Προσωρινή βίζα σε Τούρκους τουρίστες για 10 νησιά του Αιγαίου, εκτός Κυκλάδων: Στις συμφωνίες που θα υπογράψουν Μητσοτάκης και Ερντογάν

FILE PHOTO: O παραδοσιακός οικισμός και το κάστρο του Μολύβου ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




H Ελλάδα σχεδιάζει να διευκολύνει τους Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου για περιορισμένο χρονικό διάστημα, χορηγώντας τους προσωρινή βίζα. Αυτό αναφέρεται σε ανταπόκριση των Sotiris Nikas και Selcan Hacaoglu με τίτλο Greece Plans to Issue Temporary Visas for Turks to Visit Islands που δημοσιεύεται στο Bloomberg.

Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και ζήτησαν να μην κατονομαστούν, η πρωτοβουλία, η οποία θα αναβιώσει μια παλαιότερη διαδικασία, ενδέχεται να ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα την Πέμπτη για το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει την απόφαση της Αθήνας να χορηγήσει αυτή την προσωρινή βίζα, πρόσθεσε ένα από τα άτομα.

«Υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση, η οποία πηγαίνει πολύ καλά, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το θέμα αυτό», δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΕΡΤ τη Δευτέρα. «Δεν είναι θέμα συμφωνίας με την Τουρκία. Είναι δική μας απόφαση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι ανήκουμε στη ζώνη Σένγκεν», είπε ο Υπουργός.

Σήμερα Πέμπτη, ο κ. Καιρίδης μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, επιβεβαίωσε τη συμφωνία υποστηρίζοντας ότι «είναι ένα μέτρο που φέρνει τους δύο λαούς κοντά. Είναι κάτι που το θέλουν πάρα πολύ οι ακρίτες μας, οι οποίοι έχουν σηκώσει τόσο μεγάλο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού».

«Η Ελλάδα είναι χώρα του Σένγκεν και ζητάει μια «παρέκκλιση» από το Σένγκεν, ώστε να μπορούν πιο εύκολα Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τα προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει, λόγω Πύλου, (…) η γραμμή ήταν να τα αντιμετωπίσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία, η οποία εκφράζεται και με περισσότερο ευρωπαϊκό προσωπικό εδώ, στη Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (…) και με πρόσθετη χρηματοδότηση και βεβαίως με το ζήτημα της βίζας. Να θυμίσω ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι η μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια διευκόλυνση. Είναι κάτι το οποίο το θέλουν πολύ οι Τούρκοι βεβαίως και το θέλουνε πάρα πολύ οι νησιώτες μας» εξήγησε ο κ Καιρίδης.

Βίζα όλο το χρόνο, όχι μόνον το καλοκαίρι

Αυτή η διευκόλυνση δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν, θα είναι για όλο το χρόνο για πρώτη φορά, σημείωσε ο Υπουργός.

«Αφορά νησιά τα οποία δεν έχουν τον τουρισμό της Ρόδου. Και η Ρόδος θα συμπεριλαμβάνεται, αλλά νησιά που δεν έχουν τα τσάρτερς, που δεν έχουν τις διεθνείς πτήσεις, που δεν έχουν παρά μόνο έναν μικρό οικογενειακό τουρισμό τον Αύγουστο, όπως η Λέσβος για παράδειγμα, έχουν πάρα πολλά να ωφεληθούν» επισήμανε ο κ. Καιρίδης, αναφέροντας ονομαστικά τα νησιά που αφορά η συμφωνία. Πρόκειται όπως είπε για τη Λήμνος, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σύμη και το Καστελόριζο.

Η Ελλάδα έχει διαβεβαιώσει για την ορθή εφαρμογή του μέτρου από την Ελληνική Αστυνομία, διότι, όπως εξήγησε, πάλι θα δίνεται βίζα, πάλι θα γίνεται έλεγχος, απλώς θα γίνεται επιτόπου στα ελληνικά νησιά.

Η αναβίωση του μέτρου της προσωρινής βίζας θα έδινε ώθηση στον τουριστικό τομέα των ελληνικών νησιών και θα ενθάρρυνε την οικονομική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών. Δείχνει επίσης ότι η Τουρκία και η Ελλάδα αφήνουν σταδιακά πίσω τους την περίοδο της αυξημένης έντασης, που τις έφερε κοντά στον πόλεμο το 2020.

Οι σχέσεις μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ερντογάν είναι πιο ήρεμες από τον Ιούλιο, καθώς οι δύο τους συναντήθηκαν δύο φορές και συμφώνησαν να προσπαθήσουν να διατηρήσουν μια πιο ήρεμη σχέση, παρά τις διαφορές που έχουν σε ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων. Συμφώνησαν να αναβιώσουν το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου κατά τη συνάντησή τους τον Ιούλιο.

Το Συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά συναντήσεων μεταξύ υπουργών, είναι μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ξεκίνησε το 2010, αλλά η τελευταία του σύνοδος ήταν το 2016.

Με πληροφορίες από Bloomberg και ertnews

Είστε πλήρως απομονωμένοι, είπε ο Ευρωπαίος Εισηγητής κατά πρόσωπο στην Τουρκία: Ο τζάμπα επιθετικός λόγος σας πρέπει να αλλάξει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: