Θετικά μηνύματα από ΕΕ για προϋπολογισμό, Ταμείο Ανάκαμψης και στρατιωτικές δαπάνες: Τι «έβγαλαν» οι συνεδριάσεις Ecofin και Eurogroup

FILE PHOTO: Spain’s acting Deputy Prime Minister and Finance Minister Nadia Calvino (C), along with ministers and representatives, attend a session during the second day of the Ecofin informal meeting in Santiago de Compostela, Galicia region, north-western Spain, 16 September 2023. EPA, Lavandeira Jr




Θετικές είναι οι ειδήσεις, που προκύπτουν για την Ελλάδα, μετά τις συνεδριάσεις του Εurogroup και του ECOFIN, στις Βρυξέλλες. Αφορούν στον προϋπολογισμό του 2024, στο Ταμείο Ανάκαμψης και τις διαπραγματεύσεις για τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες

Και στις δύο συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, πήρε «πράσινο φως» το προσχέδιο του εθνικού προϋπολογισμού για το 2024. Οκτώ χώρες πήραν συνολικά «πράσινο φως» και αυτό γιατί οι προϋπολογισμοί τους είναι πλήρως συντεταγμένοι με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Δεύτερη θετική είδηση αφορά στο Ταμείο ανάκαμψης. Επισημοποιήθηκε η αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατά 5,7 δισ. Δηλαδή μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα θα πάρει είτε με επιχορηγήσεις είτε με δάνεια σχεδόν 36 δις ευρώ.

Η τρίτη θετική είδηση έχει να κάνει με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Δεν έχουν φτάσει ακόμη οι Βρυξέλλες σε μια συμφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους των επόμενων ετών, ωστόσο η Ελλάδα φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά στο να γίνει δεκτό το αίτημα της για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Συντάσσονται πλέον και άλλες χώρες με το ελληνικό αίτημα, διότι έχουν και οι χώρες αυτές, ίδιον όφελος καθώς θέλουν να εξαιρεθούν και οι δικές τους αμυντικές δαπάνες από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Εάν γίνει τελικά δεκτό αυτό το αίτημα, πλέον δεν θα υπολογίζονται οι στρατιωτικές δαπάνες, στρατιωτικά έξοδα κάθε χρόνου στον υπολογισμό του ελλείμματος.

Πηγή: ertnews

Καλπάζει η κυπριακή οικονομία: Σε θετική από σταθερή αναβάθμισε την προοπτική της, o οίκος Fitch

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: