Σπάει κάθε ρεκόρ ο αριθμός των εκτοπισμένων προσφύγων σε όλο τον κόσμο: Κριτική από τον ΟΗΕ στην αντιμεταναστευτική ρητορική της Δύσης

Sudanese people traverse the Nile River on a ferry after crossing the border from Sudan, in Abu Simbel, southern Egypt, 20 May 2023. According to the UNHCR office, more than 100,000 Sudanese have crossed into Egypt since the beginning of an armed conflict. EPA, KHALED ELFIQI




Χιλιάδες στελέχη του ΟΗΕ, πολιτικοί, οργανώσεις αρωγής και επιχειρηματικές οργανώσεις θα συνεδριάσουν σήμερα στη Γενεύη προκειμένου να βρουν λύσεις την ώρα που καταγράφεται αριθμός ρεκόρ εκτοπισμένων, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) να προσπαθεί να αντιταχθεί στη δυτική ρητορική που παρουσιάζει τους πρόσφυγες σαν απειλή.

Αριθμός ρεκόρ 114 εκατ. ανθρώπων σε όλο τον κόσμο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ανάμεσά τους περίπου 40 εκατ. πρόσφυγες σε περιοχές με ενεργές ή παγωμένες συγκρούσεις, περιλαμβανομένου του Σουδάν και της Υεμένης.

Παρά την κατάσταση αυτή ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι κατήγγειλε ότι πολλοί Δυτικοί ηγέτες γίνονται λιγότερο και όχι περισσότερο φιλόξενοι μπροστά σε αυτή την τεράστια πρόκληση.

«Είναι πολύ εύκολο να πεις: ‘Προσέξτε. Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται. Κλέβουν τις δουλειές σας, απειλούν την ασφάλειά σας, τις αξίες σας’, και να κερδίζει ψήφους με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Γκράντι.

«Δεν απαλλάσσεσαι από το πρόβλημα. Το πρόβλημα παραμένει και θα έχεις κάνει κάτι κακό», πρόσθεσε.

«Το σωστό είναι πιο περίπλοκο, λιγότερο εύκολο να το εξηγήσεις στην κοινή γνώμη (…) αλλά μπορεί να γίνει. Τα συστήματα μπορούν να βελτιωθούν, η ενσωμάτωση μπορεί να ενισχυθεί», πρόσθεσε ο Γκράντι.

H UNHCR διοργανώνει το Global Refugee Forum κάθε τέσσερα χρόνια με στόχο να μοιράζονται δίκαια οι ευθύνες για τους πρόσφυγες.

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στην εκδήλωση σήμερα, ανάμεσά τους οκτώ ηγέτες κρατών και περίπου 30 υπουργοί Εξωτερικών.

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες αποτελούν το 10% των συμμετεχόντων.

Ο Αραφάτ Τζαμάλ, συντονιστής εκδηλώσεων στην UNHCR, δήλωσε ότι κάποιοι από τους στόχους της σημερινής διάσκεψης είναι να μειωθεί η πίεση στις κοινότητες που υποδέχονται τους πρόσφυγες, να ενισχυθεί η αυτοδυναμία των προσφύγων και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την εθελοντική επιστροφή στις πατρίδες τους.

Για τα επόμενα τρία χρόνια οι συμμετέχοντες αναμένεται να κάνουν δεσμεύσεις αναφορικά με συγκεκριμένα ζητήματα, όπως η εκπαίδευση. Αυτή τη στιγμή περίπου το 60% των παιδιών προσφύγων είναι εγγεγραμμένα στο σχολείο.

Ο Γκράντι δήλωσε ότι ελπίζει να γίνουν δεσμεύσεις για την παροχή δωρεών στην UNHCR, η οποία αντιμετωπίζει έλλειμμα 400 εκατ. δολαρίων για το 2023.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει «μεγάλη αβεβαιότητα για τα ποσά που μπορούν να προσφέρουν το 2024 οι μεγάλοι δωρητές της UNHCR, οι ΗΠΑ και η Γερμανία».

Εξάλλου ο Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε την ελπίδα η διάσκεψη να επικεντρωθεί και σε ξεχασμένες κρίσεις, όπως το Σουδάν, όπου περισσότεροι από 1,1 εκατ. άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους φέτος, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Mε πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γενεύη, Ελβετία 

Στήριξη ναι, ένταξη όχι: Ο Αυστριακός καγκελάριος αντιτίθεται στην επίσπευση των διαδικασιών της ΕΕ για Ουκρανία και Μολδαβία

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: