Κόβουν από τον Πούτιν μια τεράστια πηγή πλουτισμού: Υποχρεωτικά από την Αμβέρσα, για πιστοποίηση, όλα τα διαμάντια του κόσμου [video]

Βιτρίνα κοσμηματοπωλείου στην Αμβέρσα. Photo screenshot via youtube, Point of View




Ο τομέας διαμαντιών στην βελγική πόλη Αμβέρσα αρχίζει να ετοιμάζεται να εφαρμόσει τις πρόσφατα συμφωνηθείσες κυρώσεις για την απαγόρευση των ρωσικών πολύτιμων λίθων.

Μετά από μήνες διαβούλευσης, τα νέα μέτρα που συμφωνήθηκαν μεταξύ της G7 και των χωρών της ΕΕ θα αρχίσουν να λειτουργούν σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου.

Τα πρώτα που θα χτυπηθούν θα είναι τα ακατέργαστα διαμάντια, εκ των οποίων η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως, με το 30% της συνολικής παραγωγής κατ’ όγκο. Αλλά η παρακολούθηση των διαμαντιών δεν είναι εύκολη.

«Αυτό θα είναι ένα σύστημα blockchain όπου καταγράφεται πλήρως ο μετασχηματισμός του διαμαντιού και θα μπορείτε να παρακολουθείτε βασικά τι συμβαίνει με τα διαμάντια», Κοέν Βαντενμπεμπτ, κοσμήτορας της Σχολής Επιχειρήσεων και Οικονομικών από το πανεπιστήμιο της Αμβέρσας.

Κάθε διαμάντι που πρόκειται να πωληθεί σε μία από τις χώρες που επιβάλλουν τις κυρώσεις θα πρέπει να ταξιδεύει πρώτα στην Αμβέρσα, στο Βέλγιο, για να πιστοποιηθεί.

Μέσω αυτού του συστήματος, η βελγική πόλη δεν θα πληγεί τόσο από τις κυρώσεις που τιμωρούν τη Ρωσία.

«Η Αμβέρσα ήταν πάντα ο πιο σημαντικός εμπορικός κόμβος για τα διαμάντια. Το χάναμε. Με το υπάρχον σύστημα, το οποίο πιστεύω ότι είναι ένα πολύ καλό σύστημα. Ναι. Οι ροές θα επιστρέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα έχει αντίκτυπο», εξήγησε ο κοσμήτορας.

Η συμμετοχή τόσο των χωρών της G7 όσο και της ΕΕ, που αγοράζουν περίπου το 70% των διαμαντιών παγκοσμίως, ήταν το κλειδί για να παραχωρηθεί ότι το σύστημα θα έπληττε πραγματικά τη Ρωσία και ότι αυτοί οι λαμπεροί βράχοι δεν θα πωλούνταν αλλού. Το 2021, η Ρωσία εξήγαγε διαμάντια αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα περισσότερα από αυτά από μία μόνο εταιρεία, την Alrosa.

Πηγή: euronews

Τα κρατικά διαμάντια της Ρωσίας χρηματοδοτούν υποβρύχια με Kalibr μέσω Βελγίου: Γιατί δεν μπαίνει στη λίστα των κυρώσεων η Alrosa

Τα αιματοβαμμένα διαμάντια της Ρωσίας “λάμπουν” ακόμη στην Ευρώπη: Πολύτιμη χρηματοδότηση στον πόλεμο του Πούτιν [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: