Πονοκέφαλος τα τεκμήρια για χιλιάδες φορολογουμένους: Πώς μπορούν να αποφευχθούν επιπλέον επιβαρύνσεις από την εφορία

FILE PHOTO: Νομίσματα σε ευρώ @amna_news




Ένας στους τέσσερις φορολογούμενους πέφτει κάθε χρόνο στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Μια δοκιμασμένη λύση, για όσους θέλουν να αποφύγουν τις περιπέτειες με την εφορία, είναι οι γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών.

Ειδικότερα, όσοι απέκτησαν το 2023 περιουσιακά στοιχεία, όπως αυτοκίνητο, σπίτι, οικόπεδο ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, τα οποία όμως δεν δικαιολογούνται και δεν καλύπτονται από τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει, κινδυνεύουν να πιαστούν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και να φορολογηθούν για μεγαλύτερα εισοδήματα από τα πραγματικά τους.

Ένας τρόπος για να καλύψουν οι φορολογούμενοι τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για το 2023 είναι η δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών.

Θα πρέπει όμως να υποβάλλουν τις σχετικές ηλεκτρονικές δηλώσεις στην πλατφόρμα myProperty έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Οι δηλώσεις γονικών παροχών υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας myProperty.

Σε χρηματικές γονικές παροχές με μεταφορά χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή κατάθεση τραπεζικής επιταγής οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να επισυνάπτουν με την ηλεκτρονική δήλωση τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την τραπεζική συναλλαγή.

Η συναλλαγή ελέγχεται σε επόμενη φάση από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν οι τράπεζες, ενώ σε περίπτωση που η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή τότε ο φορολογούμενος καλείται να προσκομίσει τα δικαιολογητικά εντός πέντε εργάσιμων ημερών.

Εάν δεν προσκομιστούν τα δικαιολογητικά η εφορία προχωρά στην επιβολή φόρου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο ποσό.

Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ της χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς με συντελεστή 10% ή 20% ή 40% (ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας).

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Οι 5 «ομάδες» φορολογούμενων που θα δουν αυξήσεις μετά τα μέτρα που θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: