Tο Ισραήλ φοβόταν ότι μια παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός θα καθυστερούσε πάρα πολύ την ολοκλήρωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων: Θα καταλήξει σε μπούμερανγκ;

epa11007529 Israeli soldiers gather near tanks at a position near the border with the Gaza Strip, in southern Israel, 02 December 2023. EPA, ATEF SAFADI




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

Ούτε 30 δευτερόλεπτα δεν είχαν περάσει από τη λήξη της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ- Χαμάς, όταν ξανάρχισαν οι βομβαρδισμοί. Μαζί τους, ο φόβος και ο θάνατος επέστρεψαν στη Γάζα: «Βομβαρδίζουν περισσότερο από πριν», δήλωσε εκπρόσωπος της Unicef.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, η Χαμάς παραβίασε τις συμφωνίες επειδή δεν απελευθέρωσε όλες τις γυναίκες ομήρους και εκτόξευσε ρουκέτες.

Πέρα ​​από τις επίσημες δηλώσεις, πάντως, το Ισραήλ φοβόταν ότι μια παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός θα καθυστερούσε πάρα πολύ την ολοκλήρωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Οι Ισραηλινοί θα εξακολουθήσουν βέβαια να δηλώνουν πρόθυμοι να διαπραγματευτούν για την απελευθέρωση άλλων ομήρων, αλλά στο μεταξύ οι βομβαρδισμοί θα συνεχίζονται.

  • Γιατί τελείωσε η εκεχειρία

Η εκεχειρία τελείωσε πάντως όχι λόγω πραγματικών ή υποτιθέμενων παραβιάσεων εκ μέρους της Χαμάς. Αλλά λόγω της πίεσης ενός μέρους του ισραηλινού πολιτικού κόσμου και της πλειονότητας των στρατιωτικών, που πιστεύουν ότι η μόνο η συνέχιση της σύγκρουσης είναι δυνατή ,τώρα.

Διαφορετικά, θα ήταν απαραίτητο να αναγνωριστεί ότι η στρατιωτική οδός αποκλείστηκε οριστικά στην αντιπαράθεση με τη Χαμάς και ότι έπρεπε να ανοίξουν άλλα πολιτικά σενάρια.
Σύμφωνα με Ισραηλινούς ειδικούς, η απελευθέρωση Παλαιστινίων από τις φυλακές αποδεικνύεται μπούμερανγκ στα μέσα ενημέρωσης.

Οι δηλώσεις των απελευθερωμένων γυναικών και παιδιών, λογοκριμένες εντός του Ισραήλ αλλά όχι εκτός, φαίνεται να προέρχονται από ανθρώπους που δεν ταιριάζουν καλά με την επίσημη αφήγηση που μιλάει για τρομοκράτες. Οι αποφυλακισμένες γυναίκες μιλούν για κρατούμενες Παλαιστίνιες, που μερικές φορές συλλαμβάνονται για ασήμαντους λόγους ή για να επηρεάσουν τους συγγενείς τους. Κρατούνται σε πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις με σωματική και ψυχική κακοποίηση.

Ενα μπούμερανγκ στην κοινή γνώμη, που η ισραηλινή ηγεσία ήθελε να το περιορίσει ακόμη και σε βάρος μιας διαπραγμάτευσης που είχε καρπούς: κάπου 80 Ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς, επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Το Κατάρ έσπευσε να πει ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων θα συνεχιστούν και με τη σύμφωνη γνώμη του Ισραήλ.

  • Μαζική έξοδος

Αλλά τώρα τι προοπτικές ανοίγει των επανέναρξη των βομβαρδισμών; Ακόμη και στη νότια Γάζα, το Χαν Γιουνίς και τη Ράφα; Ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη αρχίσει να στοχεύει και την περιοχή,όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από τη βόρεια Γάζα.

Αν συνεχιστεί η στρατιωτική πίεση, μήπως το Ισραήλ περιμένει ότι θα υπάρξει αναγκαστική έξοδος των κατοίκων της Γάζας προς το Σινά, όπου θα δημιουργηθούν νέοι προσφυγικοί καταυλισμοί, ποιος ξέρει μέχρι πότε;Δημιουργώντας πολλά προβλήματα στο Κάιρο;

Το ίδιο πράγμα θα μπορούσε να συμβεί στη Δυτική Όχθη, με τους Παλαιστίνιους να ωθούνται προς την Ιορδανία. Μια πραγματικά εκρηκτική κατάσταση, δεδομένου ότι το Αμμάν είχε δηλώσει ανοιχτά ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου.

Όχι μόνο ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα, αλλά και άλλοι Άραβες ηγέτες έχουν προειδοποιήσει ότι αυτή θα ήταν η «κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να ξεπεραστεί.

Για να αποφευχθούν εντάσεις με αυτές τις δύο χώρες,κάποιοι προτείνουν ως λύση την απομάκρυνση των πολιτοφυλακών της Χαμάς από τη Γάζα, μεταφέροντάς τους σε άλλη χώρα. Οπως έγινε με τη Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ από τον Λίβανο το 1982.

  • Διαφωνία Μπάιντεν-Μπλίνκεν;

Ένα σχέδιο που δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί σε ένα πλαίσιο στο οποίο η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει αναποφάσιστη, πληρώνοντας το τίμημα των διαφορών μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Δεν είναι άλλωστε περίεργο το γεγονός ότι η επανάληψη των Ισραηλινών βομβαρδισμών έγινε ουσιαστικά παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Blinken στο Ισραήλ; Ενα σημάδι ότι στην αμερικανική διοίκηση υπάρχει διχασμός μεταξύ του Στέητ Ντηπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι πιο προσεκτικός την ανάγκη διατήρησης των σχέσεων με τα κράτη της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, που ζητούν μόνιμη κατάπαυση του πυρός και μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στη Γάζα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε άλλωστε ότι το δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα πρέπει να αντισταθμιστεί με την προσπάθεια αποφυγής νέων θυμάτων αμάχων, ειδικά στα νότια της Λωρίδας, όπου ο συνωστισμός του πληθυσμού είναι πλέον τεράστιος.

Από την πλευρά του ο Μπλίνκεν έχει δηλώσει δημόσια ότι εκτός από το ότι κατέχει το αξίωμά του υπουργού Εξωτερικών,είναι και Εβραίος, στοιχείο που δείχνει ότι ίσως δεν υπήρξε έντονη αντίθεση από το Στέητ Ντηπάρτμεντ για την επανάληψη των βομβαρδισμών.

* Μιχάλης Ψύλος
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι πολίτες πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων κατά 25% έως το 2030 και κατά 95% έως το 2050: Ποιο θα επικρατήσει στην COP28; Πετρέλαιο εναντίον Κλίματος…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: