High Level Cooperation Council. EPA/YANNIS KOLESIDIS




Κεντρικό θέμα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Μοναδική διάκριση είναι ότι στον αντιπολιτευόμενο Τύπο τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται στις εσωτερικές σελίδες, ενώ στον φιλοκυβερνητικό είναι σε πρώτο πλάνο, κάτι που προφανώς έχει να κάνει με τις εσωτερικές ισορροπίες της Τουρκίας, όπως είπε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Γιάννης Μανδαλίδης.

Το Cnn Turk κάνει την «αποκάλυψη» ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα πάει μόνο την Άνοιξη στην Τουρκία αλλά και τον Φεβρουάριο θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη για επιχειρηματική αποστολή.

Το θέμα της «χαλάρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων βίζας σε δέκα νησιά», με ερμηνείες για ενδεχόμενη χαλάρωση του καθεστώτος Σένγκεν, φαίνεται επίσης να κυριαρχεί στα τουρκικά δημοσιεύματα, με ερώτημα σε ποια νησιά θα ισχύει και εάν το κόστος ενός τέτοιου ταξιδιού είναι προσιτό για τα τουρκικά δεδομένα.




«Ο Ερντογάν πραγματοποίησε επίσκεψη – ορόσημο στην Ελλάδα αφού οι δύο γειτονικές χώρες γνώρισαν μια ταραχώδη σχέση τα τελευταία χρόνια», έγραψε το πρακτορείο Anadolu

Το πρακτορείο περιγράφει ότι σε συνέντευξη Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ελληνική πρωτεύουσα ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που να μην μπορεί να επιλυθεί και ότι θέλουν «να μετατρέψουν το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας».

 

Το τουρκικό πρακτορείο μεταφέρει «μήνυμα αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ» ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις διμερείς συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή».

Aναρτήσεις με βίντεο από τα σημαντικότερα σημεία της επίσκεψης του στην Αθήνα υπάρχουν και στην προσωπική ιστοσελίδα του Ταγίπ Ερντογάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μητσοτάκης τον Φεβρουάριο ο Μητσοτάκης

Δημοσιεύματα, τόσο στην Sabah όσο και στην Χουριέτ αλλά και το CNN Τurk, αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τον Φεβρουάριο την Κωνσταντινούπολη, συνοδεία επιχειρηματιών.

Οι ίδιες τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι μετά τις τουρκικές δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη Μαρτίου, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί και την Αγκυρα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ φιλοξενούν και δηλώσεις του διευθυντή της Milliyet  ο οποίος αναφέρει ότι «ναι μεν τώρα έγιναν μικρά βήματα αλλά σύντομα αυτά θα επιταχυνθούν».

Και κάτι τελευταίο, ίσως δε και το σημαντικότερο: Ο διευθυντής της Milliyet, Ozay Şendir, επικαλούμενος προφανώς πληροφορίες του, σημειώνει ότι αυτή τη φορά δεν θα επιτραπούν προβοκάτσιες στη γραφειοκρατία (σσ: βλέπε το βαθύ κράτος της Τουρκίας), κάτι που ο ίδιος είπε ότι υπογραμμίστηκε και στη συνάντηση Ερντογάν  – Μητσοτάκη.

Ο Γεραπετρίτης ζητεί σύγκληση Επιτροπής Αμυνας-Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για να ενημερώσει για την επίσκεψη Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: