Ο Νίκος Χριστοδουλίδης διαβεβαιώνει: Πριν από τη συμπλήρωση 18 μηνών διακυβέρνησης ο ανασχηματισμός και στη βάση της δικής του αξιολόγησης

FILE PHOTO Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.PHOTO: ΓΤΠ ΡΙΟ




Τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει ανασχηματισμός πριν την συμπλήρωση 18 μηνών διακυβέρνησης, δίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος», σημειώνοντας παράλληλα ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στη βάση της δικής του αξιολόγησης, αλλά και των μηνυμάτων που λαμβάνει από την κοινωνία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρει για τους Υπουργούς ότι «η αξιολόγηση είναι καθημερινή».

«Είναι πολύ φυσιολογικό κάποιοι να έχουν ανταποκριθεί σε μεγαλύτερο βαθμό, κάποιοι σε λιγότερο βαθμό και ούτω καθεξής», προσθέτει.

Ο ανασχηματισμός, σημειώνει, «είναι καθαρά προσωπική μου απόφαση», προσθέτοντας ότι «αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι θα προχωρήσω σε ανασχηματισμό πριν τη συμπλήρωση 18 μηνών από την ημέρα σύστασης της κυβέρνησης».

  • «Είμαι σε συνεχή επαφή με όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, συζητώντας και ανταλλάσσοντας απόψεις επί των θεμάτων της αρμοδιότητας τους. Στη βάση της δικής μου αξιολόγησης, αλλά ναι και των μηνυμάτων που λαμβάνω από την κοινωνία, θα ληφθούν οι αποφάσεις και θα ανακοινωθούν», λέει απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

Για το αν θα έχει διαβούλευση με τα κόμματα που τον στηρίζουν απαντάει ότι «έχω κάθε βδομάδα κοινή συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων που με στήριξαν για γενικότερη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων πολιτικής».

«Όσον αφορά τον ανασχηματισμό, όπως προανέφερα, είναι καθαρά προσωπικό μου θέμα και οι αποφάσεις θα ληφθούν αποκλειστικά από μένα», ξεκαθαρίζει.

Σε ερώτηση αν αυτό δεν θα τραυματίσει τις σχέσεις του με τα κόμματα που τον στήριξαν, απαντάει «σε καμία απολύτως περίπτωση. Τα κόμματα με στήριξαν χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία για ανταλλάγματα, ενώ δεν έχουν χάσει την αυτονομία τους».

«Νομίζω είδατε τους δέκα μήνες διακυβέρνησης, ότι υπάρχουν θέματα στα οποία συμφωνούμε, υπάρχουν θέματα στα οποία διαφωνούμε. Η στήριξη τους στα θέματα που συμφωνούμε, όπως και από άλλα κόμματα, είναι για μένα σημαντική, όπως είναι απολύτως σεβαστή και η διαφωνία μας σε επιμέρους θέματα», σημειώνει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοινώνει επίσης ότι την 1η Μαρτίου θα προβεί σε απολογισμό του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης. «Για μένα η λογοδοσία προς τον κυπριακό λαό είναι βασική συνιστώσα της διακυβέρνησης μας», λέει.

  • Εντός Ιανουαρίου, προσθέτει, «θα καλέσουμε στο Προεδρικό περί των 400-500 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων όλων των βουλευτών και των αρχηγών των κομμάτων, τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας, τους επαγγελματικούς συνδέσμους, το ΚΕΒΕ, την ΟΕΒ, τις συντεχνίες και θα τους παρουσιάσω τι προτιθέμεθα να υλοποιήσουμε μέσα στο 2024». Η παρουσίαση θα γίνει, όπως εξηγεί, στο πρότυπο του “State of the Union” σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Σε σχέση με προηγούμενο άνοιγμα που έκανε στο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι «το συγκεκριμένο θέμα θεωρώ έχει λήξει». «Η πρόεδρος του κόμματος και πρόσφατα στον «Φ» μίλησε για υπεύθυνη αντιπολίτευση. Αυτή είναι η απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού και ενδεχόμενη αλλαγή αυτής της θέσης δεν είναι κάτι που εναπόκειται σε μένα. Είναι απόλυτα σεβαστή η απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού», προσθέτει.

  • Σε ερώτηση για την εικόνα της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρεται στο έργο που έκανε η Κυβέρνηση σε διάφορους τομείς, όπως στο μεταναστευτικό, στο θέμα της ΑΤΑ και του κατώτατου μισθού, των εκποιήσεων, του συστήματος αξιολόγησης μαθητών και του κυκλοφοριακού.

«Κάναμε πάρα πολλά πράγματα μέσα σε δέκα μήνες και ναι, μια βασική μας αδυναμία είναι να επικοινωνήσουμε αυτά που έχουμε κάνει», επισημαίνει.

«Αντιλαμβάνεστε ότι εμείς δεν έχουμε δεδομένη την όποια κομματική στήριξη που ό,τι και αν κάνουμε, είτε σωστό είτε λάθος, θα υπάρχει κομματικός μηχανισμός που θα μας στηρίξει», λέει.

«Δεν υπάρχει δεδομένη στήριξη. Και ως εκ τούτου, είμαστε σαφώς πιο επιρρεπείς στην κριτική, γιατί δεν έχουμε δεδομένη κομματική στήριξη», προσθέτει.

Αλλά, συνεχίζει, «δεν είναι κάτι που με προβληματίζει», σημειώνοντας ότι «δεν θα κάνω εκπτώσεις σε θέματα πολιτικής για να εξασφαλίσω κομματική στήριξη».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: